Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE GU50 integral finalizat

simson

Postări Recomandate

Adaugarea celor 3% spire in catod nu face sa creasca Zprimar(traf) de la 3k2 pina la 3k8.

Adaugarea celor 3% spire in catod nu va duce la repartizarea unei puteri asa de mari pe infasurarea catodica. 1,25W in catod fata de 7,91W pe bobina din anod. http://postimg.org/image/8q6niqojl/

Sa nu uitam ca sunt doar 3% spire in catod si vom avea acelasi curent.

Tinind cont ca avem acelasi curent si prin infasurarea catodica cit si prin cea anodica dar avem doar 3% spire in catod fata de anod, vom avea doar 3% putere in catod fata de anod. Avem 3% din tensiunea primara totala si acelasi curent.

Asa cum ati calculat rezulta ca in catod se repartizeaza 13,6% din puterea totala desi sunt doar 3% spire in catod si acelasi curent.

3% din puterea totala in primar inseamna mult mai putin decit 1,25W.

Ptr. elucidarea neantelegerilor repet ca cei aprox. 200 spire le-am bobinat ulterior fara un calcul intrucat nu cunosc nr. spire primar.Don Lazaroiu a trecut 3% ca fiind procentul ideal dat de simulare.Ptr. a sti exact ce procent reprezinta 200 spire voi face masuratori cu OT : 6.3V in sec de 8 ohmi asa aflam exact siRa.

Link spre comentariu
Vizitator

Ptr. elucidarea neantelegerilor repet ca cei aprox. 200 spire le-am bobinat ulterior fara un calcul intrucat nu cunosc nr. spire primar.Don Lazaroiu a trecut 3% ca fiind procentul ideal dat de simulare.Ptr. a sti exact ce procent reprezinta 200 spire voi face masuratori cu OT : 6.3V in sec de 8 ohmi asa aflam exact siRa.

Eu as proceda altfel adica in  loc de aflarea raportului de transformare care este oricum constant as modifica rezistorul de sarcina  pina cind dreptungiul la 10 Khz este optim dupa care o modificare usoara a biasului  poate scadea THD si probabil puterea va creste moderat

Link spre comentariu

Ptr. 6,4V in sec. de 8ohmi in infasurarea de reactie am 6,9V iar in primar 130V. Deci corect Ra=3,3k.

Acum ramane de aflat daca don Lazaroiu mai detine datele OT-ului intrucat au trecut vreo 2ani.

Ra=3,3K ar fi o dreapta de sarcina cu Pp=9,8W  -Ug1=60V  Ia=100mA  Ua-c=400V tot clasa A dar cu puterea de disipatie inpins la maxim .

Link spre comentariu

...nu am afirmat nicaieri ca 3% este un procent din numarul de spire din primar..........eu am pus pe schema si va rog sa va uitati <CNFB 3%> care-i cu totul altceva,ar fi trebuit sa pun in dB,poate asa era mai limpede.

Asteptam conversia  %→dB.  Sau alte lamuriri.

Domnul Valderama.....Statzi linistit,nu o sa va mai fac placerea sa va contrazic pe topicul asta,nu are nici un rost si nu foloseste nimanui.Chiar vroiam sa dau detalii despre oscilogramele alea,lucru pe care nu o sa_l mai fac insa,va las pe dvs. sa datzi ''indicatzii pretzioase''

Chiar vroiam sa scanez cateva chestii interesante,dar vad ca nu are rost.Aici se discuta doar teorie,de care e plin netul,sfaturi practice si la obiect vad ca dau doar catziva,cat timp...ramane de vazut si asta.

Daca te-ai suparat pe valderama nu inseamna ca trebuie sa te superi pe toata lumea. Iar in ce-l priveste pe valderama poti sa-i aduci contraargumente, daca le ai.

Poti fi tu cel care sa dea acele sfaturi practice care spui ca lipsesc de pe forum daca nu-ti place teoria.

Numai ca ai sa te lovesti de un lucru. La nivel de incepator sfaturile practice inseamna sa inveti de care capat sa tii letconul sau sa inveti cum se lucreaza cu pompa de cositor.

Insa de la un anumit nivel in sus aceste lucruri se presupun cunoscute iar sfaturile practice inseamna tocmai teorie.

Teoria nu e in gol ci e tocmai despre practica. Cunoscind teoria vei intelege lucrurile practice si vei stii sa construiesti.

Nu am inteles niciodata de ce trebuie sa se excluda una pe alta, teoria cu practica. Astea doua merg mina in mina.

Am mai auzit acuze din astea pe forum, ca unii se ocupa doar de teorie. Ei si ? Daca ei vor sa se ocupe doar de practica atunci pot sa o faca. Nu vad de ce trebuie sa-i oblige pe ceilalti sa se ocupe doar de ce doresc ei.

Fiecare se ocupa cu ce doreste. Practica sau teorie sau orice altceva.

Spiritul oricarui forum din lume e sa gaseasca parteneri de dialog pe o tema de interes comun (in cadrul tematicii acelei sectiuni a forumului) Daca se gasesc citiva care gasesc o asemenea tema atunci nu vad de ce ar veni altcineva si sa le ceara acestora sa se ocupe de altceva. Doar pentru ca nu le place lor ?

@simson,

Masoara si rezistenta bobinajelor. Sunt importante in calcularea Ra.

Editat de adigh
Link spre comentariu
Vizitator

Uite cum evolueaza puterea functie de impendanta de sarcina anodica rezistiva pentru semnal sinus nelimitat in cazul acestui tub dar distorsiunile si forma semnalului dreptunghiular  sint optime doar pt un Rs deci puterea doar rezulta...

Uite cum evolueaza puterea functie de impendanta de sarcina anodica rezistiva pentru semnal sinus nelimitat in cazul acestui tub dar distorsiunile si forma semnalului dreptunghiular  sint optime doar pt un Rs deci puterea doar rezulta...

Scuze , poza nu sa atasat, incerc din nou...

der_doktor interesante revistele... :aplauze ............in rest doar teorie pe aici  :95 

Si eu zic ca ar fi interesant sa postezi articole din acele reviste , der doktor

post-220265-0-14958000-1399187996_thumb.jpg

Link spre comentariu

...in rest doar teorie pe aici  :95

Aşa-mi veni o ideie. Cred că mai util e chatul ptr discuţiile în contradictoriu, încap exact cîţi trebuie acolo-n cameră. Cînd se ajunge la ceva concret să fie postat. Avantajul e că ar lăsa subiectele curate.

Link spre comentariu
Vizitator

Domnul Valderama,daca suprapun imaginea oscilogramei puse de dvs si cea pusa de mine inclin sa cred ca vorbim despre acelasi lucru numai ca in limbi diferite.

Posted Image

...Aici se discuta doar teorie...

Nu chiar în "limbi diferite" doar cu pretenţii diferite "15-20hz".

Oscilogramele postate de mine în decursul timpului pe acest forum conţin şi teorie transpusă în practică.

Fără partea teoretică în practică nu prea ştii ce faci (înseamnă că mergi la ghici după rezultatul fizic-material) sau reproduci lucrări consacrate fără să te intereseze substratul(motivul, cauza adevărată) mai simplu spus te poţi rezuma strict la a depana/construi/reproduce fără să gândeşti (urmărind exact componentele, valorile din schema...cablarea şi aşa mai departe).

Nu găsesc de cuviinţă să te superi dacă aici se discută şi partea "teoretică" poate unii doresc să înţeleagă rezultatul fizic-material ...astfel află ce cale să urmeze pentru un rezultat anume  sau poate doresc sinteză.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@der_doctor:

Multumesc pentru aprecieri si respect sunt de acord cu dv. si eu la randul meu imi rspect colegi de pe forum exact ca in viata reala,altfel nu ne putem defini ca oameni.

Sunt absolut sigur ca nimieni de pe acest forum nu este rau intentionat si ca toti suntem oameni cu instructie si educatie tehnica cu mult peste medie,micile probleme cred ca apar tocmai din dorinta de a da multa informatie intr-un spatiu relativ mic (ma refer la aceste postari pe forum).Eu sunt foarte sigur ca toti avem cunostinte temeinice,insa viteza cu care gandim sau ne exprimam ne face sa fim un pic diferiti,dar asta nu-i rau pentru ca din contradictii apare progresul.

Referitor la practica si teorie ,ce pot spune (!?),cred ca nu se poate una fara alta si mai ales o practica reusita si de varf nu se poate fara o teorie foarte bine pusa la punct,trecand peste talent sau o inspiratie artistica de necontestat pentru realizarile unor colegi de ai nostri.

Si ar mai fi ceva de spus si anume ;  putem afirma ca uneori  apare o contradictie atemporala si asta din cauza varstei fiecaruia dintre noi,cei ca mine cu varsta intre 50 si 60 de ani au avut o perioada de maxim in ceea ce priveste realizarile practice de foarte multe zeci de ani,uni sunt acum la apogeu si mai mult chiar traiesc din aceste realizari...,e o filozofie complicata asa ca cel mai elegant ar fi sa ne acceptam asa cum sutem si sa invatam uni de la alti (pentru ce oare acumulam aceste informatii sa nu ma intrebati!)..

In ceea ce priveste postarile dv. referitoare la acele reviste tine numai de puterea si dorinta dv.,dar ar fi mare pacat sa nu ne bucuram toti de acele bijuterii,am si eu cateva reviste din acea publicatie si cunosc seriozitatea articolelor de acolo.Eu am o mare colectie din revistele RADIO (rusesti) si credeti-ma,sunt acolo chestii absolut uluitoare si foarte serioase.

@popa marius:

este foarte utila ideea dv. pentru @simson in ceea ce priveste stabilirea precisa a Ra pentru montajul d-lui,insa trebuie tinut cont ca pentru a mentine simetrie perfecta pe sarcina a semnalului,de fiecare data cand dreapta de sarcina se inclina (Ra modificat) trebuie usor modificat si atacul pe G1-GU50,urmariti imaginile din simulare pentru cele trei valori Ra; 3,3K,4,3K si 5,3K.Urmariti evolutia Psarcina si a THD-ului,dar si modificarea tensiuni de atac (PSF U2) pentru a mentine constanta simetria semnalului pe sarcina.

Posted Image

@adigh: corect,trebuie tinut cont la calculul Ra si de rezistenta in Dc a bobinei primare,mi-a placut dizertatia dv., referitoare la teorie si practica,de data nu pot sa nu va dau dreptate.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator

Aveti dreptate d-le Olimpiu, pt simetria pe Rs trebuie schimbata valoarea atacului, mai greu este mentinerea formei date de etajul driver, ideal ar fi un repetor insa si reactia pe catod este utila acestui  tub

Link spre comentariu
Vizitator

"Teoria mea clasică paint"  mă determină să gândesc/vizualizez cam pe unde să lucrez cu trioda gu-50  http://oi59.tinypic.com/14tr3vm.jpg 

sau să evit să lucrez  http://oi59.tinypic.com/2a7x89u.jpg dacă la stânga am spaţiu la dreapta am "mai nimic".

desigur presupune că ştiu să dau atacul gc

De obicei în clasa A SE (A1) dreapta de sarcină se stabileşte de aşa natură încât să admită vârful de atac gc=0V fără să am "dezastre" în sarcină.

Sau ca să fiu clar ,în viziunea mea nu văd ce să caute Ra/Za 3k2 în regimul dat(Ua_0=450V) pentru trioda gu-50 ,dar fiecare cu viziunea sa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu se pot pune pozele pe postimage ? La mine, pozele de pe tinypic se deschid 1 secunda si dupa aceea se albeste tot ecranul. Si asa ramine.

Link spre comentariu

Nu se pot pune pozele pe postimage ? La mine, pozele de pe tinypic se deschid 1 secunda si dupa aceea se albeste tot ecranul. Si asa ramine.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

der_doktor interesante revistele... :aplauze ............in rest doar teorie pe aici  :95 

Don Gabriele , cu respect va contrazic in afirmarea dvs.In acest topic pe langa postarea pozelor cu designul cutiei, mai incercam sa analizam oscilogramele expuse cu contributia userilor incercand variante , metode, de inbunatatire. Din aceste discuii toti interesati au de invatat,chiar daca cateodata se incing spiritele inseamna ca sant devotati.

@popa marius

Cunosc foarte bine experimentele facute de tine cu GU50 mod trioda si pentoda.Tin cont de propuneri.

Intre timp am mai facut masuratori cu puterea de iesire functie de reactiile folosite.Toate masuratorile s-au facut la 100Hz.

-fara nici o reactie 8Vef sin. cu Uin=280mV

-numai cu reactie in catod 8,2Vef sin cu Uin=350mV

-cu RNG+reactie in catod 8,4Vef sin cu Uin=380mV

Link spre comentariu

Intre timp am mai facut masuratori cu puterea de iesire functie de reactiile folosite.Toate masuratorile s-au facut la 100Hz.

Poti pune si o oscilograma cu semnalul din grila lui GU50 cu si fara reactie negativa globala? (pentru putere de 5-6W, nu vreau la puterea maxima)

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări