Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subwoofer cu Beyma 12BR70

Mircea Crisan

Postări Recomandate

In general toate suprafetele interioare, inclusiv vantuirile, se captusesc cu material fonoabsorbant. Am observat ca buretele cofrat nu face mare lucru (mai exact nimic)in comparatie cu fonominul (netesutul din deseuri textile). Poate intr-o cutie de medii sa faca ceva ca si difuzie daca e cu pori inchisi. Eu folosesc fonominul lipit cu bitum lichid (la Hornbach, sika, cutii de la 3 litri in sus) Se usuca in jumatate de ora ,strat de 3-5 mm. Fiind incinta inchisa trebuie umplut 50% cu minet dupa ce captusesti toate suprafetele cu fonomin. Functie de proba se mai adauga sau se scoate minet. Sunetul poate parea mai basos cu absorbant putin dar de fapt bass-ul e bubuit, lung, namolos. Daca e prea mult sunetul e sec, uscat, fara caldura. Teoretic la incinta inchisa ar trebui sa absorbi toata energia din spatele difuzorului deci procedeaza in consecinta.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Gata! L-am terminat.

Am bagat 3 astfel de saci:http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/zubehoer/daempf_material.html

Am facut probe si cu mai multi saci dar si cu mai putin.

Parca se auzea mai bine cu doi saci dar nu-l mai desfac.

Despre sunet ce sa spun?

In mod cert acest proiect nu este un esec.

Se completeaza excellent cu o pereche de JAMO718.

Toate cele bune,

Mircea.

post-174604-0-73152400-1404217361_thumb.jpg

post-174604-0-36474800-1404217382_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Multumesc pentru apreciere.

Intradevar este activ.

Nu faceti greseala sa urmati sfatul lu' Adrian.

Suna cu mult mai bine cu material fonoabsorbant mai putin chiar si pentru o incinta inchisa in cazul meu.

Spor,

Mircea.

Link spre comentariu

Am si eu un asemenea difuzor. 

Va rog sa postati planurile de constructie.

Felicitari pentru constructie! 

Arata foarte bine!

Daca topicul avea vreo 10 pagini mai ziceam ca e greu de cautat dar asa.... la ''dimensions'' ai detaliile despre cutie. Dimensiunile placilor le calculezi cu matematica de clasa a 2-a.  :)

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Ce sens are sa pui fonoabsorbant intr-un subwoofer? Undele stationare se formeaza cand lungimea de unda este corespunzatoare dimensiunilor interioare ale incintei. Nu e cazul. Da, se impun metode de reducere a vibratiilor cutiei, fonoamortizante, aia e altceva. In alta ordine de odei, pentru "energia spate", s-o creada cine vrea ca este absorbita de putina vata pe bat... mai e mult pana departe. Incercati, daca puteti pune mana pe asa ceva, cu un strat de ~40mm de spuma de cauciuc de inalta densitate, cu celule deschise...

Ti s-a parut indicat sa acoperi radiatorul cu un strat de vopsea, pentru ca... ?

Link spre comentariu

N-a fost cu adresă, era la general. Ai un proiect bun, execuție bună a cutiei, finisată în grabă. Cat despre radiator, nu sunt de acord pur principial. Am și eu păsăricile mele... Bafta și spor!

Link spre comentariu

Cu riscul ca sa nu merite osteneala fac precizarea ca incinta trebuie privita ca un ipotetic solid (in fapt elastic, deci supus oscilatiei) care are propriile moduri de oscilatie induse de traductor. Amortizarea se adreseaza cu precadere acestui fenomen. Nomikos, te faci ca uiti ce se intampla cu o placa prinsa pe contur careia i se induc oscilatii (in cazul de fata un perete al incintei). Un impuls de zeci de Hz determina oscilatii de kHz. 

Sintagma " incinta coloreaza" la asta se refera. Iar la subwoofer problema e cu atat mai importanta, fiind vorba de multa energie.

Spre exemplu, asa...ca exercitiu cognitiv pentru cine vrea sa aiba o intelegere intima a fenomenului, ramforsarile nu e bine sa le faci pentru peretii opusi in mijlocul placilor, vantuiri de pereti alaturati se fac asimetric pe doua axe si exemplele pot continua. Aruncati o privire in sectiuni de incinte ce mai apar in demersul de marketing al firmelor serioase din domeniu. 

Ideea ca amortizarea se adreseaza undelor stationare din incinta e cel putin superficiala. "Galagia" din incinta determinata de compunerea modurilor proprii de oscilatie ale peretilor si ranforsarilor ( care tot prin conul difuzorului  iese) trebuie amortizata., implicit galagia din exteriorul incintei.

Nu mai amintesc ce se intampla in regim dinamic, cu muzica, unde la traductor ajung nu sinusoide pure ci dreptunghiulare, triunghiulare si tranzienti.

Link spre comentariu

Pai da, si am spus ca toate astea impun un alt mod de abordare, cand vine vorba de "fonoabsorbant", in cazul asta... tot asa, la modul general. Desi, o stiu si eu p-asta cu umplerea la incinte inchise, pentru cresterea "virtuala" a volumului, si asta din carti serioase. Nu mai stiu teoria foarte bine...

Pe de alta parte, evident ca intariturile trebuie montate cat mai asimetric, si cat mai diferite dimensional. Iarasi, tot din teorie. 

A montat difuzorul intr-o pozitie nefericita, ca sa nu folosesc alt cuvant. Nu bag mana in foc ca incinta, cel putin la prima vedere, e construita la proportiile potrivite.

Si tot asa...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări