Vizitator Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 Propun sa adoptam o noua metodologie de masurare in cazul tuburilor bazata pe noul trend din aceasta sectiune de forum care sa contina sugestile sonore din titlul topicului, se vede clar o simplificare radicala in modul de masurare a acestor amplificatoare in care nu mai este nevoie de THD, S/N, simulari, semnal dreptunghiular la 10Khz si alte bazaconii, deci ? Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 (editat) Mă îndoiesc că se va renunţa la bazaconii. Cele trei onomatopee din titlu s-ar încadra la zgomotul de fond al amplifurilor, evident că mai sînt cîteva, fiecare un pic diferită de celelalte şi sugerînd alte frecvenţe/tipuri de zgomot. ........... Propun românizarea termenilor. Fîs, brum... etc. Editat Aprilie 30, 2014 de zal 1 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 Un montaj audio sau cu alta destinatie ,nu prea se poate masura decit cu aparate de masura,echipamentul minim ar fi 1 multimetru 2 osciloscop 3 generator de semnal Parerea mea... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 Prea multe aparate Viobio, oare un hiss-metru nu ar fi de ajuns ? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 Prea multe aparate Viobio, oare un hiss-metru nu ar fi de ajuns ? :confuz1 multi amatori nu au cele trei aparate in dotare,e principalul motiv pentru care multi nu posteaza oscilograme,sunt destui colegi care sunt foarte entuziasti si doresc un amp pe tub,pentru diferite masuratori apeleaza la cei mai dotati. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 marius nu inteleg de ce ai deschis acest topic. Chiar daca esti mahnit, suparat sau deranjat de "trend"-ul mai nou (fara oscilograme si masuratori) nu vei putea schimba nimic cu acest topic. Doar repetitia este mama invaturii, deci trebuie sa le repetam la DIY-erii de aici ca un amplificator are in constructia sa si o etapa a masuratorilor care ne arata in ce categorie se incadreza amplificatorul. Ironia sa stii ca merge doar de la un anumit IQ in sus, restul o confunda cu incurajarea! Cu urechea nu putem da un verdict mai ales ca nu se face un test comparativ cu un etalon care stim unde se situeaza. Hiss si Hum (brum si fasaiala pe romaneste) nu pot "spune" multe lucruri, mai ales ca nu se specifica pe ce boxe (ma refer ce SPL real au) s-a constatat lipsa lor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 (editat) Mă îndoiesc că se va renunţa la bazaconii. Ce ai înţeles Zal ?(bazaconii)... citeşte cu atenţie formularea Popa Marius("noul trend din aceasta sectiune de forum care sa contina sugestile sonore din titlul topicului"). Editat Aprilie 30, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 (editat) Şi continuarea, altfel e rupt din context: ...se vede clar o simplificare radicala in modul de masurare a acestor amplificatoare in care nu mai este nevoie de THD, S/N, simulari, semnal dreptunghiular la 10Khz si alte bazaconii, deci ? Editat Aprilie 30, 2014 de zal Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 30, 2014 Partajează Postat Aprilie 30, 2014 (editat) @Popa Marius, Presupun ca e o gluma, o ironie la adresa celor care lucreaza dupa ureche. Acest "trend" a fost dintotdeauna. Apartine electronistilor amatori ce nu stapinesc termenii si li se par inutile masuratorile. Solutia nu e de a renunta electronistii la termenii consacrati ci ai invata si pe cei ce nu folosesc termenii, sa-i foloseasca. Pot intelege denumirea alternativa a termenilor tehnici fie in engleza fie in romana dar cam atit. Mai mult de atit nu se poate face rabat. Altfel ajungem nicaieri. Ce o sa urmeze ? Masuratul cu creionul de tensiune ? Asta in privinta denumirilor. In privinta testelor si masuratorilor, exista teste standard, fiecare cu rolul sau. Din totalul de teste ce se pot face nu toate sunt relevante. Testele existente, sunt deja filtrate si doar unele s-au impus ca fiind relevante. Educarea trendistilor e solutia, nu deprofesionalizarea meseriasilor. Editat Aprilie 30, 2014 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 Nu intzeleg de ce se deviaza de la subiectul threadului.Ideea sugerata de dl.Popa Marius o gasesc cat se poate de naturala,practic e prima conditzie a unui amplificator,egal ca e cu tuburi sau siliciu.Cat timp are brumm/hiss/fiss/humm, IMHO, eu cred ca nu se poate trece la masurarea sau calibrarea acestuia pana nu se localizeaza si elimina practic acesta. In cazul de fatza, fiind vorba de tuburi, sursa de zgomot atata timp cat persista influentzeaza si rezultatul masuratorilor practice gen THD,IMD,S/N Ratio,SR sau caracteristica de frecventza.Normal,unii dintre dvs. o sa zicetzi ca THD de ex se face la 1kHz si n_are a face cu brumm_ul de 50Hz indus de filamente sau cel de 100Hz din Ua ,ori cuplajele parazite ale conexiunilor si cablurilor,iar ridicarea caracteristicii de raspuns in frecventza la fel nu tzine de prezentza brumm_ului...insa practic acesta se regaseste in bias_ul fiecarui element activ imediat urmator in lantzul de amplificare. In legatura cu simularile pe calculator,practic eu le vad importante doar in faza de proiectare a unui amplificator si in general nu prea bat cu realitatea,asta datorita componentelor utilizate in constructzia fizica a amplificatorului care nu sunt identice cu modelul ideal utilizat de simulator.Cel mai bine se observa la trafo de iesire sau interstage... Oscilogramele reale care reflecta calitatea sursei de alimentare,lipsa oscilatziilor in lantzul de amplificare si in ultima faza testele cu sinus si sqw in intreaga banda audio spun totul despre amplificator si mai ales despre transformatoare. Exact cum a zis initziatorul topicului (@blue) celelalte bazaconii nu sunt relevante in faza practica si zic asta deoarece e plin netul si forumurile de scheme si constructzii de pocnitori care sunt doar amplificatoare de tensiune si curent ,n_au nimic de a face cu audio si/sau hi_fi.Nu ma apuc sa dau exemple..le stim totzi. Si inca o chestie foarte interesanta...(nu ma refer la amp cu tuburi ci in general).. pe aici am gasit doar cateva topicuri unde era prezentat un amplificator si oscilogramele reale cu sinus si sqw in capete de banda si respectiv 1/10kHz,majoritatea urmeaza modelul clasic adica prezinta schema,cablajul si apoi simulari in multisim de FFT si diagrame bode pe care sunt convins ca nici nu le intzeleg multzi...asa fiind la moda acum... Referitor la aparatele de testare cred ca un osciloscop e obligatoriu,generatorul de semnal ar mai putea fi inlocuit de un cd_player care sa citeasca un disc ars in PC cu diverse semnale cu toate ca un generator bun e incomparabil cu solutzia improvizata.Unii folosesc placile de sunet si PC_ul ca ''generator de semnal'' dar ..sunt departe de adevar si zic asta deoarece impendantza de iesire a acestora e in general intre 20 si 47K si nu poate fi modificata ...usor,iar semnalul livrat are din start distorsiuni si rezultatul testelor va fi pe masura.Erau chiar aici pe forum la vanzari cateva generatoare bune ,eventual se poate construi unul...chiar cu lampi,e mult mai indicat decat o placa de sunet no_name. Am avut ''pe masa de operatzie'' unele ''scule'' adevarate pe care multzi nu le_au vazut nici macar in realitate nu mai vb de ascultat,si,sincer,imi pare rau ca nu am facut poze cu oscilogramele si testele pe care a trebuit sa le fac,erau edificatoare in momentul de fatza. Consider ca tema acestui topic este foarte interesanta, iar daca vom lasa la o parte orgoliile si ne vom concentra eforturile sa elucidam unele secrete ale amplificatoarelor cred ca se vor bucura multzi de rezultatele postate aici. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 @Popa Marius, Presupun ca e o gluma, o ironie la adresa celor care lucreaza dupa ureche. Acest "trend" a fost dintotdeauna. Apartine electronistilor amatori ce nu stapinesc termenii si li se par inutile masuratorile. Solutia nu e de a renunta electronistii la termenii consacrati ci ai invata si pe cei ce nu folosesc termenii, sa-i foloseasca. Pot intelege denumirea alternativa a termenilor tehnici fie in engleza fie in romana dar cam atit. Mai mult de atit nu se poate face rabat. Altfel ajungem nicaieri. Ce o sa urmeze ? Masuratul cu creionul de tensiune ? Asta in privinta denumirilor. In privinta testelor si masuratorilor, exista teste standard, fiecare cu rolul sau. Din totalul de teste ce se pot face nu toate sunt relevante. Testele existente, sunt deja filtrate si doar unele s-au impus ca fiind relevante. Educarea trendistilor e solutia, nu deprofesionalizarea meseriasilor. Incredibil , incepi sa semeni cu nevasta-mea . Adica , uneori poti avea dreptate ! Ca orice subiect despre frustrarile unor useri , se va ajunge la offtopic si se va epuiza " esenta " deoarece protagonistii sunt mereu aceeasi , oarecum mari practicieni de weekend si posibil mai putin carturari ! Intradevar , si eu consider ca solutia reala este evolutia in plan profesional . Desigur , acest lucru nu este la indemana tuturor . Asta-i treaba , viata nu este corecta cu toti , scapa cine poate . Altfel ( in afara de metoda cu creionul de tensiune ) ne mai ramane doar sa ghicim rezultatele , nu sa le masuram . Fiecare cu norocul sau , ca la 6 din 49 ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 (editat) Prea multe aparate Viobio, oare un hiss-metru nu ar fi de ajuns ? Eu am facut rost de un brum-metru,e format dintr-un cap sec si doua urechi,urechea stînga măsoară pe 50hz,cea dreaptă pe 100hz,capul fiind sec(gol),amplifica foarte bine aceste frecvente joase,difuzorul pentru probe e bine sa aibe peste 100cm diametru.Măsurătoarea se face cu urechile la diferite distanțe față de difuzor. Microfonia tuburilor se poate masura prin urmatoarea metodă,"se da ampul la maxim" se lovesc tuburile cu diferite scule,e de preferat un ciocan de minim 10kg.Admir mai mult un om entuziast care încearcă sa construiască ceva decît pe cei care taxează pe oricine și orice,fara a pune pe aici ceva din maretele realizari personale,e mai simplu sa judeci pe alții,sunt cîțiva colegi bine pregătiți teoretic DAR nu am vazut nimic practic,o schema,oscilograma,montaj,sunt de acord cu parerile lor dar tare sunt curios cum arată si ce construiesc ei.Pentru cei care doresc e încă valabilă invitația lansată de mine,cea cu testul de audiție în orb,asta a fost off topic. Editat Mai 1, 2014 de viobio Link spre comentariu
zal Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 O să rămînă o utopie. Mai ales în România... Link spre comentariu
tudor_x19 Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 432 vs 440 blind test offtopic, Link spre comentariu
gg101 Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 (editat) Tot off topic Cer scuze , dar testul pt al doilea caz este un pic deplasat . Foloseste un acordaj cu referinta La=440 Hz si se canta din acordul Do major folosind acelasi acordaj . Se canta cu o terta mica mai sus tocmai pt a forta comparatia.Nu este elevant. Propun sa adoptam o noua metodologie de masurare in cazul tuburilor bazata pe noul trend din aceasta sectiune de forum care sa contina sugestile sonore din titlul topicului, se vede clar o simplificare radicala in modul de masurare a acestor amplificatoare in care nu mai este nevoie de THD, S/N, simulari, semnal dreptunghiular la 10Khz si alte bazaconii, deci ? Stimati Domni, Expun o parere strict personala . Daca admitem ca amplificatorul AF este o aplicatie electronica care are ca scop final de a transfera,a amplifica si a traduce semnalul electric intr-unul acustic (auz - amplificator AF fara traductor acustic nu are sens) , atunci putem admite ca trebuiesc efectuate cel putin doua tipuri de masuratori : - electrice (statice) - cu relevanta asupra functionarii schemei , configuratie de montaj...etc. - semnalul AF (dinamic) - proprietatile electrice ale semnalului AF , in tot spectru care-l defineste . Daca masuratorile statice sunt la ordinea zilei in forum, cele dinamice lipsesc din motive pur obiective. Bineinteles ca acest tip de test este si foarte greu de realizat pt ca trebuiesc dispozitive care au capabilitati de jurnalizare. Pt ca altfel , daca avem un generator de semnal care poate executa un sweep de la 20 Hz la 20 Khz intr-o secunda, nimeni nu poate trage nici o concluzie. In cazul masuratorilor dinamice, semnalul de test nu ar trebuie sa fie "sin perfect wave" . Pun aici si un scurt video despre sinteza unui semnal complex, ceea ce ar trebuie foarte frecvent discutat in cazul testelor dinamice . Nu este nimic "nou sub soare" , numai ca exemplificarea este foarte reusita in opinia mea . Editat Mai 1, 2014 de gg101 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum