Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE GU50 integral finalizat

simson

Postări Recomandate

Vizitator

@SIMSON

Stai uşor/liniştit(nu te grabi cu 5k5) pe sarcina dinamică BL impedanţa sarcini văzută de tub va fi 4-5K(în mare/medie) oricum difuzorul tău BL negreşit se înscrie cu impedanţa 10-12Ω la 1khz(bănuiesc/intuiesc/cred).

Ce difuzor BL echipează incinta horn ?(prezentată în prima pagină) ,poţi afla uşor impedanţa( pentru o frecvenţă dată). 

Priveşte această imagine ca fapt divers http://oi60.tinypic.com/10z8lg6.jpg  vezi circa 12Ω/1khz impedanţa ?(doar în bandă 300-500hz  ar fi aproximativ constantă  impedanţa  Z=8Ω) pentru 10khz impedanţa BL va fi circa 15Ω.

Acum să înţelegem că  faci măsurători/vizualizări pe sarcină pur rezistivă dar real amplificatorul va lucra cu sarcina BL(aia prezentată de dumneata).

Ar fi interesant să afli cât are incinta  impedanţa la 50hz ,60hz ,80hz ,100hz. aşa poţi să afli mai exact ce se reflectă ca sarcină în primar. 

Vârfurile mari de putere sunt în registrul inferior de frecvenţe audio(şi la bass domne trebuie să răspundă decent amplificatorul).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dfuzorul folosit esteSPH 68x AD de la Monacor.

La difuzorulSPH68xAD utilizat in incinta FRUGEL HORN la 1kHz Z=10ohmi dar tot pe acolo santem cu Ra/Za oglindit.

Ca de obicei intuitia dvs.coincide cu realitatea.

Acum mi-a cazut fisa de ce cu sarcina difuzor depaseam 9Vef in secundar.

Link spre comentariu
Vizitator

Intuiţia mea se bazează pe multă experienţă practică(şi nu numai) dar cum vezi sunt "hulit" chipurile  teoretizez excesiv.

Trebuie să cadă mai multe fise(printre care musai aia cu impedanţa reflectată).

O fisă necesită ceva pagini scrise.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Raspunsul la frecvente joase poate fi o problema majora dar este perfect rezolvabila de pilda d-l Niculian mi-a oferit doua transformatoare de 4,2K/8 ohm confectionate de domnia sa cu un raspuns formidabil la 10 Hz, net superior celor prezentate in link-ul in care se testeaza  transformatoare de marca

De asemenea cunosc foarte bine miezurile HYPERSIL si evident ca d-l Lazaroiu a stiut exact ce pot acestea de acea amplificatorul lui Simson beneficiaza de un avantaj clar...

Link spre comentariu

@simson,

In varianta fara RN globala, nu lega nici-un capat al secundarului la masa si o se imbunatateasca semnalul.

Mai incearca sa maresti rezistenta din g1 lui GU50 pentru a amortiza oscilatiile de pe palier. Tatoneaza valoarea potrivita.

Aceasta smecherie mi-a mai spuso si Popa Marius.Am incercat dar fara efect.

Link spre comentariu

Azi am egalizat amplificarea celor doua canale din Ra-ul primei triode ptr. Uin=0,75V.Deci in final am obtinut 8,6W sinus nelim.pe sarcina neinductiva la toate frecventele masurate cand si Uretea=230V.

Urmatoarele poze sant toate cu RNG (reactie negativa globala).

Pozele 1 2 3 4si 9 contin si reactia catod-infasurare separata:post-206638-0-68749200-1399299437_thumb.jpgpost-206638-0-19779500-1399299458_thumb.jpgpost-206638-0-60546700-1399299471_thumb.jpgpost-206638-0-67573500-1399299491_thumb.jpgpost-206638-0-93716800-1399299585_thumb.jpg

Pozele 5 6 7 8 au reactia catod-secundar:post-206638-0-49879900-1399299733_thumb.jpgpost-206638-0-05647200-1399299752_thumb.jpgpost-206638-0-19865900-1399299770_thumb.jpgpost-206638-0-86152600-1399299781_thumb.jpg

Se vede la poza1 forma sin. mai perfect comparat cu poza5. In schimb la 10kHz lucrurile se inverseaza,ceea ce a si fost preconizat de @adigh si @valderama.

Pana la urma ne apropiem de schema propusa de don Lazaroiu care a fost postat in topicul ,,GU50 Mod Trioda".Rog daca mai exista sa o posteze si aici.

Link spre comentariu
Vizitator

Da ,amplificatorul răspunde foarte bine la 39hz-sqw ,10khz-sqw , 20khz-sqw cu cfb  din înfăşurarea  secundară.

Poate fi considerat un amplificator foarte reuşit dacă ne raportăm la configuraţia dată.

Pentru 8W în sarcină secundar necesită 9W în sarcină primar dacă  curentul de repaos tub final gu-50-triodă a rămas ia_0=60mA sarcina văzută de tub poate fi aproximată ca fiind 5k6 (5600 x 0,04 x 0,04 =9W-primar   9W x 0,9=8,1W-secundar unde 0,04=curent efectiv). 

Cu certitudine "trioda" gu-50 poate  furniza 12W putere utilă sinus nelimitat în A2.

Rar o să vedem producătorii-"audiofili"  să prezinte oscilograme 40hz-sqw ,10khz-sqw ,20khz-sqw pentru cfg. SE.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

******************************************************************************************************************************************************************************

Pana la urma ne apropiem de schema propusa de don Lazaroiu care a fost postat in topicul ,,GU50 Mod Trioda".Rog daca mai exista sa o posteze si aici.

La aceasta schema va referiti?

Link spre comentariu

Da, la aceasta schema ma gandeam.Pe parcursul experimentelor am mai facut unele modificari dar esenta este.Acest oscilograme dovedesc calitatea OT-urilor facute de dvs.

Pacat ca nu exista pe forum amplif. SE cu oscilograme ca sa ma pot compara.

Link spre comentariu
Vizitator

Nu apare precizată Ra , puterea utilă maximă în sarcină la ieşire sinus nelimitat în schema dată(văd decât Rs).

Câteva exemple posibil utile atunci când cunoaştem puterea maximă sinus-nelimitat în sarcina rezistivă secundar şi ia_0  http://oi58.tinypic.com/2ef6iat.jpg .

Mai simplu spus dacă am măsurat în sarcină secundar puterea sinus nelimitat maximă  şi cunoaştem ia_0(tub final) cam aşa trebuie să apară Ra.

Hai să facem un test , în ulima schemă postată ce putere maximă sinus-nelimitat apare în secundar ?(specificaţi) mai specificaţi şi ia_0(tub final) după care aplicăm formula prezentată determinăm astfel Ra şi vedem dacă coincide cu Ra din simulare.Dacă apar diferenţe de +_5% considerăm că sunt nesemnificative şi pot fi datorate factorului de umplere sinus asociate şi cu asimetria sinus în sarcină.

Formula simplă prezentată am "clocito/editato"(10 min) în timp ce scriam acest mesaj.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, la aceasta schema ma gandeam.Pe parcursul experimentelor am mai facut unele modificari dar esenta este.Acest oscilograme dovedesc calitatea OT-urilor facute de dvs.

Pacat ca nu exista pe forum amplif. SE cu oscilograme ca sa ma pot compara.

Sunt oscilograme cu amplifiator SE dar fara reactie negativa globala. Deschide reactia negativa globala si fa oscilograme la sinus de 20Hz si sinus de 20kHz (exista si oscilograma la 50kHz) si apoi vezi cum stai. La tine vad ca sinusul la 40Hz deja se cam deformeaza chiar si cu reactie negativa globala. (Hi-Fi = 20Hz - 20kHz)

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Vizitator

Având în vedere şi incintele horn 100% contrabasul va suna grozav ... orchestra va fi ca şi prezentă în camera de tineret.

Aşteptăm impresii "artistice" (faza "tehnică" a cam fost epuizată).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Toate testele de OT se fac fara nici-o reactie negativa. Se poate vedea si la SAC Thailand precum si la ETF2009.

http://www.sacthailand.com/Transformer_TestOutput.html

http://www.diyparadiso.com/lundahl/fiches_transfos_final2.pdf

Transformatoarele lui simson vom sti unde se situeaza abia dupa ce vedem niste oscilograme fara nici-o reactie negativa.

Pina la urma simson a obtinut niste oscilograme bune dar sunt ale amplificatorului nu ale OT.

1.- Un OT bun e un OT cu care amplificatorul obtine acele forme de unda frumoase fara sa aibe vreo reactie negativa. Iar la aplicarea RN devine desavirsit.

2.- Un OT mediu e un OT cu care amplificatorul obtine acele forme de unda frumoase dar numai cu artificii tehnice (reactii negative, rezistenta g1, filtru "taie sus"(cond in bucla de reactie) etc. etc.)

3.- Un OT prost e un OT cu care nu se pot obtine acele forme de unda frumoase nici macar cu artificii tehnice. De exemplu cu un OT bobinat simplu, secundar peste primar, nu vom putea obtine un dreptunghiular frumos la 10kHz cu nici-un artificiu tehnic. Remediul pentru un asemenea OT e rebobinarea.

@simson,

Pune te rog niste oscilograme fara nici o reactie negativa la 40Hz dreptunghiular si la 10kHz dreptunghiular. Sa vedem realitatea si sa putem face comparatii relevante. Material de comparatie avem. Altfel comparatiile nu sunt relevante. Doar asa vom sti unde se situeaza transformatoarele tale.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Sunt oscilograme cu amplifiator SE dar fara reactie negativa globala. Deschide reactia negativa globala si fa oscilograme la sinus de 20Hz si sinus de 20kHz (exista si oscilograma la 50kHz) si apoi vezi cum stai. La tine vad ca sinusul la 40Hz deja se cam deformeaza chiar si cu reactie negativa globala. (Hi-Fi = 20Hz - 20kHz)

Eu nu ma consider profesionist,nu traiesc din vanzarea amplif. ci un DIY-er cu pasiue.Tocmai de aceea am vrut comparatie cu alte oscilograme SE de pe ACEST FORUM cum am specificat. Nu vreau sa ma compar cu produsele comercializate de firme cu renume.Cunosc calitatea lor inclusiv preturile.In acest topic analizam amplificatorul in ansamblu, nu piesele componente.

Inca o data lansez provocarea la o confruntare de oscilograme SE trioda sau pentoda prezentat IN ACEST FORUM.

@adigh

Ia sa vedem ce branduri sant analizate in SAC Thailand: Tango, Audio Note,James.Nu vi se pare penibil sau chiar caraghios sa facem comparatie cu un produs de sute euro ?

Ati remarcat super: Pina la urma simson a obtinut niste oscilograme bune dar sunt ale amplificatorului nu ale OT .

Ceea ce reprezinta obiectul acestui topic. Inca o data:  vreau comparatii cu amplif.SE DIY si nu cu OT-uri de branduri.

@Valderama

Incerc sa organizez pe sfarsit de saptamana o auditie audiofila in compania unor studenti la conservatorul de muzica Cluj,sa vedem ce impresii obiective vor fi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări