Vizitator bassmafya17 Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Cu 8,4V nu ai tensiune suficientă de încărcare, ai nevoie de minim 10V după redresare, ca tensiunea finală de încărcare a acumulatorului să ajungă la măcar 14,4V. Pentru Florin Berdilă: Las-o așa, că variația aia nu face probleme, mai bine încarci cu tensiune ceva mai mică decât prea mare.Oricum la 11,4V care îți rămân după redresare, tensiunea de vârf e totuși de circa 16V, deci acumulatorul ajunge în final la 16V dacă-i lași cei 14,4V la borne. Buna seara,in legatura cu redresorul,am masurat tensiunea de la priza de acasa si am doar 180 V,redresorul scotea 8,4V.Am fost in alta localitate la un prieten am masurat tensiunea de la priza de la el si avea 225V,iar redresorul scoate 10,6V fara sa fie conectat la acumulaorul auto.Se poate considera ca redresorul functioneaza normal?Mentionez ca atunci cand redresorul este pus la baterie,puntea redresoare nu se incalzaste,iar acul ampermetrului sta cam la 0,exceptie 5 min la inceput cand arata diferite gradatii. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 (editat) Scoate ceva mai puțin decât ar trebui, raportat la tensiunea de 220V (225V măsurați la altcineva).Trebuia să scoată la 220V cel puțin 11-12Vc.c. Dar alimentat la o tensiune a rețelei de minim 220V va asigura o încărcare decentă a bateriei. Editat Decembrie 18, 2014 de validae Link spre comentariu
Vizitator bassmafya17 Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Am trimis un mail departamentului service EinHell de unde am cumparat redresorul si i am intrebat ce tensiune trebuie sa scoata fara sa fie conectat la acumulator. Raspunsul lor a fost "In gol ar trebui sa scoata 10-11 volti." Am 10.6V iar tensiunea de varf am calculat 14.94 V. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Deci până la urmă tot rețeaua e de vină.... De aia fac eu la redresoarele mele cel puțin o priză de reglaj pe primar Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 (editat) Buna seara,in legatura cu redresorul,am masurat tensiunea de la priza de acasa si am doar 180 V,redresorul scotea 8,4V............................................................................................................................................................ Cum i-ti functioneaza aparatele electrocasnice cu tensiunea pe care o ai la priza?Fa efortul si cumpara-ti un stabilizator de tensiune mai hotarit,nu de alta,dar sa nu ai probleme cu aparatura din casa. Referitor la traful de la redresor.Poti eventual sa mai adaugi spire in secundar si sa scoti prize pe care sa le conectezi la punte, in functie de tnsiunea de la priza. Editat Decembrie 18, 2014 de GEO 53 BN Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Doamne , mai baieti, s-a mai spus de nenumarate ori in topicul asta...aveti nevoie de tensiune mai mare ca sa puteti incarca acumulatorul...tehnicieni batrani care au facut la viata lor zeci si zeci de redresoare auto va spun ca tensiunea minima oferita de redresor trebuie sa fie 12V ...deci, asa cum se spune mai sus , ca aveti tensiunea retelei de 180V - la acesti 180V redresorul trebuie sa scoata 12V la iesire...daca tensiunea creste, creste si tensiunea la bornele redresorului si atunci curentul livrat acumulatorului creste si el peste limita admisa - se pot arde elementele redresorului ( transformator, punte, ampermetru) sau se distruge acumulatorul...in aceste conditii trebuie sa existe in montaj un element care sa preia surplusul de energie si sa lase acumulatorului atat cat are el nevoie...respectivul element trebuie sa faca acest lucru automat pentru ca nu sta nimeni de paza langa acumulator sa monitorizeze incarcarea...cel mai simplu element de circuit care poate face acest lucru este o rezistenta de putere...la postul 52 v-am oferit cea mai simpla schema de redresor auto care indeplineste aceasta conditie...nu va convine cu rezistenta de putere atunci e obligatoriu sa modificati transformatorul cu prize in primar sau in secundar asa cum zice colegul validae...redresorul de care vorbiti este calculat pt. tensiune normala a retelei - 220V , din acest motiv nu incarca acumulatorul , dar, la vara tensiunea retelei va creste ( scade consumul ) si redresorul asa cum este facut acum va face fata si va incarca acumulatorul...concluzia ?! ori va incarcati acumulatorul doar vara , ori folositi sfaturile competente oferite din belsug in acest topic si va faceti un redresor ca lumea...chiar ca e criminal acest topic !! Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Flomar cred ca sunteti si Dvs de acord cu mine ca uneori e mai simplu sa intrebi decat sa citesti. personal imi plac cei care participa activ la o conversatie, la un subiect/proiect, chiar daca nu cunosc foarte multe, arata ca se implica si ca fac un efort sa asimileze si sa inteleaga niste fenomene, se documenteaza si ei in limita posibilitatilor, efectueaza testele cerute, asigura informatiile necesare, e placut sa ai astfel de parteneri de conversatie s9 sunt destule exemple pe care eu as putea sa le ofer. Insa mai sunt sisubiecte cum este asta in care parca latrii la pereti ( sper sa nu inteleaga cineva eronat expresia mea, ca zau nu-i nici gand de vre-o ofensa ), s-a spus de atatea ori ce si cum referitor la subiectul redresor simplu bazat pe traf si punte redresoare, si totusi lumea nu intelege, sunt profund dezamagit de faptul ca mi-am pierdut multe ore in intocmirea celor 3 postari mai lungi din pagina precedenta, si nimeni nu m-a luat in seama, nimeni dintre cei care erau tinta acelor postari n-a inteles nimic sau poate pur si simplu le-a fost lene sa citeasca, ma intreb asadar oare a meritat efortul? ma gandesc serios sa le sterg... Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Nu , Marian , nu trebuie sterse posturile tale, ai explicat mai mult decat elegant si la nivelul unui elev de clasa a 8-a ce inseamna tensiune/curent alternativ , ce inseamna si ce face redresarea....Eu iti propun altceva , hai sa facem impreuna un topic in care tu sa explici - asa cum ai facut aici - ce inseamna tensiune/curent alternativ , conceptul de redresare si tot ce tine de partea teoretica iar eu voi realiza partea practica adica un redresor auto in cea mai simpla expresie cu poze , masuratori , oscilograme, teste practice...Ma apuca disperarea cand vad ca sunt oameni care , oricat le-ai explica , nu inteleg...poate o constructie practica prezentata pe etape va fi - alaturi de explicatiile teoretice- mai utila si mai usor de inteles...cred ca , impreuna vom reusi sa acoperim toate variantele teoretice si practice si sa anticipam posibilele intrebari care ar putea fi puse de incepatori si sa oferim explicatiile necesare...Toata treaba asta putem sa o facem in timp , si tu si eu suntem oameni ocupati si pentru noi timpul conteaza...E doar o propunere dar m-as bucura sa fii de acord...scuze de off-topic... Link spre comentariu
NICA Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Nu stiu daca are vre-un efect ce incerc eu sa fac aici, si nici daca cineva chiar citeste postarile astea mai lungi ale mele, totusi sunt optimist din fire deci merg pe premisa ca totusi nu trec neobservat si ca cineva invata ceva, in cazul de fata ma intereseaza foarte mult ca Florin Berdila sa citeasca tot si sa inteleaga si el ce si cum macar superficial, nu e posibil sa devii savant peste noapte, dar se poate sa inveti cate ceva daca iti este explicat la modul potrivit. Smilex, caruia ii datorez cam 80% din ceea ce stiu, asta a facut ( pentru mine cel putin ), a stiut sa puna lucrurile intr-o lumina mai potrivita nivelului meu, si deci mai usor de inteles, asta incerc sa fac si eu constient fiind ca cel mai probabil analogiile folosite nu sunt cele mai inspirate sau poate ca uneori chiar denaturez mai mult sau mai putin adevarul, dar consider ca cel putin in cazul lui Florin fineturile sunt pentru moment inutile, si ca mai important este sa simplific lucrurile cat mai mult, daca gresesc prea mult va cer scuze, daca sunt util, ma bucur. Florin cu speranta ca ai inteles care este treaba cu curentul alternativ asa ca mergem mai departe incepand sa dezbatem mai amanuntit tensiunea de alimentare de la retea. Aceasta este un curent alternativ, si orice curent alternativ vine sub o anumita forma de unda, adica pur si simplu felul cum arata el ca si semnal privit pe osciloscop. Cele mai cunoscute forme de unda sunt Sinus ( in engleza Sinus ), Dreptunghi ( in engleza Square ), Triunghi ( in engleza Triangle ) si Rampa ( in engleza Sawtooth ), semnalul rampa fiind de fapt o derivatie a triunghiului. Acuma, alimentarea de la retea vine sub forma sinus, si ea arata cam asa Da click pe imagini pentru a le vedea mai mari. Unda sinus este caracterizata de mai multi parametrii, printre care: -Frecventa ( in engleza Frequency ) am spus ca se masoara in Herti ( pe scurt Hz ) si se noteaza cu F. Aminteste-ti faptul ca in postarea anterioara am mentionat faptul ca o trecere spre plus urmata de o trecere spre minus, fac impreuna un ciclu, adica stabilesc cu ceea ce se numeste Perioada formei de unda pe care o notam cu T de la timp, grafic arata cam asa ( toate simularile de mai jos se axeaza pe o tensiune de 230Vca asa cum este cazul retelei de la noi ) Mai simplus spus, timpul dintre 2 varfuri de aceeasi polaritate reprezinta acea perioada, in imagine am ilustrat cu 2 linii verticale denumite "marker" care intersecteaza varfurile undei, si o sageata verde cu 2 varfuri intre ele care arata ceea ce am spus. Undeva in stanga-jos in imagine se poate observa marcat cu un dreptunghi verde T2-T1 si 20.000mS, acolo ne indica timpul exact dintre cei 2 markeri, adica dintre cele 2 varfuri, acesta este de 0,02 secunde, adica 20 mili-secunde. Acuma revenind la parametru frecventa, aceasta este inversul perioadei, adica F=1/T, adica 1 impartit la perioada aia, si 1/0,02=50, asadar aceasta este frecventa. -Amplitudine de varf notata cu Av ( in engleza Peak amplitude si pe scurt Vp ), este tensiunea de varf a unei semisinusoide ( adica jumatate de sinusoida ), adica tensiunea dintre linia aceea alba din jumatatea ecranului/afisajului, si oricare dintre varfuri, ilustrarea grafica ar fi In dreptunghiul din stanga se poate observa valoarea acestei tensiuni care este 325V, o sa intelegi indata de ce este atat si nu 230V. O sa observi de multe ori referiri de genul "varful tensiunii alternative cutare este la... sau si mai simplu, varful este la...", sunt afirmatii corecte, ele fac referire tocmai la aceasta Amplitudine de varf, adica la tensiunea dintre linia alba din grafic si oricare varf. -Amplitudine varf la varf notata Avv ( in engleza Peak to peak amplitude si pe scurt Vpp ), este tensiunea dintre 2 varfuri de polaritate opusa, adica nu mai iei in considerare acea linie alba ci te gandesti la tensiunea dintre un varf de sus si unul de jos, grafic arata asa Valoarea ei este pur si simplu dublul Av adica dublul amplitudinii de varf, si am aratat mai sus ca Av=325V, asadar Avv=325*2=325+325=650V. -Amplitudine RMS notata pur si simplu cu Vca, uneori poate si ARMS ( in engleza RMS vine de la Root Means Square ), este ceea ce ti-a dat tie batai de cap, aceasta este valabila doar la curentul alternativ. Si aminteste-ti cum am definit mai sus curentul alternativ, adica este acel curent care isi schimba constant polaritatea fata de un punct de referinta numit "nul", ei bine curentul continuu este exact ceea ce bateriile de mai sus ofera, adica este un curent care isi pastreaza polaritatea in permanenta ( adica nu si-oschimba ) simplist vorbind daca luam din postarea de mai sus intotdeauna tensiune doar de la bateria de sus ( sa zicem ) atunci pe osciloscop linia rosie va ramane mereu deasupra liniei albe, deci osciloscopul va vedea mereu o tensiune pozitiva de 1,5V, asta e curentul continuu si am facut mentiunea asta pentru a fi mai usor de inteles parametrul asta de "amplitudine rms" ( sau cel putin explicatia asa cum am gandit-o eu ). Amplitudinea Rms ( Arms ) este mai mica decat amplitudinea de varf ( Av ) cu o anumita proportie, postez ilustratia grafica si continui cu explicatiile apoi Asa cum se poate observa, linia aceea albastra de sus nu mai este pozitionata ca prima data, in directia varfului, ci undeva mai jos, si ca sa intelegi mai usor de ce se intampla asta, hai sa ne imaginam catalogul de note de la scoala, acolo pe timpul anului scolar se dau mai multe note la fiecare materie, si la final se obtine o medie ( presupun ca stii cum se calculeaza media la scoala ), si sa zicem ca ar fi 2 scenarii fiecare cu cate 4 note, primul cu urmatoarele note 10, 8, 6, 10, poti privi "zecarii" ca si varfurile acelea din simulari si celelalte note ca niste valori intermediare, ei bine in situatia asta media este (10+8+6+10)/4=8,5, adica este mai mica decat "varfurile" reprezentate de acele 2 note de 10; acuma al 2-lea scenariu este acela in care avem urmatoarele note 10, 10, 10, 10, adica de 4 ori 10, media este (10+10+10+10)/4=10. Asadar in primul scenariu am interpretat tensiunea alternativa, adica acel Vca sau Amplitudinea Rms, iar in al 2-lea scenariu am interpretat tensiunea continua, devreme ce toate notele aveau aceeasi valoare, media este exact acea valoare. Formula pentru calcularea Amplitudinii Rms ( adica a acelui Vca ) este Vca=Av/sqrt2=Av/1,4142=Av*0,707. Asa cum poti observa aceeasi formula are 3 forme de prezentare, toate sunt corecte si toate reprezinta acelasi lucru, de ceea poti reprezenta grafic sau matematic formula fix cum preferi tu, fie prin Av impartit la radical din 2 ( cu semnul de rigoare ), fie prin Av impartit la 1,4142, fie prin Av inmultit cu 0,707. Prin urmare revenind la valoarea observata in grafic pentru Av mai sus de 325, calculam Vca ca fiind 325*0,707=229,775, adica exact tensiunea retelei de 230Vca. Pun pauza aici si imi manifest speranta ca o sa citesti tot ce am postat, urmand sa revin de cum am timp pentru a continua cu explicatii despre cum se obtine curentul continuu din cel alternativ si in final ce trebuie sa faca redresorul tau. Cu asta l-ai "spart" definitiv pe Florin... Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Flomar imi place ideea Dvs si sunt de acord cu sugestia, o sa mut postarile alea intr-un topic nou dar inainte de asta ar mai trebui ceva completari la ultima dintre cele 3 postari, nu pot sa zic insa exact cand, cu siguranta zilele astea, dar cand anume nu stiu, dar in principiu sunt de acord. Nica nu stiu daca postarea ta este de bine sau de rau in ceea ce ma priveste dar daca ai acordat timpul necesar citirii acelei postari citate, atunci tot e ceva si deci multumesc pentru asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 Post gresit Link spre comentariu
Vizitator cata82 Postat Decembrie 18, 2014 Partajează Postat Decembrie 18, 2014 (editat) Mariane, jos palaria, chiar ca ai explicat diferenta dintre CA si CC la nivelul clasei a 7-8 asa cum a specificat un coleg mai sus. Felicitari pentru initiativa si pentru toate sfaturile/indrumarile date pe acest forum! Asa as vrea sa fie toti moderatori de pe acest forum, ca tine, sa se implice cu sfaturi, sugesti, indrumari pentru incepatori si nu numai nu ca altii (moderatori-stim noi Mariane). Editat Decembrie 18, 2014 de cata82 Link spre comentariu
NICA Postat Decembrie 19, 2014 Partajează Postat Decembrie 19, 2014 Nica nu stiu daca postarea ta este de bine sau de rau in ceea ce ma priveste dar daca ai acordat timpul necesar citirii acelei postari citate, atunci tot e ceva si deci multumesc pentru asta. In ceea-ce te priveste este extraordinar cata munca si binevointa ai depus dar clientul are un nivel care nu-i permite sa inteleaga mai nimic,din pacate.Are un junghi de redresor la care nu e in stare dupa atatea explicatii nici sa-i schimbe o amarata de punte.Nu am contribuit cu nimic constructiv la acest post si nu am dreptul sa judec dar nu as avea rabdarea sa alfabetizez pe cineva cu atata bunavointa.Ai o atitudine corecta si ma bucur ca esti pe aici. Link spre comentariu
ycc13as Postat Ianuarie 6, 2015 Partajează Postat Ianuarie 6, 2015 (editat) Buna tuturor. Am un redresor auto defect (a fost scapat in apa, iar acum transformatorul bazaie si se incalzeste) pentru care am gasit un transformator de la o fosta instalatie automata de spalat auto (foto). Am nevoie de ajutorul vostru pentru a gasi in care pini se conecteza 220V. Redresorul il fac pentru baterii auto 12V si 24V, postez si schema ca poate s-a strecurat vreo greseala in ea, iar chestiuta din coltul dreapta jos din schema nu stiu cum se numeste, dar in caz de scurt circuit sau suprasarcina el decupleaza si se aprinde martorul (stiu ca imi trebuie unul). Privind transformatorul imi puteti spune cum sa masor infasurarile? Nu reusesc sa incarc pozele cu transformatorul asa ca am sa le desenez. Editat Ianuarie 6, 2015 de ycc13as Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum