Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dioda pentru curentii inversi

Vizitator teofil

Postări Recomandate

Vizitator teofil

Salutari. Daca ar putea sa-mi explice oarecine cum functioneaza o dioda pentru curentii inversi, sper ca spun bine, am auzit la cineva care pe langa pwm-ul unui motor a pus o dioda pentru curentii astia inversi. Zicea ca motorul va avea putere mare la viteza mica. Ce ma intereseaza pe mine e sa fac un pwm pentru un motor DC asa cam la 3-5v si sa testez. Apoi sa fac incercari si cu motoare mai marisoare. Ideea este ca pe google nu am gasit ceea ce ma interesa si m-am gandit ca poate se ofera careva sa imi explice, poate si cum se monteaza aceasta dioda.

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

1

• Mircea

1

• cristian1961

1

• ardiles

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ar fi mult de vorbit dar nu acum . Cred că se referă la dioda numită de ”freeweeling” sau de ”flyback” sau în multe alte feluri , la sursele în comutație . Pe scurt , e o diodă pusă antiparalel pe motor ( cu catodul la plusul motorului ) care , pe lîngă funcția de protecție , permite curentului să circule prin motor și în pauzele PWM. Atenție , nu se poate aplica în forma asta simplă la aplicațiile bipolare ( în punte sau semipunte ) ci numai la aplicațiile unipolare.

Link spre comentariu

Vezi aici: http://www.thsengineering.com/2009/04/unidirectional-pwm-motor-control/ si aici http://diotec.com/tl_files/diotec/files/pdf/service/applications/freewheeling-diodes.pdf. Este doar informatie de baza. Asa acum Radu zicea, se poate scrie mult pe tema asta. In cazul tau, o dioda cu trr sub 200ns-300ns va merge.

Acea dioda nu adauga nimic spectacular la cuplul motorului la nici o viteza.

Vrei sa faci control uni sau bi-directional?

Link spre comentariu

si la comanda unei bobine de releu, in cc, se pune o dioda cu catodul la (+)ul pe unde e alimentata bobina, directionand astfel curentul doar prin bobina; prin dioda nu circula ca este invers polarizata.

explicatia mea logica(sau babeasca), ar fi ca aceasta dioda scurtcircuiteaza bobina cand campul magnetic remanent din bobina induce(autoinduce) un curent in bobina imediat ce bobina respectiva nu mai este alimentata cu curent extern... o scurtcircuiteaza dupa, avand in vedere proverbul ala: eu curentul cel indus, totdeauna m-am opus, cauzei ce m-a produs....

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări