Vizitator Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) @simson "-fara nici o reactie 8Vef sin. cu Uin=280mV -numai cu reactie in catod 8,2Vef sin cu Uin=350mV -cu RNG+reactie in catod 8,4Vef sin cu Uin=380mV " PRACTIC Din rezultatele prezentate acum se deduce clar o reacţie negativă globală foarte scăzută(aproape inexistentă) ,micşorează valoarea rezistenţei din bucla de reacţie negativă mult la 1/2 chiar şi mai mult(nu ai precizat valoarea acelei rezistenţe în schema ta). Editat Mai 4, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Mai 4, 2014 Autor Partajează Postat Mai 4, 2014 "Teoria mea clasică paint" mă determină să gândesc/vizualizez cam pe unde să lucrez cu trioda gu-50 http://oi59.tinypic.com/14tr3vm.jpg sau să evit să lucrez http://oi59.tinypic.com/2a7x89u.jpg dacă la stânga am spaţiu la dreapta am "mai nimic". desigur presupune că ştiu să dau atacul gc De obicei în clasa A SE (A1) dreapta de sarcină se stabileşte de aşa natură încât să admită vârful de atac gc=0V fără să am "dezastre" în sarcină. Sau ca să fiu clar ,în viziunea mea nu văd ce să caute Ra/Za 3k2 în regimul dat(Ua_0=450V) pentru trioda gu-50 ,dar fiecare cu viziunea sa. Aveti perfecta dreptate in dreapta chiar ca nu am nimic + ca ma aflu in zona de cotitura. Acest OT existent de 3,3k ar fi util la alt regim cu Ua0=400V si negativare automata 60-65V. .............. Rezistenta R15 variaza de la tub la tub 6H8C dar depinde si de GU50 ptr. atacul asimetric. Ptr. a egaliza sensibilitatea de intrare la cele doua canale m-am folosit de rezistentele din circuitul RNG .Astfel la un canal are valoarea de 22K altul 15K.Se putea si cu Ra din anodul primei triode dar practic acesta mi-a fost mai la indemana. Diferenta de 7k nu are efecte majore in forma semnalului. Aici am specificat valorile rezistentelor din circ. reactie negativa globala Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) PRACTIC Nu trebuie să ai acolo valori inegale ,trebuiesc valori egale chiar cu 1%toleranţă(sau măsurate) necesită un grad de reacţie negativă mai mare (se va echilibra în mod automat câştigul şi scad distorsiunile armonice) acum ai prea puţină reacţie negativă. TOT PRACTIC Domnule dacă ai sensibilitate la intrare fără reacţie negativă 350mV când închizi bucla de reacţie trebuie să ajungi cu sensibilitatea la intrare 700mV chiar 1V pentru aceeaşi putere în sarcină . Asta/aşa trebuie să faci/înţelegi(dacă vrei desigur) ,se va îmbunătăţi substanţial răspunsul pentru frecvenţe joase(o să vezi acolo la 100hz-sqw altă înclinare palier) vor scădea distorsiunile armonice şi sinusul la 40hz nu va mai fi strâmb ca draku. După care prezintă rezultatele aici(sinus-40hz ,40hz-sqw ,100hz-sqw ,10ksqw) să vedem ce şi cum. Aaa să nu uit(tot practic) peste rezistenţa din bucla de reacţie introduci în paralel un condensator 100pF-1nF tatonezi urmărind intrarea în palier la 10.000Hz-sqw Nu renunţi la cfb ai nevoie de impedanţa sarcini mai mare(ca atare păstrezi cfb).Cu cfb atingi cu siguranţă impedanţa sarcini în circuitul primar OT 4KΩ(aşa estimez eu)indiferent de ce spun unii sau alţii prin zonă. Astea sunt sfaturile practice care te vor conduce către rezultate mai bune cu minim de modificări şi efort în montajul existent. Editat Mai 4, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Mai 4, 2014 Autor Partajează Postat Mai 4, 2014 Don Vali, multumesc ptr.sfaturi.Voi prezenta rezultatele. Intre timp am facut poze DAR TOT PRACTIC cu gradul de actiune al reactiei quad si /sau/ global.poza1 poza2poza3poza4poza5poza6poza7poza8 1 Link spre comentariu
adigh Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) TEORETIC: La dreptunghiular 40Hz contributia KNFB e buna dar la 10kHz strica. Asta e pentru ca infasurarea din catod e doar o singura infasurare. Cuplajul la inalte intre primar si infasurarea din catod e slab. Incearca sa pui pe post de infasurare catodica direct secundarul fiindca are mai multe sectiuni intercalate cu primarul. Influenta acelei reactii va fi benefica si la inalte, nu numai la joase. Nu lasa in aer bobina ce nu o vei folosi, pe care ai pus-o tu, pune un rezistor de citeva sute de ohmi. Teoretic vorbind Editat Mai 4, 2014 de adigh Link spre comentariu
simson Postat Mai 4, 2014 Autor Partajează Postat Mai 4, 2014 La 40 Hz nu sant poze doar la 100 si 10k.Nu cred ca practic se va intelege reactia quad cu cea globala in aceeasi infasurare. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) OK, la 100Hz. Probeaza si vezi. Nu ai nimic de pierdut. Ideea e ca la inalta frecventa acea reactie din catod nu e eficienta pentru ca are un cuplaj slab cu primarul la inalte. In plus cred ca acea infasurare pusa de tine are si un defazaj mare la inalte ceea ce face ca aplicarea reactiei negative sa nu dea rezultate. Foloseste secundarul de 8ohm si vezi diferenta. Probeaza pentru inceput doar cu reactia din catod dar cu secundarul (8ohm) pus acolo. Pe urma poti cupla si RN globala. Editat Mai 4, 2014 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) @simson Lasă acolo cfb modifică doar capacitatea paralel nfb (nu urma sfaturi fără să probezi practic efectul)amplificatorul fiind la dumneata pe masă practic poţi să verifici rapid cum poate fi mai bine. Editat Mai 4, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
adigh Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) @simson Lasă acolo cfb modifică doar capacitatea paralel nfb (nu urma sfaturi fără experienţă practică). Nu vezi ce oscilograme frumoase ai acum ,sau dumneata ce vezi/înţelegi ?!. Ai acum amplificator reuşit în cfg SE chiar cu tubul gu-50 triodă (nu mai trebuie decât să "gâdili" un pic condensatorul mai sus amintit). Aici ca oriunde în altă parte vorbesc mulţi dar ştiu puţin(atât în practică cât şi în teorie). Unde vezi oscilograme frumoase cu CFB ? Tocmai ca cele mai reusite oscilograme sunt cele fara CFB, doar cu RN globala. In toate cazurile unde intervine CFB la 10kHz oscilogramele arata rau. Lasa omul sa experimenteze. La CFB mai e de lucrat. Editat Mai 4, 2014 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) Domnule că să ne lămurim în raport cu înfăşurarea din catod trebuie să prezinte oscilograme la 40hz-sqw ,40hz-sinus şi 10khz-sqw cu fără înfăşurare.40Hz face parte din banda audio chiar dacă ne aflăm în faţa unei configuraţii SE. Editat Mai 4, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Mai 4, 2014 Autor Partajează Postat Mai 4, 2014 N-am mai avut rabdare si iar am tras o fuga la GU50.Am fixat nivelul de iesire din generator la 0dB,in locul rezistentei de RNG am pus un pot-metru 22k lin si din valoare maxima am coborat urmarind uniformizarea sinusului la 1k o,1k si10kHz Cele mai frumoase sin. la 8,2Vef am obtinut ptr.R=3,16kohm.De la 15k am facut un salt considerabil.Eu totdeauna am fost pe principiul ,,RNG cat mai putin,dar mai bine deloc".Se pare ca acum a dat gres acest principiu. La semnale sqw deja la 1kHz incepand au aparut osciatiile.Pe 10kHz sqw am tatonat condensat. paralel pe R=3,16K, astfel ca sa scada amplitudinea oscilatiilor dar nici coltul palierului sa nu fie prea rotunjit.Valoarea de 470pF stiroflex a fost cel mai potrivit.Toate cu reactia din catod cuplat.Poze acum n-am reusit-bateriile epuizate, dar postez maine. @adigh Reactia quad prin secundar am incercat la inceput la sugestia lui don Lazaroiu in topicul ,,GU50 mod trioda "deschis de @matropower si nu am fost multumit.Ulterior am facut bobinajul separat cam cu acelasi rezultat. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) N-am mai avut rabdare si iar am tras o fuga la GU50.Am fixat nivelul de iesire din generator la 0dB,in locul rezistentei de RNG am pus un pot-metru 22k lin si din valoare maxima am coborat urmarind uniformizarea sinusului la 1k o,1k si10kHz Cele mai frumoase sin. la 8,2Vef am obtinut ptr.R=3,16kohm.De la 15k am facut un salt considerabil.Eu totdeauna am fost pe principiul ,,RNG cat mai putin,dar mai bine deloc".Se pare ca acum a dat gres acest principiu. La semnale sqw deja la 1kHz incepand au aparut osciatiile.Pe 10kHz sqw am tatonat condensat. paralel pe R=3,16K, astfel ca sa scada amplitudinea oscilatiilor dar nici coltul palierului sa nu fie prea rotunjit.Valoarea de 470pF stiroflex a fost cel mai potrivit.Toate cu reactia din catod cuplat.Poze acum n-am reusit-bateriile epuizate, dar postez maine. @adigh Reactia quad prin secundar am incercat la inceput la sugestia lui don Lazaroiu in topicul ,,GU50 mod trioda "deschis de @matropower si nu am fost multumit.Ulterior am facut bobinajul separat cam cu acelasi rezultat. Oare cat era valoarea rezistentei din bucla de reactie globala pusa de mine in simulare !? Bobina suplimentara pusa de dv.,trebuia "imprastiata" corect printre segmentele de bobine primare pentru a avea un cuplaj bun intr-o banda cat mai larga de frecventa,@adigh a remarcat bine acest lucru,acea bobina asezata la sfarsitul tuturor bobinajelor nu face mare lucru. Poza asta imi place cel mai mult,ati reusit un amplificator bun cu aceasta lampa dificila: ATENTIE si la sondele osciloscopului,trebuiesc compensate si verificate inainte de test. Pana la urma o sa vedeti ca dupa ce-l puneti la punct electric static/dinamic o sa mai incercati si o "indulcire" a sunetului prin mici modificari ce sigur le veti facea dupa un test cu auditoriu informat si cu urechi educate,vb. tocmai de coloratura de care facea vorbire @valderama la inceput. Pentru ca avem niste referinte foarte bune sugerate de @adigh aici : http://www.sacthailand.com/Transformer_TestOutput.html ar fi edificator daca ati pune patru oscilograme SQW la; 40Hz,1Khz si 10Khz si asa putem compara cu pozele din adresa mentionata. Editat Mai 4, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) Informatiile de aici http://www.sacthailand.com/Transformer_TestOutput.html servesc numai în condiţiile de test date , nu putem compara răspunsul OT prins în bucle închise(întregul amplificator) cu răspunsul OT din test(etaj final chior). Repet în opinia mea simson trebuie să păstreze înfăşurarea din catod poate ne interesează şi "the better bass response with less distortion" ,vedem la urmă cât strică(10khz) şi ce aduce bun(40hz). Acum dacă tot a umblat din nou(3k16 /470pF) să nu uite să posteze 40hz sqw şi sinus(mâine). Transformatorul de ieşire este reuşit (în opinia mea), în fond şi la urma urmei transformatorul de ieşire lucrează în montaj vedem mâine cum stă la joase cu reacţiile negative aplicate.În mod normal transformatorul de ieşire (în montaj cu reacţiile negative prezente) trebuie să răspundă corect la 40hz-sinus ,sunt conştient că discutăm o cfg SE şi nu pretind un răspuns "grozav" 15-20hz sqw. Editat Mai 4, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Mai 4, 2014 Autor Partajează Postat Mai 4, 2014 Oare cat era valoarea rezistentei din bucla de reactie globala pusa de mine in simulare !? ........... Rezisteta din RNG pus de dvs. are 4,7k deci foarte aproape. Nu stiu cum sa spun dar ma bate gandul sa schimb OT-ul pe 5,5k. Link spre comentariu
Kosmin Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 Sa intelegem ca ati probat SE-ul si cu o sarcina de 13,7ohmi in loc de 8ohmi? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum