Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Priza Programabila cu ATMEGA

unuldinei

Postări Recomandate

Atentie la scrierea programelor , adica la logica din spatele ei . Cel mai bine va faceti un tabel pe hartie inainte . 

Programele 32 de intervale se repeta odata la 24 de ore .

Daca folositi un atmega 328 as incerca in limita timpului disponibil sa modific meniul pentru mai multe iesiri, releu 1 , 2 , 3 ,4... independente intre ele  .  Dar le voi testa doar cu led-uri.

Toate bune.

Editat de unuldinei
Link spre comentariu

Astept si eu cu interes varianta cu mai multe canale ( 4  .. ) independente ,sa  construiesc  si eu un exemplar  de ceas programabil

Multumim  pentru proiect !!

Link spre comentariu

Multumiri din nou .Sigur ca varianta cu 3-4  iesiri este tentanta si mai ieftina, dar in urma esecului pe care l-am avut cu programatorul din comert ma intreb daca nu cumva e mai fiabila varianta cu o singura iesire. Sigur, costurile sunt mai mari pt. 3-4 montaje si tot ce decurge de aici (volum de munca, gabarit etc).E doar o parere personala si poate fara acoperire, dar programatorul ala din comert mi-a scos peri albi (de parca as mai avea parul negru !).Eu unul ii multumsc din suflet lui UNULDINEI pt. proiectul actual si in mod sigur as incerca si varianta cu mai multe iesiri. Sunt sigur ca va fi mult mai bun decat porcaria aia din comert.

Link spre comentariu

Va multumesc si eu pentru aprecieri dar sa nu exageram cu ele.Sper sa iasa ceva de folos .

Sunt la finalul unei  variante de firmware pentru priza programabila cu 4 iesiri , 16 intervale de timp (programe) pentru fiecare iesire , ciclu de 24 de ore si chiar  functioneaza bine. https://drive.google.com/open?id=0B-T6jjqXlpYzVS1HLUtZSk5QX0U

Astept pareri sau sugestii legate de urmatoarele aspecte :

- pentru imbunatatirea logicii meniului as vrea sa introduc urmatoarea conditie care din pacate face priza inactiva intre minutul 23:59 si ora 0:00, conditia e cam asa pentru un program(interval orar) :

daca( ora_de_start > ora_de_stop )atunci ( ora_de_stop = ora_de_start ) , fapt ce duce la imposibilitatea selectarii orei 0:00 in cazul orei_de_stop a oricarui interval .

(dar ar ajuta la configurarea intervalelor orare pentru a nu se suprapune intervalele din aceesi iesire, ar da o cursivitate in gandirea programelor de timp, zic eu)

-  acum priza nu functioneaza cu interval care trece prin ora 0:00 ci doar cu intervale compuse din cel putin doua intervale , de exemplu :

start la ora 21:00 -----> stop la 0:00 dupa care   start la 0:00 si stop la ora 2:00 sa zicem. merge cursiv , nu are caderi .

- ar mai fi loc si de 1,2 pini pentru  senzorul de ploaie  sau umiditate in cazul utilizarii la irigatii .

Sa zicem ca astea sunt cateva aspecte  dar e bine sa le discutam aici . Pentru o versiune de cablaj si schema mai am nevoie de ceva timp , dar ca idee cele patru iesiri sunt pinii 15,16,17,18 capsula DIL28 pentru ATMEGA 8 , ( PINB1, PINB2,PINB3, PINB4 ), programabile si independente intre ele. consultati folderul din link-ul de mai sus cu proiectul.

Editat de unuldinei
Link spre comentariu

Eu cred ca a multumi cuiva, sincer, pt. efortul depus mai ales in slujba altora, e un lucru de un elementar bun simt. Si macar cu atat sa ne revansam, noi ceilalti, care nu avem cunostintele necesare abordarii unui astfel de proiect si totusi beneficiem de el.Nu vreau sa par egoist, dar pe mine faptul ca un program nu poate trece prin ora zero chiar nu ma deranjeaza. Poate pe alti colegi, da.Cele patru iesiri programabile  sunt pentru mine aur curat Daca mai vine si bonusul pt. senzorul de ploaie si umiditate, pot spune ca sunt un super norocos.Mai ales pt.  ATMEGA 8  cu care sunt mai familiarizat si chiar am cateva prin cutii.

Multa stima !!

P.S. Ma apucasem de proiectul cu o singura iesire, dar acum astept  cu nerabdare varianta imbunatatita

Editat de ss1958
Link spre comentariu

Cu multa placere domnilor si Spor la bricolat... Schema pentru priza programabila cu 4 iesiri a iesit cam asa , toate fisierele utile le gasiti in folderul drive de mai jos :

Ce fel de senzor de ploaie s-ar preta la o astfel de aplicatie ?

-  DHT22, consumator de memorie program , cablu lung 10-15metri;

-  masurarea unui ADC, fire scurte , influente electrice peste 1metru ;

- un switch ON/OFF actionat cumva?

Proiect folder:  https://drive.google.com/open?id=0B-T6jjqXlpYzVS1HLUtZSk5QX0U

La ora actuala firmware

- priza programabila 1 iesire / 32 intervale / ciclu 24 de ore ATMEGA 8 , 1MHz default FUSEBITS

- priza programabila 4 iesiri / 16 intervale / ciclu 24 de ore ATMEGA 8 , 1MHz default FUSEBITS

Schema electrica :

Posted Image

Editat de unuldinei
Link spre comentariu

Mai repede decat ma asteptam !! Si tot nu renunt la multumirile de rigoare ! Eu am un senzor de umiditate la programatorul din comert, nu stiu tipul, e capsulat, dar am avut experiente neplacute cu el. Cand e roua dimineata, "refuza" sa dea acceptul la udare. Deci tocmai in perioada cand vreau sa ud.Cred ca un mic "cantar" cu un recipient care colecteaza apa de ploaie si actioneaza un microcontact ar fi mult mai indicat. La evaporarea apei se reia ciclul. Depinde de vas si de amplasarea lui ( soare-umbra ). E mai migaloasa manevra, se face prin tatonare, dar cred eu mai sigura.Senzorii implantati in sol sunt si ei influentati de tipul solului, drenaj etc.Poate alti colegi au idei mai bune.

Link spre comentariu

Senzorul de umiditate trebuie sa citeasca la 15-20 cm adancime ca sa fie de vreun folos, in nici un caz la suprafata. Si eu caut o solutie viabila pentru asa ceva. Cele adevarate sunt foarte scumpe, cele de la chinezi sunt foarte ieftine, oxideaza foarte repede si sunt si foarte scurte. Senzorii implantati in sol nu se pun vertical ci orizontal.

Link spre comentariu

Interesant proiect,cred ca o sa ma apuc si eu candva de bricolat acest proiect cu 4 iesiri tot pentru udat in gradina ,cu niste electrovalve de 12 volti   ce le am prin cutia cu maimute . 

Link spre comentariu

Interesant proiect,felicitari ! O idee pentru senzor de umiditate sol,ploaie lumina temperatura etc .Este vorba de lm393 la care se poate adăuga o mulțime de senzori fara prea multe piese . exemplu

Posted Image

Editat de ionutzamd
Link spre comentariu

Adica fiecare poate sa-si adapteze o placa cu relee (tipul ce are sau ce are nevoie), electrovalve, etc. Poti sa adaptezi sa hranesti pestii, pisica, etc. Multumiri @unuldinei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări