Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trasare cilindru(teava)250mm

Vizitator knauf75

Postări Recomandate

Cel mai usor o poti face cu un raportor scolar,ala de masurat unghiuri.

Prima data tai tabla rotunda,o finisezi asa cum vrei sa arate si de la mijloc tragi o linie pana la margine.Pui raportorul pe linie cu centrul la punctul de la mijlocul tablei si la fiecare cate 45 de grade ai o gaura.Vor fi exact 8 gauri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin berdila

14

• Ion_Bumbu

7

• miron1947

5

• ndc74

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema: am sa fac 8 gauri intro tabla in forma de cerc diametru cercului este de 41cm am inmultit cu 3,14 apoi rezultatu lam inpartit la 8 gauri si cand am pus subleru sa masor nu au venit la aceeasi distanta gaurile este vreun coeficiant ca am citi ca , cand inparti un cerc in 8 parti egale trebuie sa aplici coeficientu 0,765 dar nu stiu unde gresesc asa ca va rog mult sa ma ajutati

Formula aplicata a fost corecta pentru a gasi circumferinta arcului de cerc dar nu prea ai cum sa o masori pe aia. Ti-a dat 16.1 probabil, dar tu ai nevoie de latura octogonului care ar fi 15.7 in cazul de fata.

Daca nu poti sa folosesti o masa rotativa (ideal) si sa mergi din 45 in 45 grade, sau un raportor (la fel, 45 grade la fiecare gaura), poti sa masori si distanta dintre doua gauri alaturate si 15.7 ar trebui sa fie cea corecta, daca mi-au iesit bine calculele. Deseneaza pe o tabla si verifica daca ultima gaura iese la 15.7 de prima dupa ce le-ai trasat ca sa verifici valoarea.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

dar acel coeficient pe care lam descris mai sus! am gasit pe net un tabel care spune cum sa inparti un cerc in parti egale folosind la fiecare inpartire un coeficient la 8 este 0 ,765 cum este mai corectdar acel coeficient pe care lam descris mai sus! am gasit pe net un tabel care spune cum sa inparti un cerc in parti egale folosind la fiecare inpartire un coeficient la 8 este 0 ,765 cum este mai corect

Link spre comentariu

Nu stiu ce reprezinta valoarea respectiva.

Exista mai multe posibilitati la impartirea cercului in 8, inclusiv masurarea distantei dintre doua puncte, impartirea la doi si trasarea punctului de intersectie, apoi se traseaza o latura care sa treaca prin punctul de intersectie si prin centru.

Alta modalitate este sa iei o tabla subtire, o pui pe butucul tractorului, ai grija sa nu se miste deloc si ciocanesti usor cam pe unde sunt gaurile sau prezoanele, tabla o sa faca o umflatura la gaura/prezon, si gata, ai sablonul fara sa iti bati capul cu masuratori si calcule, il prinzi in doua suruburi de tabla pe care o prelucrezi si dai gaurile exact prin semne.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Poti sa cumperi o coala de hartie milimetrica, stabilesti centrul in mijlocul ei, pe 2 linii perpendiculare stabilesti primele 4 gauri la distanta de centru pe care o masori de pe vechea janta, apoi la 45grd de cele 2 linii perpendiculare trasezi celelalte 2 linii. Ca sa nu folosesti raportor tragi liniile folosind intersectia unor puncte (ex 50mm pe x 50mm pe y si stabilesti un punct, apoi -50mm pe x -50 pe y stabilesti al doilea punct apoi printr-o dreapta unesti cele 2 puncte). Pe dreapta asta  (bisectoare) marchezi inca 2 gauri la distanta cunosctuta de centru apoi asemenator stabilesti si a doua bisectoare cu ultimele 2 gauri.

In final prinzi cu schoci hartia milimetrica pe placa de tabla cu grja ca sa suprapui centrul hartiei cu centrul tablei iar cu punctatorul lovesti usor in fiecare punct al centrului viitoarei gauri fara sa deplazezi foaia fata de tabla.

Cand dezlipesti foaia va trebui sa regasesti cele 8 puncte corespunzatoare gaurilor dorite. Accentuezi apoi mai cu forta punctele si in final dai gaurile.

Daca ai acces la un plotter ai putea face o schita in AutoCAD cu gaurile, plotezi schita si punctezi centrele de pe desenul plotat.

Succes

Link spre comentariu

eu vreau sa aflu ce lungime ar trebui sa aiba un arc de cerc masurandul in linie dreapta adica arcu de cerc are 13,8 daca ar fi sa unesc cele doua puncte a arcului de cerc si masurand linia cat ar treebui sa aiba ce formula aplic asta vreau sa aflu cum?

Link spre comentariu

numi iese deloc deci eu vreau sa aflu arcu de cerc masurandul in cele doua puncte adica drept cu cat este linia dreapta mai lunga sau mai scurta ca lungimea corzi eu asta nui dau de cap

Link spre comentariu

Copiaza pur si simplu cu compasul pus pe centrele prezoanelor. Tot cu compasul masori si diametrul in care acestea se situeaza.

Folosesti doar compasul,nimic altceva. Daca n-ai unul mare ,il faci din doua scandurele si cuie la capete.

Link spre comentariu

De obicei tractoarele astea au 2 roti spate,oare la amindoua s-a rupt flansa? sau e prea mult de munca sa iei un carton si sa copiezi acea flansa ,s-au asta e treaba de inginer?!

Link spre comentariu

dar acel coeficient pe care lam descris mai sus! am gasit pe net un tabel care spune cum sa inparti un cerc in parti egale folosind la fiecare inpartire un coeficient la 8 este 0 ,765 cum este mai corectdar acel coeficient pe care lam descris mai sus! am gasit pe net un tabel care spune cum sa inparti un cerc in parti egale folosind la fiecare inpartire un coeficient la 8 este 0 ,765 cum este mai corect

Coarda este Raza inmultita cu 0,765.

Asta este valabil pentru 45 grade ( 8 sectoare ).

In cazul dvs. este 15.7 mm.

Metoda cea mai simpla si cu erori mici la masurare si marcare este cum a spus Ali G.

Se traseaza cercul de 41 cm diametru. Prin centru se duce o dreapta ce intersecteaza cercul in 2 puncte.

Se ia in compas distanta dintre centrele prezoanelor si, din punctele respective, se marcheaza pe cerc, stanga - dreapta, inca alte 4 puncte.

Restul de 2 puncte se obtin din cele anterioare, tot cu compasul.

Link spre comentariu

Daca duci doua drepte perpendiculare in centrul cercului (adica ambele trec prin centrul cercului si sunt perpendiculare una pe alta), la intersectiile cu cercul iti vor da patru din cele 8 puncte cautate.

Daca unesti punctele astea 4 doua cate doua (vecinele), obtii un patrat. Dreptele care trec prin centrul cercului si prin mijloacele laturilor patratului de mai devreme, intersecteaza cercul in celelalte 4 puncte cautate.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Coeficientul ala de 0.765 de care vorbesti tu este de fapt 2*sin(45/2)= 2*0.382=0.765366.

Coeficientul asta il inmultesti cu raza (distanta de la centrul cercului la centrul gaurii tale) si ai obtinut distanta in linie dreapta dintre 2 gauri alaturate.

tragi 2linii perpendiculare prin centrul butucului, stabilesti primele 4 gauri la distanta cunoscuta de centru, iar cu compasul iei distanta rezultata din R*0.765 din centrul celor 4 gauri stabilite pe cele 2 linii perpendiculare si unde se intalnesc 2 cate 2 raze astfel trasate sunt si centrele celorlalte 4 gauri aflate pe cele 2 bisectoare.

Asta e tot.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări