Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pentru nostalgici kit 10W iprs

Vizitator pasa2121

Postări Recomandate

O mica observatie, mai bine zis, propunere:Daca v-ati apucat sa reproiectati cablajul, propun sa includeti tranzistorii finali pe pcb, astfel elminand firele trase de pe pcb. In acest fel, dupa parerea mea, amplificatorul devine mai compact, mai usor de realizat. Radiatorul se poate face dintr-un profil de forma "L" ,care se poate prinde la urma de un alt radiator mare.

Link spre comentariu

Dacă piesele de azi sunt mai mici...cum le montați pe cablajul cu dimensiuni originale?:).Poți te rog să îmi spui ce lățime au traseele pcb-ului tău Adi?(mm)Astazi am lucrat la proiectarea pcb-ului în express pcb..l-am finalizat în proporție de 80%.După ce îl termin mă apuc și de cablajul preamplificatorului:)

Editat de fany15
Link spre comentariu

C6 e durere!o să fie cam greu de găsit un condensator de tipul ăla, eu, cel puţin, nu am mai văzut la vânzare electrolici decât cu terminalele pe aceeaşi parte, şi la mărimea lui "crăceşti" terminalele o grămadă, şi nu doar că arată nasol, mai e şi uşor să faci un scurt, ceva pe centimetrii ăia de sârmă goală...

să nu mai spun că e uşor să-i dai un ghiont fără să vrei la montare...

eu aş modifica partea aia de traseu pentru condensator cu terminalele pe aceeaşi parte, dar aş lăsa posibilitatea de a pune un condensator original, cui îl are...cât priveşte ideea cu 2n3055 prinşi direct pe cablaj, renunţaţi.

am încercat deja asta acum 20-25 de ani, se încinge sticlotextolitul de-l ia naiba, se face repejor maro, şi începe să se fărâmiţeze.dar dacă vreţi montajul pentru decor, ok atunci, de arătat, arată bine, mai ales cu un anumit tip de radiatoare.sigur, placa va fi mai mare, şi o serie de trasee vor trebui rerutate...

Link spre comentariu

salut. pt. cine doreste am deja cablajul facut in Sprint layout pt preamplificator. schema am lucrat-o si eu in septembrie 1986. daca mai tin minte a fost publicata in Tehnium august 1986 de domnul Mateescu.  se imperecheaza  foarte bine cu amplificatorul de 10w de la IPRS.au fost primele mele montaje . recent am refacut-o cu piese mai noi si mai de calitate. si l-am rugat pe userul Mely 17 sa proiecteze un cablaj pt aceasta schema. imi aduc aminte ca daca treceam cu potentiometrul de bass de jumatate schema avea o oscilatie , altfel insa inalte mai frumoase si mai clare decit la un corector baxendall obisnuit.

Link spre comentariu

C6 e durere!o să fie cam greu de găsit un condensator de tipul ăla, eu, cel puţin, nu am mai văzut la vânzare electrolici decât cu terminalele pe aceeaşi parte, şi la mărimea lui "crăceşti" terminalele o grămadă, şi nu doar că arată nasol, mai e şi uşor să faci un scurt, ceva pe centimetrii ăia de sârmă goală...

să nu mai spun că e uşor să-i dai un ghiont fără să vrei la montare...

Se gasesc si condensatori axiali. Pe Mouser se gasesc 1000uF/25V de la vreo 4-5 firme; daca merita transportul, asta e alta poveste. Daca te ocupi cu reconditionat aparate pline de axiali probabil merita sa faci o comanda mai mare si atunci transportul e acceptabil. Pe de alta parte (chiar daca e inestetic) se poate folosi un electrolitic normal in deplina siguranta (se pune un heat-shrink pe terminale si riscurile cam dispar).

Link spre comentariu
Vizitator pasa2121

Sau puteti folosi modificarea pe care am efectuat-o eu (primele poze din post). Chiar daca atunci inca nu construiam cablajul printr-un soft, ci a fost pur si simplu desenat, modificarea suporta si condensator de iesire axial si electrolitic normal. 

Link spre comentariu

Si eu vreau sa ma apuc sa construiesc kitul de 10 W...chiar ma gandeam sa proiectez pcb-ul dar daca sunt altii care l-au facut  si sunt binevoitori prin postarea lui aici...nu pot sa le spun decat :aplauze .Pana una alta am gasit si o schema de preamplificator corector de ton(3 canale) pentru acest kit in cartea Amplificatoare audio si sisteme muzicale la pag 170.Nu stiu ce valoare sa aleg pentru rezistenta Rx de la iesirea preamplificatorului...la descrierea schemei spune ca se fixeaza in functie de etajul care urmeaza,la valori cuprinse intre 1k...47k.Iata si schema corectorului:Posted Image

Etajul de iesire este un repetor pe emitor , impedanta de iesire foarte mica , nu-l poti cupla oricum la urmatorul etaj, dar cu 10 kohmi , acel Rx merge acceptabil la orice etaj urmator.

Link spre comentariu

Etajul de iesire este un repetor pe emitor , impedanta de iesire foarte mica , nu-l poti cupla oricum la urmatorul etaj, dar cu 10 kohmi , acel Rx merge acceptabil la orice etaj urmator.

Mulțumesc mult pentru răspuns!

renunt , unii sunt prea pretentiosi chiar si cand primesc lucruri gratis

.Sper ca nu va referiți la mine...în caz ca nu știați eu mi-am proiectat pcb-ul.Puteți să îmi spuneți va rog lățimea traseelor cablajului dvs...vreau să fac o comparație cu cablajul meu.Multumesc Editat de fany15
Link spre comentariu

Acum vreo trei ani, avand nevoie de un modulator AM si totodata lovit fiind de o anume nostalgie am construit amplificatorul de 10W dupa schema IPRS sub forma de modul.

Cablaj desenat cu oja si corodat in clorura ferica, tranzistoare ceausiste. 2N3055 fara sufix, BD139/140k si BC172 fara A B sau C. Alimentare la 24V, curent de mers in gol reglat la 25mA. Suna bine si pe boxa, functiona ok ca modulator.

Citind acest topic mi-a venit cheful sa-l resuscitez pentru a-l introduce intr-un sistem audio ca amplificator central.

Noile conditii de lucru vor fi Ua = 35V, filtraj 10000u/40V si curent la discretie. Schimb condensatorul ala anemic de pe iesire (1500u/35V) cu 3 buc 1000u/80V in paralel, nu stiu cat e "legenda" si cat nu, dar rau nu face.

Intrebarea mea pentru cunoscatori ar fi daca merita sa schimb finalii cu una din perechile din poza 2, sau sunt mai de "robusti/ de calitate" cei ceausisti montati acum in amplificator?  

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări