Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare - chestie de automatizare

Vizitator BCK

Postări Recomandate

am si eu o intrebare pentru cei care se pricep ( sau nu ).cum naiba fac sa aflu daca intr-un circuit am tensiune ( 220V ) sau nu am. pe mine ma interesaza sa aflu daca e tensiune si in cazul in care e sa-mi transmita mai departe un semnal de tip logic, adica:am tensiune -> 1 logic; nu am tensiune -> 0 logic ???deci ... cum naiba fac ???si inca o chestie: ce-mi puteti spune de circuitele gen Trigger Schmitt ???astept raspuns. multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lucicop

2

• ionut20

1

• one

1

• Laci

1

Top autori în acest subiect

stii care e faza?eu vreau sa stiu daca am lumina aprinsa sau nu. asta ma intereseaza si ma gandeam sa ma leg de faptul ca daca ai lumina aprinsa inseamna ca pana la urma ai o tensiune undeva.cum naiba fac ?

Link spre comentariu

stii care e faza?eu vreau sa stiu daca am lumina aprinsa sau nu. asta ma intereseaza si ma gandeam sa ma leg de faptul ca daca ai lumina aprinsa inseamna ca pana la urma ai o tensiune undeva.cum naiba fac ?

Daca ai lumina aprinsa inseamna mai degraba ca ai un consum de curent, nu neaparat ca ai tensiune la bornele becului. Daca becul e ars, ce faci :yawinkle: Mai bine folosesti un transformator de curent inseriat pe faza, sau nulul ce alimenteaza becul sau ce face lumina, si semnalul il prelucrezi mai departe.
Link spre comentariu
Vizitator SMD_PROF

Sau mai bine sa pui un optocuplor langa becul care trebuie sa se aprinda si o sa ai la iesire o , 1 logic in fct. de bec (aprins sau stins).Sau daca vrei sa te legi de tensiunea de alimentare pui un releu in paralel cu becul care v-a cupla daca exista tensiune .Posibilitati ai f multe depinde de cat vrei sa coste montajul si de schema in care vrei s-o folosesti .

Link spre comentariu

1. Trebuie sa te decizi ce vrei sa semnalizezi: prezenta tensiunii, prezenta curentului sau amandoua. Altfel spus vrei sa semnalizezi prezenta tensiunii (deci ai comanda, dar nu sti daca becul este ars), daca semnalizezi prezenta curentului cel putin teoretic becul ar trebui sa arda (daca nu cumva este in scurt si sar sigurantele).2. Pentru controlul cu optocuplor trebuie sa ai grija, deorece daca nu faci redresare inaintea optocuplorului, trebuie sa pui un grup RC dupa optocuplor care va tine in 1 logic cand tensiunea de alimentare trece prin zero.3. Pentru lucicop mentionez ca in Romania frecventa este de 50 Hz si nu 60 ca in America. (Am precizat acest lucru deoarece a mentionat 60 Hz de doua ori).Cu respect,

Link spre comentariu

stii care e faza?

eu vreau sa stiu daca am lumina aprinsa sau nu. asta ma intereseaza si ma gandeam sa ma leg de faptul ca daca ai lumina aprinsa inseamna ca pana la urma ai o tensiune undeva.

cum naiba fac ?

dacă asta te interesează, află că montajele alea cu rezistenţă+diodă+LED puse în paralel pe întrerupător/comutator joacă şi rol de "detector de bec ars". adică nu mai luminează deloc dacă becul e prăjit sau lipsă...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator b02pcr

Cred ca cea mai simplista metoda e sa folosesti un detector de curent - o rezistenta serie cu becul de cativa ohmi. Pentru un bec de 100W o sa ai I = P/U = 100/220 = 0.45 A. E vorba de valori efective. Daca inseriezi de ex o rezistenta de 10 Ohm, o sa ai pe ea o cadere de tensiune de vreo 4.5 Volti. Puterea e de vreo 2W. Mai departe, foloseste un optocuplor.Metoda cu transformator de curent este cea mai eleganta, nu disipa caldura si asigura izolatia. Se poate face cu un minitransformator, se mai gasesc prin magazine ( trafo-driver se numeau ), dar trebuie facute niste calcule si rebobinate.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
Vizitator brcisr

Daca te intereseaza sa urmaresti o tensiune, exista relee specializate care fac asta si iti dau un contact comutator liber de potential. Deasemeni, acest releu permite reglarea pragurilor de tensiune la care releul sa lucreze (min si max) precum si o intercalarea unei temporizari de la aparitia defectului (de exemplu tensiune sub limita minima setata). un astfel de releu ar putea fi RM35UA17MW de la Schneider

Link spre comentariu
Vizitator brcisr

...sau mai simplu, fara praguri fara temporizari...un releu simplu legat cu bobina (la 230Vca) intre faza-nul; cat timp e anclansat este tensiune, altfel nu. Folosesti contactul releului cum vrei

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări