Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

corector de ton baxandall

Postări Recomandate

Cautand cateva scheme pentru un corector de ton simplu, am gasit aceasta varianta : ( http://www.learnabout-electronics.org/Amplifiers/amplifiers42.php ) din fig 4.2.2. Corecorul as vrea sa-l folosesc pentru un amplificator cu tda2050, realizat dupa foaia de catalog a integratului in varianta single supply. Ce parere aveti despre aceasta configuratie? Va functiona? Ar fi nevoie de o ajustare a anumitor valori ale pieselor?

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 3 săptămâni mai târziu...

Va merge, fara indoiala.Circuitul baxandal a supravietuit  ,din cele mai indepartate timpuri pina chiar si la aparitia primelor amplif.operationale la Microelectronica.Acum, cu alte posibilitati ,lumea electronicii se indreapta spre un control mult mai fin, cu amplif operationale, cu o largime de banda mult mai extinsa si mai accentuat delimitata,  reglaje ,,puse'' in urechile melomanilor unor  noi provocari.Merge colegule,merge , toata finetea ta va fi in alegerea componentelor de calitate,care inseamna stabilitate in functionare,restul...,largimea de banda sau esantionare fina ,cum sunt egalizatoarele de frecventa, ramane la placerea ta.

Link spre comentariu

... pina chiar si la aparitia primelor amplif.operationale la Microelectronica

Ceva mai fals decat aceasta afirmatie nu am intalnit. MICROELECTRONICA S.A. Bucuresti nu a fabricat niciodata amplificatoare operationale!!! ICCE-ul da, a fabricat amplificatoare operationale (dar si alte componente electronice, diferite de amplificatoarele operationale) cu prefixul ROB care insemna RO- CCSIT CE (sau ICCE) si B- circuit integrat bipolar.

Link spre comentariu

Nu am mai lucrat demult cu LT spice. Asa ca nu mai stiu daca are sau nu potentiometru . chiar si asa se por face simulari in pozitiile extreme . Baietii au si un grup pe yahoo LTspice ,unde sunt niste gogi care stiu tot ce misca . Dupa cite imi aduc aminte parca e si un gog de la firma . poate rugat v-a face un model de potentiometru pentru o versiune ulterioara. ei te mai ajuta cu modele sau cum sa adaptezi model de la alt spice.

Link spre comentariu

Si pentru a da un raspuns la intrebarea initiatorului subiectului, atasez doua simulari in LTSpice: prima cu potentiometrul de inalte pozitionat la jumatatea cursei si cel de basi variabil si cea de-a doua simulare cu potentiometrul de basi pozitionat la jumatatea cursei, iar potentiometrul de inalte variabil.

Concluzia: functioneaza

post-194122-0-33438800-1400654565_thumb.jpg

post-194122-0-11632700-1400654573_thumb.jpg

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Bineintales ca functioneaza.

Nu intaleg de ce trebuie atatea discutii si simulari pt un circuit inventat in 1952 si folosit de atunci in miliarde de corectoare de ton.

Poate ar fi mai util sa atragem atentia asupra faptului ca, fiind un circuit pasiv (cel din fig 4.2.2) el va atenua semnalul cu 20dB, asa cum de altfel este mentionat de autor.

O atenuare de 20 dB este destul de mult. Un circuit activ este mult mai indicat, mai ales ca asigura si impedanta joasa pe iesire, necesara urmatorului etaj.

Link spre comentariu

Bineintales ca functioneaza.

Nu intaleg de ce trebuie atatea discutii si simulari pt un circuit inventat in 1952 si folosit de atunci in miliarde de corectoare de ton.

Poate ar fi mai util sa atragem atentia asupra faptului ca, fiind un circuit pasiv (cel din fig 4.2.2) el va atenua semnalul cu 20dB, asa cum de altfel este mentionat de autor.

O atenuare de 20 dB este destul de mult. Un circuit activ este mult mai indicat, mai ales ca asigura si impedanta joasa pe iesire, necesara urmatorului etaj.

Pentru ca userul turcu dan si-a pus problema daca functioneaza. Iar in link-ul prezentat de el exista si solutia activa cu amplificator operational.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări