Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE GU50 integral finalizat

simson

Postări Recomandate

@simson,

In varianta fara RN globala, nu lega nici-un capat al secundarului la masa si o se imbunatateasca semnalul.

Mai incearca sa maresti rezistenta din g1 lui GU50 pentru a amortiza oscilatiile de pe palier. Tatoneaza valoarea potrivita.

Link spre comentariu
Vizitator

Am privit puţin în simulare(unde ia_0=68mA)  http://oi60.tinypic.com/2hcjbeq.jpg   dar sunt  încurcat poate mă descurcă cineva...să ţinem cont de înfăşurarea 3% din schema simulată sau cum(o privim ca sarcină distribuită şi în catod).

Nu întâmplător am rugat să fie deconectată înfăşurarea de 3% aşa cum vedem chiar Simson precizează o pierdere uşoară de putere(fără înfăşurarea de 3%). 

La frecvenţe joase sunt diferenţe aşa cum reiese din img comparativă http://tinypic.com/view.php?pic=349475t&s=8 cu sau fără cfb dacă Simson a menţinut frecvenţa de 100Hz pentru ambele oscilograme.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Am privit puţin în simulare(unde ia_0=68mA)  http://oi60.tinypic.com/2hcjbeq.jpg   dar sunt  încurcat poate mă descurcă cineva...să ţinem cont de înfăşurarea 3% din schema simulată sau cum(o privim ca sarcină distribuită şi în catod).

Nu întâmplător am rugat să fie deconectată înfăşurarea de 3% aşa cum vedem chiar Simson precizează o pierdere uşoară de putere(fără înfăşurarea de 3%). 

Pierderea este data de  neadaptarea OT pe sarcina prin modificarea Ra, practic o reactie negativa liniara in catod modifica neliniar Ra, verificabil prin masuratori (pentru cine se incumenta)

Link spre comentariu

Simularea e facuta cu un bias de 68mA iar simson in montajul real are un bias de 60mA. Daca e ca pe schema.

In schema reala cu Ibias=60mA nu poate obtine asa o putere mare. Daca obtine, inseamna ca in realitate Ra e ceva mai mare decit 3k2.

Editat de adigh
Link spre comentariu
Vizitator

Domnule consider că simularea nu greşeşte   trebuie  să am o contribuţie în putere pe lângă cei 6,77W existenţi la bornele înfăşurări anodice.

Oricum sarcina precizată(3k2) clar prea mică în raport cu ia_0(60mA) şi Ua_0(450v). Pentru ia_0=60mA trebuia circa 5k2 la anod(Pu=9w) sau poftim ia_0=68mA 4K6(10,5w) înclin să cred că vede in jur de 4k cu plus.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule consider că simularea nu greşeşte   trebuie  să am o contribuţie în putere pe lângă cei 6,77W existenţi la bornele înfăşurări anodice.

Simularea poate gresi foarte bine. Nu matematic ci omeneste. Daca simularea simuleaza altceva decit montajul real atunci greseste. Nu se poate simula cu Ibias=68mA o realitate unde avem Ibias=60mA. Pentru ca altfel greseste. Nu matematic ci omeneste, pentru ca se introduc alte date in simulator decit cele reale.

Am presupus ca montajul e ca pe schema.

Sarcina precizata si pe schema lui simson cit si pe schema simulata e de 3k2. In aceste conditii am spus ca cu un bias de 60mA si Ra=3k2 si mai tinind cont si de randamentul trafului puterea obtinuta va fi sub 5W. Daca simson a masurat mai mult atunci fie Ra e mai mare fie biasul e mai mare.

Editat de adigh
Link spre comentariu
Vizitator

Asa cum poate vezi aici  http://oi60.tinypic.com/2hcjbeq.jpg  apare 3K8(455/0,119)  practic posibil urcă la peste 4K. 

Nu ştiu de ce în schemă apare mereu marcat 3k2.

Teoretic pentru 8w în secundar necesită aprox 9W în primar dacă merg pe o modulaţie ia 100%  când ia_0=68mA(48mA_ef) rezultă necesitatea unei sarcini de 3k9  dar având în vedere că sinusul Simson nu se găseşte în prag de limitare se schimbă "macazul"modulaţie 90% (43mA_ef) de unde vine fizic o altă sarcină (mare) pentru 8w secundar.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In mod sigur Ra=3,2K Ia0=60mA .Chiar daca maresc curentul de repaus puterea numai creste.

Editat de simson
Link spre comentariu
Vizitator

Nu se poate cu Ra/Za=3k2 când ia_0=60mA cu un sinus bun/nelimitat pentru 8W în sarcină la ieşire ,dumneata prezinţi un sinus 1khz cu 8,5Vef pe ce valoare a sarcini din secundar ?! ca să aflăm cât vede sarcină trioda-gu50 când ia_0=60mA.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa cum poate vezi aici  http://oi60.tinypic.com/2hcjbeq.jpg  apare 3K8(455/0,119)  practic posibil urcă la peste 4K. 

Nu ştiu de ce în schemă apare mereu marcat 3k2.

Teoretic pentru 8w în secundar necesită aprox 9W în primar dacă merg pe o modulaţie ia 100%  când ia_0=68mA(48mA_ef) rezultă necesitatea unei sarcini de 3k9  dar având în vedere că sinusul Simson nu se găseşte în prag de limitare se schimbă "macazul"modulaţie 90% (43mA_ef) de unde vine fizic o altă sarcină (mare) pentru 8w secundar.

Cam asa ar fi corect raportul energetic luand in calcul si sarcina din catod (bobina L3,sarcina distribuita).Dupa grafice ati calculat corect Ra,pentru ca de fapt in anod este vazuta suma impedantelor reflectate din cele doua sarcini distribuite,anod/catod.OT-ul si in simulare dar si in practica este realizat pentru Ra=3200ohmi,dar in cazul sarcini distribuite si masurand semnalele fata de referina masa (in simulare) sigur vom vedea Ra=3812ohmi, gresesc?!

Posted Image

Posted Image

Transformatorul  a fost calculat si realizat pentru Ra=3200 ohmi,@simson a mai facut ceva modificari la el prin adaugarea celor 200 spire,asadar in cazul sarcini distribuite Ra sigur va fi Ra=3812ohmi.

Si in imaginea de mai jos, puterea pe primarul OT dar  si in secundar cu un curent de mers in gol GU50 de 60mA si Ra=3200ohmi,Pda[GU50]=28W,normal ar fi sa avem in primarul OT 9,33W cu THD=10% cam asa ar fi teoretic pentru un SE trioda,adica 30%...33% din Pda.

Posted Image

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator

Nu cred să greşiţi

dacă ţinem cont şi de înfăşurarea din catod chiar nu ştiu cum ai făcut precizarea Ra=3k2 când Rs=8Ω ...

Schemele chiar simple pot fi greu "digerate"(cred că se repetă aproximativ tensiunea de atac gc în catod).

Eu văd contribuţie doar 1,08W  în catod dar nu asta contează.

Şi mai cred că în practică/fizic poate intra în discuţie 4k1-4k2 moment în care se cam "pupă" măsurătorile simson.

În rest să spună fiecare ce pofteşte(trăim în democraţie).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Adaugarea celor 3% spire in catod nu face sa creasca Zprimar(traf) de la 3k2 pina la 3k8.

Adaugarea celor 3% spire in catod nu va duce la repartizarea unei puteri asa de mari pe infasurarea catodica. 1,25W in catod fata de 7,91W pe bobina din anod. http://postimg.org/image/8q6niqojl/

Sa nu uitam ca sunt doar 3% spire in catod si vom avea acelasi curent.

Tinind cont ca avem acelasi curent si prin infasurarea catodica cit si prin cea anodica dar avem doar 3% spire in catod fata de anod, vom avea doar 3% putere in catod fata de anod. Avem 3% din tensiunea primara totala si acelasi curent.

Asa cum ati calculat rezulta ca in catod se repartizeaza 13,6% din puterea totala desi sunt doar 3% spire in catod si acelasi curent.

3% din puterea totala in primar inseamna mult mai putin decit 1,25W.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Adaugarea celor 3% spire in catod nu face sa creasca Zprimar(traf) de la 3k2 pina la 3k8.

Adaugarea celor 3% spire in catod nu va duce la repartizarea unei puteri asa de mari pe infasurarea catodica. 1,25W in catod fata de 7,91W pe bobina din anod. http://postimg.org/image/8q6niqojl/

Sa nu uitam ca sunt doar 3% spire in catod si vom avea acelasi curent.

Tinind cont ca avem acelasi curent si prin infasurarea catodica cit si prin cea anodica dar avem doar 3% spire in catod fata de anod, vom avea doar 3% putere in catod fata de anod. Avem 3% din tensiunea primara totala si acelasi curent.

Asa cum ati calculat rezulta ca in catod se repartizeaza 13,6% din puterea totala desi sunt doar 3% spire in catod si acelasi curent.

3% din puterea totala in primar inseamna mult mai putin decit 1,25W.

Judecata dv.este logica si clara,dar ca de obicei va grabiti,eu nu am afirmat nicaieri ca 3% este un procent din numarul de spire din primar,poate altcineva a afirmat asta chiar @simson daca nu ma insel,eu am pus pe schema si va rog sa va uitati <CNFB 3%> care-i cu totul altceva,ar fi trebuit sa pun in dB,poate asa era mai limpede.

Link spre comentariu
Vizitator

Domnule te întreb ce legătură are oscilograma asta  http://postimg.org/image/mdtp5tf85/ cu o configuraţie SE(OT)ieşire în sarcină ?!.Niciuna domne pricepi dumneata au ba.
Nu mi se pare normal sa prezinţi oscilograme fără legătură cu subiectul în discuţie(cfg SE-OT). 

Nu se poate domne să laşi să se înţeleagă  că o asttel de oscilogramă se regăsete(se poate regăsi) la ieşire în sarcina unui etaj final în clasa A cfg SE cu ieşire prin transformator de adaptare a sarcini.  

O mizerie mai mare nici că am văzut pe acest forum.

Domnul Valderama,daca suprapun imaginea oscilogramei puse de dvs si cea pusa de mine inclin sa cred ca vorbim despre acelasi lucru numai ca in limbi diferite.

Posted Image

Statzi linistit,nu o sa va mai fac placerea sa va contrazic pe topicul asta,nu are nici un rost si nu foloseste nimanui.Chiar vroiam sa dau detalii despre oscilogramele alea,lucru pe care nu o sa_l mai fac insa,va las pe dvs. sa datzi ''indicatzii pretzioase'' in legatura cu SE_ul asta,poate ca in final o sa arate cat mai aproape de rezultatele simularii,si asta sunt convins ca nu prin discutzii contradictorii in topic ci prin munca lui @simson.

Ca sa inchei zic doar ca oscilogramele alea erau dintr_o vechitura nemtzeasca de amplificator facut prin anii 1950 dupa o schema din ''Funk-Technik'',schema pe care nu o sa o gasitzi niciodata pe net.Le_am postat aici in ideea ca @simson sa stie exact ce trebuie sa scoata din GU50 ala.Cel de la care am cumparat un aparat de verificat tuburi electronice si amplificatorul mi_a facut cadou colectzia asta de reviste .Chiar vroiam sa scanez cateva chestii interesante,dar vad ca nu are rost.Aici se discuta doar teorie,de care e plin netul,sfaturi practice si la obiect vad ca dau doar catziva,cat timp...ramane de vazut si asta.Dar, deh,si asta e un mijloc de a te situa pe o treapta ierarhica superioara si a privi cu mandrie peste ''prostime'' vorba cuiva de pe aici...

Imi cer scuze fatza de @simson,@blue si dl.Lazaroiu pt off_topicul creat,oameni pt care am toata stima .

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări