Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Necesar energie pentru încălzire apă


costi_b

Postări Recomandate

Vă rog să mă ajutați cu un calcul simplu (pentru cine a terminat școala mai recent decât mine).

De câtă energie ( kWh ) este nevoie pentru a ridica temperatura a 100 l apă cu 50 grade Celsius?

Am nevoie de aceste date pentru calculul puterii pe care o va avea viitorul panou solar pentru apă caldă.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • costi_b

    2

  • unuldinei

    1

  • bcristian

    1

  • Voltus

    1

Top autori în acest subiect

Calculul se face pe baza caldurii specific, adica cantitatea de energie necesara pt a mari temperatura unui gram de apa cu un grad.

De pe Wikipedia vedem ca aceasta valoare este de aproximativ 4.18 J/g*grad.

Deci in cazul tau cantitatea de energie necesara este 100l * 1000g/l * 50 grade * 4.18 J/g*grad = 20.9 MJ = 5.8 kWh (1kWh = 3.6 MJ)

Link spre comentariu
Vizitator cezsolar

Am 2 boilere de 1,5 KWh: cel de 50 l incalzeste apa in 40-50 min ,cel de 80 l in 1h.40 min la 50-60 grade,apa are pbil vreo 10-15grade initial.

La 40 grade simti apa calda ,la 50 f calda,la 70 provoaca arsura in cateva  secunde.

Nu cred ca sunt necesari 5 KW la 100 l  pt 50 grade.

Avantajul celor din comert este izolatia termica,poti folosi apa si dupa 6 h de la intreruperea functionarii(poate si mai mult..)

Link spre comentariu

E vorba de energia respectiva adica 5,6 kwh, puteti sa o incalziti si in 4 ore cu boilerul dumnevoasra de 1,5 kw, in 4 ore sunt 6 kwh cam cat trebuie.

pierderile prin izolatie nu sunt mai mari de 100 w la cele din comert.

nu se justifica o izolatie mai buna ca oricum folositi apa aia se consuma intr-o zi.

Daca aveti centrala pe lemne mult mai ieftin va iese cu un boiler termoelectric cu serpentina si rezistenta e cam cu 50 ron mai scump ca unul electric simplu.

o alta varianta ieftina e sa folositi un boiler solar fara presiune si unul ieftin pe lemne. injectati abur printr-un sifon termic(o bucata de teava de cupru care coboara pe fundul boilerului solar) in boilerul solar atunci cand nu e soare, izolatia termica a acestuia va permite sa aveti apa calda toata ziua si iarna, faceti focul la 1-2 zile, in varianta asta randamentul nu e e chiar minunat dar una peste alta e ieftin si merge tot timpul anului, indiferent de vreme. Lasati o teava deschisa in partea de sus a boilerului solar sa nu faca presiune, daca a-ti supraincalzit-o fierbe si aburul iese pe acolo.

Se poate folosi si boiler cu schimbator de caldura dar necesita pompa si alimentare pentru ea, fie solara, fie de la retea si costa mult mai mult.

Varianta pentru cei cu bani e sa integreze un cazan( centrala) cu boilere cu serpentine si cu panouri solare cu heat pipe cu recirculare, se pot face asfel si instalatii mai mari pana la cateva sute de kw si puteti incazi si apa din piscine.

pompele pot fi actionate direct si de panouri fotovoltaice si atunci automatizarea e implicita, trebuie alimentate alfel doar cand merge cazanul.

Energia respectiva e calculata ca sa o incalziti cu 50 grade fata de temperatura de pornire, daca porniti de la 15-20 trebuie sa o incalziti cu 30-35 grade deci trebuie cam 2/3 din energia calculata mai sus, si mai e ceva boilerele au un sistem de termosifon, la inceput se incalzeste doar apa din partea de sus si aceasta e disponibila imediat gratie sistemului termosifon ( simplu: o bucata de teava care are un capat deschis sus, apa rece intra pe jos) echilibrul termic se atinge dupa 5-6 ore, atunci toata apa din boiler are aceeasi temperatura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări