simson Postat Mai 2, 2014 Autor Partajează Postat Mai 2, 2014 Oscilogramele pe care urmeaza sa le postez au fost realizate cu sarcina difuzor,cu semnal la intrare prin coretor cu reglaj liniar.Don Vali a intuit corect Uef in secundar la 1kHz am 9V. Dar oscilogramele vorbesc : Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 Iata un experiment cu GU 50 in care reactia negativa din catod dicteaza performantele, fara aceasta reactie tubul este foarte greu de controlat si se comporta mediocru, banuiesc ca si amplificatorul lui simson are cam acelesi rezultate, ma refer doar pe partea de etaj final Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) Da Simson amplificatorul merge foarte bine (există ceva "coloratură" medii superioare înalte care oicum va fi plăcută pentru auz) ,transformatoarul de ieşire se comportă apropiat hammond(SE)ai un transformator de ieşire reuşit uşor deficitar la joase având în vedere cfb. nfb ,mă rog rămâne să vedem cum se comportă în registrul inferior/superior pe o sarcină pur rezistivă. Felicitari Simson(în opinia mea un spectacol reuşit). Editat Mai 2, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
adigh Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) Sa vedem si oscilogramele cu sarcina rezistiva. Ramine de vazut daca "coloratura placuta" e de la un OT nu foarte reusit sau e de la damping factor. Oscilograma e pe defuzor. Vom vedea unde nu se amortizeaza destul acele oscilatii "parazitar-placute". Editat Mai 2, 2014 de adigh Link spre comentariu
simson Postat Mai 2, 2014 Autor Partajează Postat Mai 2, 2014 Traful de iesire este meritul lui don Lazaroiu.Eu doar am adaugat bobina de reactie de necesitatea careia mi-am dat seama pe parcursul experimentelor. Va urma si oscilograme cu sarcina rezistiva,si orice masuratori de care sant interesati colegii de pe forum...acum e momentul . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 In primul rand tzin sa_l felicit pe @Simson pt munca depusa si pt rezultatele obtzinute.Nu sunt extraordinare dar pt DIY sunt ok,tzinand cont ca nici aparatura de masura si reglaj nu e de laborator.In poza 1 si 2 sinusul apare ok,numai ca aparatul ala de masura nu prea e true_RMS.Pe osciloscop vad ca ar fi vreo 30Vpp.In poza 3 ,sqw la 100Hz,vad ca sunt atenuate frecventzele joase,vreo 3db.La 100Hz trebuia sa fie palierul ..mai drept,mergea totusi oscilograma asta pe la 15-20Hz.Poza 4,1KHz,sqw arata ca deja apar oscilatzii.In ultimele 2 poze,10Khz,sqw,deformarea impulsurilor este caracteristica unor puncte de rezonantza iar rotunjirea frontului impulsului denota caderea caracteristicii la frecventze inalte.Chiar si pe sarcina pur rezistiva caracteristica de frecventza va fi tot cam asemanatoare,ma gandesc..ramane de vazut. Abia acum urmeaza partea grea...aducerea in domeniul hi_fi. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) Traful de iesire*********************************************************************************************** . Felicitari,este un amplificator reusit in regim DIY cu o lampa finala ce nu oricine o poate "stapani".Imi place,aveti un mod foarte prietenos de a construi montajele electronice ,incat iti trezeste placerea de a incepe si 'tu' constructia unui amplificator cu tuburi !!. Pentru un "dosar" complet la aceasta realizare,aveti mai jos si rezultatele teoretice rezultate dintr-o simulare (schema,forme de unda,FFT si THD).Pe schema intentionat nu am pus valori pentru componentele; R11,R12 si R15 pentru a lasa placerea celor interesati de aceasta schema sa calculeze singuri aceste valori ce vor face acel semnal asimetric necesar pentru atacul G1-GU50,de altfel nici autorul @simson nu a pus aceste valori. Sunt suficiente date pe schema pentru a determina precis aceste valori,bineinteles ca ma adresez incepatorilor (!!!!). Este foarte greu de lucrat in domeniul audio cu tubul GU50 mai ales in SE,insa in PP se pot face minuni cu aceasta lampa mai ales pentru muzica de discoteca. Editat Mai 2, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) 100Hz,vad ca sunt atenuate frecventzele joase,vreo 3db.La 100Hz trebuia sa fie palierul ..mai drept,mergea totusi oscilograma asta pe la 15-20Hz. "vreo 3db" în tensiune sau putere ? Nu ştiu dacă aţi remarcat se discută o cofiguraţie SE(single ended un tub final în clasa A cu adaptarea sarcini prin OT !), nu o să vedeţi frecvent ce pretindeţi înclinare palier 15-20Hz similară cu înclinarea de acum pentru 100Hz.Când o să analizaţi/vizualizaţi oscilograme 15-20Hz sqw provenind din iesire amplificatoare cfg SE(OT) probabil o să renunţaţi la această pretenţie. Pentru cultura dumneavoastră generală prezint mai jos două situaţii sqw(40hz) caracteristece cfg SE. http://oi61.tinypic.com/2872a6s.jpg nu arată jalnic http://oi61.tinypic.com/2e51f7t.jpg cam maximum ce putem găsi în cfg SE(cfb) În acest moment intrând în discuţie doar sarcina BL nu cred că se poate aprecia obiectiv oscilograma 10khz-sqw. PS Mă întreb de ce uniii se pronunţă de sus atunci când nu prea au habar ?!. Editat Mai 2, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 Dl.Vali,avetzi si dvs.dreptate,intr_un fel....mie la reparat imi vin doar aparate din clasa hi_fi,numai din alea de 40-50 kg si care costa cat o masina .Chestia e ca in final ......trebuie sa ''bata'' cu manualul service.Am avut si niste SE_uri si chiar aratau bine la ...oscilograme,pacat ca n_am facut poze cand erau pe masa,dar intre timp m_am invatzat minte,acum le fac la toate.Inclusiv copie dupa cartela cu caracteristica de frecventza,dosar intreg ca la... militzie.Am avut si probleme dar numai cu ...chinezariile vandute de ..Vincent si a trebuit sa inlocuiesc toate lampile chinezesti cu Svetlana sau JJ...nici o sansa sa gasesti un PSF stabil....La McIntosh de exemplu n_am avut asa mari probleme,ori la TubeTechnology..ma rog. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) Domnule caută dumneata pe internet o oscilogramă provenită din ieşire configuraţia SE(OT) cea mai celebră poftim care reprezintă 15-20Hz-sqw la puterea nominală şi prezintă aici să văz şi eu ce susţii că ai întâlnit în "alea de 40-50 kg" desigur cfgSE(OT) aaa da , poate fi chiar din manualul servis. Un producător sau altul pentru un tub final dat nu poate influenţa palierul sqw la frecvenţe joase. Acum ca să mă lămuresc mai bine(că eu nu ştiu...învăţ) întreb din nou ce atenuare în tensiune sau putere vedem în oscilograma 100Hz-sqw ?! . Editat Mai 2, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 ...era vb de ..dB...dar,vad ca atzi editat postul precedent..apar completari acolo...ma rog. Aici tot un SE in clasa A facut de nemtzi...si tot cu faimoasa GU50 ''Wie aus den nachfolgenden Kurven zu entnehmen ist, haben die beiden Vorstufen mit der Klangregelung einen Frequenzgang von 9 Hz – 30 kHz – 3dB. Der Gesamtfrequenzgang wird durch den Ausgangsübertrager und die Endröhre bestimmt. Dieser liegt bei 40 Hz – 25 kHz – 3 dB.'' http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/GU50-SE/Gu50-se.htm ...nici aici nu_s oscilograme,dar e detaliat destul de bine proiectul... ..si mai caut...nu uit.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) Nu văd domnule oscilograma 15-20Hz sqw ,repet poate fi chiar o oscilogramă din manualul servis. Hai să fiu clar. Pentru configuraţia SE la puterea nominală puţin probabil să găseşti ce pretinzi că ai văzut. Editat Mai 2, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 ...de aceea McIntosh,Fischer,Leak sau Quad nu au facut niciodata amplificatoare in SE trioda, au mers in PP...asa a aparut ocultismul audiofil..si SE_ul... Dl.Vali,stiu bine ce am vazut,la oscilograme nu prea ma insel,iar daca imi apareau bazaconii din astea la iesire nu il mai reparam,gaseam eu o scuza ca e vreo piesa defecta ,OT de ex,decat sa fie vandut si sa se intoarca ca vezi doamne nu suna bine.Va spun sincer ca nu_mi trebuie si alte batai de cap,imi ajung cele pe care le intampin in munca asta ,incepand de la gasirea pieselor originale si aducerea in parametrii initziali,exact asa cum a iesit pe poarta fabricii, a fiecarui aparat. Cu ocazia asta o sa_mi completez colectzia de scheme la capitolul SE. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) Da bine ,încerc să dau crezare ,dar nu strică să salvezi oscilograma asta http://oi61.tinypic.com/2e51f7t.jpg ieşire sarcină cfg SE(mai rar întâlnită). Editat Mai 2, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 de asta ce zicetzi: e la 27Hz iar asta la 20kHz La 50kHz: si 100kHz Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum