Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

winlirc si girder...

MifTy

Postări Recomandate

sunt capiat!!

deci... m-am apucat sa fac receptor IR, dupa schema asta:

Posted Image

teoretic, pe condensatorul de 4,7 ar trebui sa masor in jur de 5 v, da pauza!!

am masurat intre 5 si 7 (aka GND si RTS), si-am gasit... 0,8 volti

masurand in continuare pe mufa, vad ca intre 5 si 4 (aka GND si DTR) am -11 volti... inversez firele ok, merge!!

in schimb nu merge winlircul!!... parca e "surd" la semnale!! :axe:

cu girder, schema de mai jos:

Posted Image

same stuff cu alimentarea (win98 sau XP, nu conteaza!!) dar acum si alta bucurie: orice tasta as apasa, acelasi cod se trimite!!! :axe:

s-a mai distrat cineva cu chestia asta, si-a rezolvat problema, sau... :toimonster:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

9

• sho_gun

3

• pegas

3

• niq_ro

1

Top autori în acest subiect

prietene, prima schemă e de-acolo.de fapt, este receptorul ir tipic pentru lirc/winlirc!!! :goodman: sincer, nu ştiu ce se petrece... ca şi cum ar fi fost schimbată semnificaţia pinilor... sau schema cu pinii greşit indicaţi a rămas pe vecie acolo...

Link spre comentariu

trebuie să fac o precizare: măsurând în gol tensiunea între pinii 5 (GND) şi 7 (RTS), am tensiune, (circa 12 volţi) dar este negativă faţă de masă!!...

some ideas?? (dacă inversez dioda cred şi eu că n-o să mergă, că e vorba de tensiune continuă, nu alternativă)...

Link spre comentariu

The power for the circuit comes from the RTS line of the serial port. D1 protects the circuit from the negative voltage that is usually on the RTS pin. <>Eu nu am verificat , dar probabil ca asa este .

Link spre comentariu

s-a rezolvat!! :supz:

am folosit prima schemă ŞI NU ARE NEVOIE DE NICI O CONEXIUNE SUPLIMENTARĂ ÎN AFARĂ DE CELE DEJA INDICATE!!!!

şmecheria este că aveţi nevoie de 2 lucruri:

1. să ştiţi codul telecomenzii (eu am avut la dispoziţie 2, una panasonic EUR511300, şi una de la akai-ul defect, care dracu ştie ce cod de fabricaţie are...).

2. (pentru winlirc) să scoateţi din remotes.tar.bz fişierul de configurare corect. normal, acesta e denumit cu codul telecomenzii. adăugaţi şi extensia .cf sau .cfg, altfel winlirc o să fie "chior"... de fapt nu el, ci windozele, linux nu foloseşte extensii. în lirc oricum o să aveţi fişierele cu pricina, mai ales dacă aveţi un debian-based...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ma iertati, dar toate schemele de mai sus sunt COMPLET GRESITE! Au fost concepute de cineva care habar nu are de protocolul RS232.Iata schema corecta:observati ca pinul de out al TSOP1738 se duce in pinul 1 al mufei DB9.Succes!

Link spre comentariu

dacă ai mai fi săpat puţin, ai fi aflat că prima schemă îmi merge fain acum.schema de girder e dată pe situl girder... iar setul de 3 scheme într-un gif se află şi aia acolo... dar ascunsă, să nu se vadă "din prima".notează că mai există o altă poveste de soft, cu aceleaşi scopuri, pe nume "Miriam" (nush de la ce vine numele...), care nu suportă nici una din schemele de mai sus...pomenea cineva de uICE, recomand softul din toată inima cui vrea telecomandă pe pc în windows!!! (se foloseşte schema lirc, şi se setează DCD generic device...).winlirc nu merge până nu încarci cfg-ul pentru telecomanda pe care vrei s-o foloseşti... iar cfg-uri se găsesc pe situl lirc (pur şi simplu adaugi extensia .cfg la fişierele alea...)şi apropo, SUNT greşite :yawinkle: asta pentru că protocolul RS232 cere nivele de tensiune +3 - -3 volt, iar schemele oferă +5 - 0 volt ca nivele logice (dacă mai cauţi ceva, o să găseşti o schemă cu 3 tranzistoare care o să rezolve şi faza asta. însă merge vrăjeala şi fără... şi are o sensibilitate fioroasă... zeci de metri, lejer...)

Link spre comentariu

< asta pentru că protocolul RS232 cere nivele de tensiune +3 - -3 volt >De unde ai scos-o pe asta ?Portul serial are nivel logic -12V / 12V. In mod normal adaptarea la 0/5V se face cu Max232,dar pentru montaje simple se face si fara.Poate "3V" e nivelul la care comuta in 1.

Link spre comentariu

http://www.lirc.org/receivers.html

acolo citim:

It should be noted that the circuit described above does not fully comply to the RS232 standard as latter demands a voltage swing of at least -3V/3V for the signals. This circuit will provide approximately 0V/5V which the majority of serial ports will also accept. If you have problems with this circuit or want to use it on a serial port that does not provide enough voltage for the regulator, you should use the more advanced circuit suggested by Thomas Breuer in this mailing list post. This circuit addresses both problems but will need some additional parts.

schema la care se face referire este la: http://www.tb-electronic.de/vdr/lirc/lirc_rx.html

pentru cei leneşi, iat-o mai jos:

Posted Image

schema folosită de mine (şi care este perfect funcţională) este mai jos:

Posted Image

http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html - pagina de unde am găsit schema

http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html - o a 2-a variantă. a se citi adăugirea de la subsolul paginii, ca să ştiţi de ce "e greşită" schema. :goodman:

am folosit aceeaşi "cutie" ca aici (aveam un mouse mitsumi simultan vechi şi defect...)

o chestie interesantă e şi asta... (mac only!!)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări