adrian_pic Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 (editat) Inca o data lansez provocarea la o confruntare de oscilograme SE trioda sau pentoda prezentat IN ACEST FORUM. Pune oscilograme (fara reactie negativa globala - bine, doar daca ai curaj) cu sinus la 20Hz si la 20kHz si sqrt la 50Hz si 10kHz si iti spun apoi unde gasesti IN ACEST FORUM oscilograme SE. Dar din punctul meu de vedere, cat timp nici un sinus de 20Hz nu-l poti avea nedistorsionat nu prea ar trebui sa lansezi provocari. Amplificatoarele SE cu staif nu au reactie negativa globala. lazaroiu a pus un link spre un SE cu 300B si acel amplificator nu are reactie negativa globala. Sa inteleg ca aia nu stiu cei aia o reactie neativa? Sau ca prefera sa faca de ras amplificatorul lasandu-l fara reactie negativa globala? Auditia pe acele hornuri de 5" nu stiu ce impresie poate sa faca pentru ca le lipseste pe deplin basul. Difuzorul tau BL are Xmax = +/- 1mm. Deci va fi o auditie doar de medii si inalte (nu mai spun de SPL-ul mic de 89dB). Pentru un amplificator SE iti trebuie difuzoare cu SPL peste 95dB si care sa si coboare in frecventa. Editat Mai 6, 2014 de adrian_pic Link spre comentariu
simson Postat Mai 6, 2014 Autor Partajează Postat Mai 6, 2014 Eu deja am pus destule oscilograme,ptr. care manusa a fost aruncata.Daca mai pun urmeaza sa ceri altele, altele...samd.Raspunsul astept ptr. oscilogramele postate de mine la acelasi frecvente.Si fara referire la lincuri.Ne limitam la Elforum.Vezi obiectivitatea mea care nu contine umbra de rautate:am cerut de pe forum si nu REALIZARI PERSONALE. Referitor la hornuri de 5" Ai uitat ca acel difuzor cu X=1mm si SPL=89dB lucreaza intr-o incinta numita Frugel Horn ptr. care se schimba treaba cu SPL-ul. SPL-ul incintei l-am masurat in camera izofonica cu decibelmetru la1m ptr.care am si trasat caracteristica non normalizat. Trebuie stiut ca difurile de BL create ptr. hornuri au X mic astfel nici distorsiunile dopler nu exista.Basul este dat de insusi constructia hornului.Aceasta disertatie este oarecum off. Aa si inca ceva.Dupa cum am mentionat in prima pagina ampliful va fi folosit,instalat intr-o camera de tineret cu spatiul limitat ptr. care aceasta varianta am gasit sa fie optima.Si sa nu uitam faptul ca intr-o camera de 2,5/3,5 nu vei auzi frecvente sub 45Hz cu nici o boxa.Eventual atenuat cu 12-18dB . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 (editat) Iată simson cum se ajunge la tărăşenie (formula simplă ,"reverse engineering") când cunoşti puterea maximă sinus nelimitat în secundar/sarcină şi ia_0 ,nu de altă dar nu vreau să creadă cineva că acel coeficient de 2,22 a fost ales întâmplător(din burtă). Cam asta ar fi fisa care poate să cadă (Ra). http://oi59.tinypic.com/2hgr814.jpg şi un exemplu aplicat altei pseudotriode http://oi57.tinypic.com/sqigxi.jpg desigur pot apărea şi nepotriviri datorate simetrie factor de umplere(în opinia mea nepotrivirile nu pot depăşi +_10% sau dacă depăşesc sinusul cu pricina probabil/posibil se află în "crăci"). Editat Mai 6, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 Super tare faza cu privire la denumirea " coeficientul Valderama " . Felicitari ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 Victore iată domne(în acest subiect) a devenit realitate visul tău frumos(gu-50) ,cum apreciezi lucrarea din prezentarea de până acum ? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 Uite oscilograme (in bucla deschisa!!!). http://www.elforum.info/topic/65309-gm70-se/ Apare doar o oscilograma cu sinus pe la 50-60kHz (am vrut sa vedem pana unde "urca" imensitatile alea de trafuri. Daca miezurile erau de sectiune mica atunci as fi vrut sa vad pana unde coboara) pentru ca sinusul era un test prea simplu ( bine nu si pentru SE-ul tau - nu stiu cum ar arata sinus de 50kHz fara reactie negativa globala). Este adevarat ca miezurile au o sectiune generoasa (32cm2) si se vede si cine le-a facut (laudele pentru realizarea unui amplificator bun se cuvin celui care realizeaza trafurile, restul, mai ales la un SE este o bagatela daca anodica este sub 450V). Oricum din posturile tale s-au vazut cine au fost cei doi grei care te-au ajutat sa ajungi unde ai ajuns. Nu ma astept sa pui sinus la 20Hz si sinus la 20kHz fara bucla de reactie negativa pentru ca se vede clar cum sta treaba la 40Hz cu bucla de reactie negativa. Amlificatorul tau este o reusita doar prin prisma faptului ca utilizeaza GU50 (o lampa dificila). Dar meritul este totusi al reactiei globale negative care are un aport foarte consistent in obtinerea unui sinus bun. Eu din start am crezut ca ai facut un SE fara reactie negativa globala si "dai atacul" la GU50 asimetric, dar dupa ce ai pus schema am vazut ca ai abordat alta solutie. Ai uitat ca acel difuzor cu X=1mm si SPL=89dB lucreaza intr-o incinta numita Frugel Horn ptr. care se schimba treaba cu SPL-ul. Daca tie iti place sa te pacalesti nu ai de cat, oricum poti masura foarte usor SPL-ul si te trezesti repede la realitate. Eu am preferat sa pun mana si sa ma documentez, sa simulez in Hornresp si sa intreb pe altii care au lucrat si m-am lamurit cum sta treaba: pentru a scoate ceva bun trebuie multi bani aruncati in cutii si este foarte greu sa reusesti din prima. Nu mai amintesc faptul ca horn-ul NU este o incinta universala in care putem schimba difuzoarele fara nici o jena si ma indoiesc ca cineva a proiectat un horn Frugel pentru difuzorul tau. Motivul este simplu: costa mai mult cutia decat difuzorul si nu multi doresc sa ajunga in situatia : este mai scumpa ata decata fata. Si nu uita ceva: frecventele joase <=> volume de aer miscate, nu stiu ce volum de aer poti misca tu cu +/-1mm la un difuzor de 5" intr-un "mini-horn". Si apropo, iti dai seama cam ce neliniar va fi amplificat sunetul datorita impedantei difuzorul tau? Sau Frugel Horn rezolva si asta??? Victor s-ar putea sa strambe din nas ca din FFT se vede ca ar avea un sunet spre PP. (ca sa vezi ca nu sunt degeaba facute si FFT-urile astea) Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 Amlificatorul tau este o reusita doar prin prisma faptului ca utilizeaza GU50 (o lampa dificila). Dar meritul este totusi al reactiei globale negative care are un aport foarte consistent in obtinerea unui sinus bun. Eu din start am crezut ca ai facut un SE fara reactie negativa globala si "dai atacul" la GU50 asimetric, dar dupa ce ai pus schema am vazut ca ai abordat alta solutie. Victor s-ar putea sa strambe din nas ca din FFT se vede ca ar avea un sunet spre PP. (ca sa vezi ca nu sunt degeaba facute si FFT-urile astea) Mi-am exprimat deja parerea , e adevarat , in mediul privat , intr-o discutie cu @Valderama . Asa cum am evidentiat in textul de mai sus , singura varianta Hi Fi ( buna ) ramane un amplificator al carui etaj driver sa atace asimetric etajul final cu GU50 . Varianta ( tot singura ) High End este atacul in curent pe G1+G2+G3, transformand GU50 intr-o trioda de mare putere . Asimetria necesara tine de modul de comportare al lui GU50 ( PSF : P out , Zanod , U anod , Ianod etc ) , dar nu recomand sa depasiti puterea disipata de 32W pe anod decat daca aveti soclurile originale militare cu reteirner . Pe termen lung vor apare probleme de fiabilitate cu soclurile chinezesti ... Asa cum am mai specificat , analiza FFT spune intotdeauna TOTUL despre un amplificator . Link spre comentariu
simson Postat Mai 6, 2014 Autor Partajează Postat Mai 6, 2014 @adrian_pic Adevarat cei frumos place si la D-zeu,referitor la oscilograme fara RN.Recunosc raspunsul cu brio la provocare.Totusi recunoaste ca ar fi fost mai echitabil o confruntare cu un tub audio cam cu aceeasi putere in secundar,un EL34,6P3C. Tin sa multumesc ptr. contributia userilor adigh si Valderama ptr. sfaturile profesionale, cu ajutorul lor am reusit finalizarea.Cred ca discutiile purtate in acest topic au fost utile tuturor ma rog celor interesati. @Valderama Am verificat Iao=62mA si Uef=8,2V Ua-c=440V atunci cand si Uret.=230V.Deci daca P=8,4W aplicand formula prezentata de dvs. rezulta Ra/Za=5390ohmi,ca intodeauna punct ochit=punct locvit.Merita retinut, salvat aceasta formulahttp://oi59.tinypic.com/2hgr814.jpg Link spre comentariu
simson Postat Mai 6, 2014 Autor Partajează Postat Mai 6, 2014 Prima auditie evident cu SADE:King of Sorrow, Immigrant ,Flow care ptr. mine reprezinta testul ptr. un amplif.Auditiile le-am facut cu hornurile preferate in spatiu adecvat dar din pacate tot cu difuri cu excursia max. a membranei de +,- 1mm.Ba cred ca si mai putin ptr. ca cu ochiul nu se observa miscarea membranei...asta cam cu 1/2 din puterea maxima caci deja vibra vitrina.Tot stau sa inteleg de unde atata volum de aer cu deplasarea insesizabila al membranei.Poate imi explica cineva din Hornresp caci eu nu ma pricep. Mai niste poze: Link spre comentariu
simson Postat Mai 6, 2014 Autor Partajează Postat Mai 6, 2014 Tot n-am astampar poate incinta dublu horn nu cunoaste fizica...lasa m-am gandit, poate incinta simplu horn se descurca cu fizica si cunoaste si Hornresp . Citez spusele prietenului@adrian-picSi nu uita ceva: frecventele joase <=> volume de aer miscate, nu stiu ce volum de aer poti misca tu cu +/-1mm la un difuzor de 5" intr-un "mini-horn". Adevarat ca acum s-a modificat cu +3". Dar probele practice dovedesc ca difuzoarele de BL NU CUNOSC FIZICA. Iata poza in timpul testarii cu hornul care cu X=0,2mm zbarnaie vitrina ascultand Deep Purple:Fools Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 Merge foarte bine amplificatorul si opinez ca contributia esentiala la fidelitatea lui este reactia negativa globala. Mi se pare ca reactia quad nu face mare lucru, ba din-potriva, cred ca chiar strica putin. In fine, parere absolut personala, dupa ce m-am uitat pe la oscilograme. Referitor la relatia Valderama, am urmarit demonstratia si mi se pare ca nu e chiar in regula. Ma refer la egalitatea, Ief=0.7071 x 0.95 x Ia_0; 0.7071 este de fapt 1/sqrt(2), factor de forma (nu de umplere!), 0.95 un coeficient de diminuare (uneori e modulatie, adica un curent alternativ care ar excursiona mai putin de 100%, adica 95%, alteori randament, adica niste pierderi). Uitandu-ne la relatie, ar fi Ief = 0.95 x (1/sqrt(2)) x Ianod-zero; din fizica noastra de liceu stim ca, Ief= 1 x (1/sqrt(2)) x Imax, pentru cazul sinusoidal. Identificand termenii, nu prea am inteles cum are loc aceasta similititudine! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 (editat) Ca sa raspund sunt obligat sa fiu off topic. Ochiul ca si urechea se pot pacali. Cand te uiti la deplasarea mebranei nu te uita la rila ci uita-te la dustcup. (rila = suspensia din cauciuc care prinde conul de sasiu, dustcup-ul este semisfera care se gaseste la varful conului mebranei) . Pentru a lamuri niste lucruri trebuie neaparat sa faci niste experimente practice. Am vazut ca ai un generator de semnal, deci poti face asa: pui sinus de 100Hz la intrarea amplificatorului si masori sa ai 1-2W sinus pe iesire (maxim 2W !!!). Si asculti in boxa, apoi incepi sa scazi la 90Hz, la 80Hz, la 70Hz si in functie de boxa poti cobori pana la 20Hz. Asa te vei convinge real cam ce frecventa poate reda un horn. Atentie, nu recomand acest test la Fostex FE206E!!! Sigur te va impinge curiozitatea in zona in care poti distruge difuzorul! Deci la hornurile tale poti incerca ca acolo difurile Monacor sunt mai ieftine. Eu m-am convins de multe ori ca pentru a percepe cel mai bine diferenta trebuie sa fac test A cu B si comutarea sa se faca in timpul aceleeasi melodii. Recent am ascultat doua perechi de casti. Pe muzica am dat verdictul: castile A au mai mult bass decat castile B. Nu numai eu am dat acest verdict. Apoi am zis: hai sa vedem si cu sinus cum sta treaba. Rezultatul a fost ca la 30Hz castile A era ... aproape mute, pe cand la castile B auzeam clar sinusul. A fost o discutie undeva despre sistemele 5.1, 7.1 care au subwoofer-ul ala micut care impresioneaza (si alea la fel faceau sa vibreze paharele in vitrina), dar daca le dai un sinus de 20-30Hz vezi clar cum sta treaba. P.S. Care din cele doua horn-uri cu Fostex ti se pare ca coboara mai mult? Editat Mai 6, 2014 de adrian_pic Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 ...Rezultatul a fost ca la 30Hz castile A era ... aproape mute, pe cand la castile B auzeam clar sinusul. ... Esti bun daca auzi 30Hz! Eu mai degraba vad cum se misca membrana difuzorului. 1 Link spre comentariu
simson Postat Mai 6, 2014 Autor Partajează Postat Mai 6, 2014 @adrian-pic Experimentul propus se cheama determinarea sensibilitatii incintei si se masoara la 1W cu decibelmetru la 1m in fata incintei totul amplasat in camera izofonica (ecou si alte reflexii acustice exclus).Asa cum ai precizat se face cu generatorul de frecventa observand variatia dB-metrului,dupa care se face graficul SPL incinta functie de frecventa.Eu am aceasta caracteristica ptr. toate hornurile prezentate in acest topic.Evaluarea amplif. SE cu GU50 se va face cu aceste hornuri-asta ptr.a fi on topic-de un auditoriu pregatit in muzica si habarnist in electronica. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 .Eu am aceasta caracteristica ptr. toate hornurile prezentate in acest topic. As fi curios (si iti garantez ca nu numai eu) sa vad graficul macar la un horn cu Fostex FE206E (nu am inteles daca le-ai facut in camera anecoica). La Monacor nu ma intereseaza (nu vreau sa par fara bun simt dar sincer nu voi "cocheta" niciodata cu difuzoare Monacor, Fostex insa starneste interesul foarte multor persoane). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum