Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE GU50 integral finalizat

simson

Postări Recomandate

Da, insfirsit avem parte de niste oscilograme cum trebuie pe sarcina rezistiva.

Deci acele oscilatii veneau de la cuplul amplificator-difuzor, mai exact de la damping factor, sau mai pe romaneste "factorul de amortizare". Amortizare a oscilatiilor, se subintelege.

De unde veneau acele oscilatii ? De la inertia membranei difuzorului si mai ales a aerului impins de membrana. Aerul e un mediu elastic si la o anumita deplasare a membranei provocata de semnalul dreptunghiular nu ramine pe loc odata ce ajunge in punctul respectiv ci oscileaza in jurul punctului de echilibru.

Acele oscilatii nu depind exclusiv de difuzor si aerul miscat ci si de amplificator. Depinde de cum stie amplificatorul sa controleze acele oscilatii si sa le reduca la minimum. Cu alte cuvinte acele oscilatii pot fi amortizate mai mult sau mai putin in functie de damping factorul amplificatorului.

Aerul cu membrana cu tot avind oscilatii in jurul punctului de echilibru va lua curent diferit din amplificator, un curent ce se aseamana cu oscilatia parazita. E asemanatoare situatia cu un motor a carei sarcina mecanica variabila face ca sarcina sa se reflecte in curentul variabil consumat de motor, curentul depinzind de sarcina.

Cu aceasta ocazie putem discuta si cum se poate regla damping factorul amplificatorului.

E foarte important sa se regleze acel damping factor fiindca se pot reduce distorsiunile date de difuzor. Iar distorsiunile difuzorului sunt cele mai mari din intreg lantul electroacustic. E mai eficient sa reduci distorsiunile date de difuzor de la 8% la 4% decit sa reduci la un amplificator de la 2% la 1%.

Deci, sa vedem cum se poate regla damping factorul. Asta tine de marimea reactiei negative aplicate. Dar si de proportia intre reactiile negative de curent si reactiile negative de tensiune in cazul tubului final. Si e un reglaj diferit pentru un difuzor diferit.

Pina acum, si in schema asta dar si in alte scheme, reactia negativa a fost pusa cam dupa ureche. Dar nu dupa urechea muzicala.

Amplificatorul cu damping factorul cel mai bun ce ofera la difuzor cele mai mici distorsiuni nu are neaparat si cele mai mici distorsiuni pe sarcina rezistiva. Asa se explica de ce un amplificator cu distorsiuni mai mari decit altul pe sarcina rezistiva poate avea distorsiuni totale, in lantul electroacustic in care se afla, mai mici si deci va suna mai bine.

Fara explicatia cu damping factorul se ajunge la mituri audiofile unde audiofilii sustin ca un amplificator cu distorsiuni mai mari suna mai bine si deci o anumita cantitate de distorsiuni face bine la sunet.

Inca nu e terminat amplificatorul lui simson. Mai are de reglat damping factorul.

@simson, poti incerca modificarea reactiei negative globale si chiar eliminarea CNFB. Urmareste cum arata mai bine semnalul cu difuzorul conectat. Sau chiar fara nici-o reactie negativa. Fa abstractie de modificarea sensibilitatii la intrare. Poti deasemenea mari reactia negativa globala.

Astea sunt modificarile la indemina fara sa modifici radical schema.

Seamana putin situatia cu aceea a contradistorsiunii tubului driver. Aparent strici distorsiunile tubului driver dar e pentru a avea per total distorsiuni mai mici. Asa e si cu amplificatorul, il strici un pic (pe sarcina rezistiva) pentru a avea in final rezultat mai bun. E paradoxal dar asa este. Finalul conteaza.

Sa vedem ce iese.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Felicitari,este un amplificator reusit in regim DIY cu o lampa finala ce nu oricine o poate "stapani".Imi place,aveti un mod foarte prietenos de a construi montajele electronice ,incat iti trezeste placerea de a incepe si 'tu' constructia unui amplificator cu tuburi !!.

Pentru un "dosar" complet la aceasta realizare,aveti mai jos si rezultatele teoretice rezultate dintr-o simulare (schema,forme de unda,FFT si THD).Pe schema intentionat nu am pus valori pentru componentele; R11,R12 si R15 pentru a lasa placerea celor interesati de aceasta schema sa calculeze singuri aceste valori ce vor face acel semnal asimetric necesar pentru atacul G1-GU50,de altfel nici autorul @simson nu a pus aceste valori.

Sunt suficiente date pe schema pentru a determina precis aceste valori,bineinteles ca ma adresez incepatorilor (!!!!).

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Este foarte greu de lucrat in domeniul audio cu tubul GU50 mai ales in SE,insa in PP se pot face minuni cu aceasta lampa mai ales pentru muzica de discoteca.

Multumesc ptr. simulare.Asteptam interventia dvs.Mai doresc sa clarific unele aspecte ref. la schema.

Este trist /enervant/ faptul ca tensiunea retelei are fluctuatii enorme intre 180-250V cel putin in zona unde am laboratorul.Din aceasta cauza si tensiunea debitata de alimentare variaza proportional.Deci ptr. alegerea rezistentelor R13 R12 R11 am stat cu ochii pe voltmetru asteptand momentul aparitiei 230.A fost nevoie de acest joc ptr. a stabili PF-ul tuburilor.Odata reglat , tuburile urmaresc variatiile tensiunii astfel:creste tensiunea anodica creste si tensiunea de negativare stabilinduse PF-ul.

In schimb ma ingrijoreaza cresterea tensiunii filamentelor care ar putea periclita tuburile.

Rezistenta R15 variaza de la tub la tub 6H8C dar depinde si de GU50 ptr. atacul asimetric.

Ptr. a egaliza sensibilitatea de intrare la cele doua canale m-am folosit de rezistentele din circuitul RNG .Astfel la un canal are valoarea de 22K  altul 15K.Se putea si cu Ra din anodul primei triode dar practic acesta mi-a fost mai la indemana. Diferenta de 7k nu are efecte majore in forma semnalului.

@der-doktor

Multumesc ptr. aprecierile facute de dvs.Mi-am dat si eu seama de neajunsurile amplifului ce reies din poze la 100Hz si 10k.Totusi sa nu uitam ca se discuta de un amplif . cu TUBURI pe deasupra SE cu GU50 si nu cu tranzistori care nu au un traf de iesire.

Cu respect va intreb eu ,daca semnalele sqv ar fi perfecte ce /care/ ar fi diferenta intre un SE cu tuburi si un SE cu tranzistori?.

As fi incantat daca mi-ati da SFATURI cum pot remedia neajunsurile specificate de dvs.concret la ampliful din acest topic.Am inteles ca lucrati in domeniul reparatiilor amplificatoarelor, deci santeti omul  care stie ce si unde trebuie umblat.

Link spre comentariu
Vizitator

Domnule te întreb ce legătură are oscilograma asta  http://postimg.org/image/mdtp5tf85/ cu o configuraţie SE(OT)ieşire în sarcină ?!.Niciuna domne pricepi dumneata au ba.
Nu mi se pare normal sa prezinţi oscilograme fără legătură cu subiectul în discuţie(cfg SE-OT). 

Nu se poate domne să laşi să se înţeleagă  că o asttel de oscilogramă se regăsete(se poate regăsi) la ieşire în sarcina unui etaj final în clasa A cfg SE cu ieşire prin transformator de adaptare a sarcini.  

O mizerie mai mare nici că am văzut pe acest forum.

Sunt destui aici pe forum care au costruit analizat etaje finale SE cu transformator de adaptare a sarcini ,ca atare lansez întrebarea:

Aţi întâlnit la ieşire în sarcină o astfel de oscilogramă http://postimg.org/image/mdtp5tf85/  27Hz ? (desigur nu ne interesează în plajă 0mW-100mW... putere utilă în sarcină)
Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acuma, dupa postarea lui valderama, vad si eu ca oscilogramele prezentate, sunt prezentate de der_doktor si nu de simson.

Scuze ca nu am fost atent.  Probabil pentru ca asteptam ceva de la simson.

Oricum ceea ce am spus despre damping factor ramine valabil.

Asa ca asteptam oscilogramele promise de simson. Chiar ma miram ca dupa atititea oscilograme rebut vazute pe forum sa se faca dintr-o data asa un salt mare.

Sunt curios in cazul lui simson cit la suta se datoreaza trafului de iesire acele oscilatii si cit se datoreaza damping factorului.

@der_doktor,

Acum urmeaza sa ne spui de la ce amp sunt acele oscilograme.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Deci, sa vedem cum se poate regla damping factorul. Asta tine de marimea reactiei negative aplicate. Dar si de proportia intre reactiile negative de curent si reactiile negative de tensiune in cazul tubului final. Si e un reglaj diferit pentru un difuzor diferit.

Pina acum, si in schema asta dar si in alte scheme, reactia negativa a fost pusa cam dupa ureche. Dar nu dupa urechea muzicala.

Amplificatorul cu damping factorul cel mai bun ce ofera la difuzor cele mai mici distorsiuni nu are neaparat si cele mai mici distorsiuni pe sarcina rezistiva. Asa se explica de ce un amplificator cu distorsiuni mai mari decit altul pe sarcina rezistiva poate avea distorsiuni totale, in lantul electroacustic in care se afla, mai mici si deci va suna mai bine.

Fara explicatia cu damping factorul se ajunge la mituri audiofile unde audiofilii sustin ca un amplificator cu distorsiuni mai mari suna mai bine si deci o anumita cantitate de distorsiuni face bine la sunet.

Inca nu e terminat amplificatorul lui simson. Mai are de reglat damping factorul.

@simson, poti incerca modificarea reactiei negative globale si chiar eliminarea CNFB. Urmareste cum arata mai bine semnalul cu difuzorul conectat. Sau chiar fara nici-o reactie negativa. Fa abstractie de modificarea sensibilitatii la intrare. Poti deasemenea mari reactia negativa globala.

Astea sunt modificarile la indemina fara sa modifici radical schema.

Seamana putin situatia cu aceea a contradistorsiunii tubului driver. Aparent strici distorsiunile tubului driver dar e pentru a avea per total distorsiuni mai mici. Asa e si cu amplificatorul, il strici un pic (pe sarcina rezistiva) pentru a avea in final rezultat mai bun. E paradoxal dar asa este. Finalul conteaza.

Sa vedem ce iese.

Frumos si util expunerea dvs. Micsorarea oscilatiilor membranei se poate realiza prin micsorarea rezistentei de iesire al amplifului.Sa folosesc si eu un exemplu cu miliampermetrul care este rotit in dreapta,stanga acul va devia pe toata scala.Acelasi lucru cu bornele in scurt,acul abia se deplaseaza.

Se poate reduce rezistenta de iesire mult prin combinarea reactiei negative cu o reactie pozitiva.Am facut experimente in acest sens.Reglajul este valabil doar la o incinta si consuma din putere.

Link spre comentariu

Neavand la indemana nimic concret sa putem prezenta aici ceva referitor la oscilogramele aferente pentru un SE la puterea nominala pe sarcina,va rog sa analizati rezultatele unei probe de labortaor pentru un amplificator de inalta clasa fabricat de SOPHIA ELECTRIC (USA),un amplificator ce costa foarte mult ca de altfel toate produsele lor si care este echipat cu 300B (tubul cel mai "tare" in audio) si cu trafuri serioase cu fier mult si cupru mult,deci nu-i ceva DIY (!!).

Nu gresesc daca spun ca totusi si aici pe forum colegul @valderama a prezentat pana acum cea mai reusita oscilograma pentru un SE la 100Hz,insist pe tema aceasta si voi repeta la nesfarsit ca un SE cu tuburi electronice chiar SE cu MOSFET si OT nu va avea un raspuns SQW perfect la frecvente joase.Discutiile sunt foarte interesante si se pare ca mergem pe un fagas prietenos dar ar trebui sa venim si cu propuneri concrete in ceea ce priveste imbunatatirea performantelor amplificatorului lui @simson.

McIntosh nu fabrica SE-uri ci doar PP-uri dar si acestea in configuratie U.T.C ( unit transformer cupling) adica un brevet Mc.Intosh.

SE-ul reprezinta o mare provocare nu numai pentru firmele consacrate dar si pentru DIY-sti si o satisfactie deplina pentru urechile unui audiofil adevarat.Sunt SE-ri cu 833A la un pret de sute de mii de euro,puteti cauta si gasi pe net aceste amplificatoare.

despre firma : http://www.sophiaelectric.com

si aici o analiza de laborator pentru un amplificator SOPHIA ELECTRIC cu 300B

http://www.stereophile.com/content/sophia-electric-91-01-300b-monoblock-power-amplifier-measurements

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Revin cu masuratori pe sarcina neinductiva.Tin sa subliniez faptul ca, constructori cu renume de pe acest forum cu proiecte fastuoase de SE s-au eschivat sa posteze oscilograme.Oare care o fi motivul?Banuiesc ca forma undelor sant asemanatoare cu ale prezentului. Totusi ca sunet au fost laudate de toti.

In timpul masuratorilor tensiunea retelei oscila intre210-225V deci puterea de iesire ar fi mai mult cu ceva la 230.post-206638-0-44827000-1399114939_thumb.jpgpost-206638-0-52530200-1399114973_thumb.jpgpost-206638-0-76092300-1399114995_thumb.jpgpost-206638-0-65521500-1399115026_thumb.jpgpost-206638-0-48233400-1399115045_thumb.jpgpost-206638-0-19282100-1399115068_thumb.jpgpost-206638-0-19282100-1399115068_thumb.jpg

post-206638-0-57687900-1399115102_thumb.jpg

Link spre comentariu
Amplificatorul cu damping factorul cel mai bun ce ofera la difuzor cele mai mici distorsiuni nu are neaparat si cele mai mici distorsiuni pe sarcina rezistiva.
Pai mai depinde si cum faci sarcina rezistiva. Ca masuratoarea sa fie comparabila, ar  trebui ca rezistenta sarcinii sa fie de valoare echivalenta cu impedanta difuzorului la frecventa de test .
De acord cu faptul ca ar trebui facute trafuri/reglaje pt fiecare tip de difuzor in parte .
Editat de gg101
Link spre comentariu
Vizitator
Domnule Simson cum vor unii să vadă oscilograme la 15-20hz-sqw cfg SE(OT) se datorează lipsei de experienţă sau înţelegere ,oscilograma 10khz-sqw fiind bună şi ea rar o să vedeţi mai bună pentru configuraţia dată.
Nu trebuie să luaţi de bun ce afirm eu sau alţii ,în timp o să găsiţi confirmarea sau infirmarea celor spuse.

Ar fi educativ când aveţi timp(şi dispoziţie) să prezentaţi  oscilograma 100hz-sqw fără cfb. 
Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Semnalul de test este la intrarea amplif.Stiu unde vrei sa ajungi. La corectorul de ton,dar este pe zero.

De ce nu incerci o intrare directa pe tuburi ? Stiu ca poate fi incomod dar poate merita...

Link spre comentariu

Ar trebui sa facem diferenta intre raspunsul trafului si raspunsul amplificatorului.

Pentru a afla raspunsul strict al trafului atunci traful nu trebuie inclus in nici-o bucla de reactie negativa, nici locala si nici globala.

Asta inseamna ca pentru a vedea ce poate traful de iesire folosit de simson ar trebui eliminata reactia negativa globala si CNFB.

Alte reactii pot exista cita vreme nu e prins traful in vreo reactie negativa.

Pentru a compara cu alte firme aveti un link pe care l-ati mai vazut.

http://www.sacthailand.com/Transformer_TestOutput.html

Comparatia cu traful folosit de simson nu va fi relevanta decit daca se scot reactiile negative in care e inclus OT. Adica cea globala si CNFB.

Asa cum e in testul din link.

E drept ca e acelasi test pentru toate tuburile fara a fi optimizat testul pentru fiecare traf in parte dar totusi ne facem o idee.

Se poate vedea cum unele firme vind stifturi. Banii sa iasa, multi vad - putini pricep.

Editat de adigh
Link spre comentariu

N-am rabdare si am mai facut un sir de teste.Acum insa intrarea semnalului de test pe potentiometrul de volum,precum ma indrumase Popa Marius.Se pare ca avusem aceasi idee cu @adigh caci am eliminat reactia Quad si cea globala la un canal.Intrari legate in paralel ptr.test iar iesirile OT-uri la osciloscop astfel se putea vizualiza concomitent forma semnalelor cu reactii si fara .

La cea fara , limitarea apare mai repede 7,8vef la 1k.La frcvente joase nu sant diferente mari la sqw.post-206638-0-77089000-1399134766_thumb.jpgpost-206638-0-90002800-1399134814_thumb.jpgpost-206638-0-99026700-1399134848_thumb.jpg

La 10k doar cu RN globala fara Quad semnalul arata binisor.Se pare ca nu am ales bine nr. de spire.Dupa cum am specificat, OT-ul a fost realizat de don Lazaroiu pe care eu ulterior am bobinat un rand de0,42 daca imi amintesc bine 200 spire.In schema postata de don Lazaroiu este specificat 3% din Np.Banuiesc ca am bobinat prea multe spire.Ar fi o solutie sa scot prize din 20 in 20 si gasit varianta optima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări