Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator+invertor

TestPoint

Postări Recomandate

Salutari,detin un generator si aparat de sudura invertor si asa vrea sa stiu cum pot sa ii maresc puterea la generator ca sa pot suda mai bine.

Cum nu am alta sursa de curent,trebuie sa ma folosesc de generator ca sa pot suda.

Imi sudeaza dar nu are putere,nu imi merge fluent,lipeste electrodul.

Cineva mi-a spus sa il bag la priza trifazica ,facand o legatura doar cu  pozitivul si nagativul prizei trifazice si asa ii dau mai multa putere aparatului de sudura.Este adevarat?

Postez caracteristicile generatorului si al apratului de sudura.

post-221042-0-66237300-1398690912_thumb.jpg

Tensiune monofazica: 230 v Frecventa: 50 hz Camp de regulare: de 10 a 160 A Electrozi utilizabili: de 1,6 a 3,75 mm Clasa de : IP 21 Dimensiuni: 365mm x 155mm x 287mm Peso: 4,2 kg

Model: 3000WTip de motor 4 timpi OHVFrecventa : 50HzVoltaj :3 x 220V ,1x 400VCapacitate :196ccPotentia Nominala Generator :3.0Kw (6,5HP)Revolutiones :3600 rpmCombustibil : benzinaCapacitate rezervor :15LConsum :1.20L/hCapacitate rezervor ulei :0.6L

Cum am postat unde nu trebuie ,iar eu nu il pot muta,rog un moderator sa il mute .Multumesc

post-221042-0-72360600-1398691118_thumb.jpg

Editat de ddr80
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TestPoint

6

• Dr.L

3

• gap

3

• gauss

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Generatorul nu e suficient de puternic. O posibila solutie ar fi sa lucrati cu electrod de 2. Asta daca ajuta. La electrod de 2.5 deja consumul invertorului e la limita superioara a generatorului (22-27V X 80-90A la care se mai adauga si pierderile in invertor).

Mai exista si problema stabilitatii tensiunii. Generatorul are fluctuatii mari de tensiune (pana compenseaza turatia in sarcina la aparitia arcului electric). Daca invertorul nu a fost gandid sa suporte aceste variatii, sunt mari sanse sa se arda.

Link spre comentariu

Costul unui invertor + stabilizator cred ca depaseste costul unui invertor gandit sa mearga pe generator. Solutia cu stabilizator de tensiune nu e una tocmai buna. Stabilizatorul are si el pierderi.

Link spre comentariu

Ce pozitiv ai la curent alternativ? :nebunrau:

Trecand peste asta, raspunsul e ca nu prea ai ce-i face:

-generatorul e trifazat, pe o singura faza scoate doar (cam) 1/3 din puterea totala!

Nu poti folosi 2 faze inseriate, ca ai avea 400Vca, iar invertorul e de 220V!

Dar, trebuie vazut cum e facut invertorul, mai exact partea de redresare si filtrare din primar: daca e fara PFC activ, deci doar o punte redresoare + condensatorul de filtrare (si ceva soft-start), poti folosi generatorul la intreaga lui capacitate, redresand cele 3 faze + nulul, inainte de invertor.

Acum daca ma gandesc, asta e exact ce a vrut sa zica si cel cu nul + pozitiv: la un fir de alimentare al invertorului legi nulul generatorului, iar la celalalt, cele 3 faze, fiecare printr-o dioda redresoare, cu catodul (iesirea de +) la punctul comun.

Mai trebuie vazut si cum e alimentarea auxiliara a invertorului: cu traf sau cu sursa in comutatie. Daca e cu traf, trebuie alimentat separat dintr-o priza monofazata a generatorului.

Chestia asta e de-a dreptul periculoasa daca nu ai cunostiinte solide, deci mare atentie!

Solutia simpla e un alt generator, monofazat, de puterea necesara, vre-o 3-5kW.

Sau un generator pentru sudura!

Link spre comentariu

Ce pozitiv ai la curent alternativ? :nebunrau:

Trecand peste asta, raspunsul e ca nu prea ai ce-i face:

-generatorul e trifazat, pe o singura faza scoate doar (cam) 1/3 din puterea totala!

Nu poti folosi 2 faze inseriate, ca ai avea 400Vca, iar invertorul e de 220V!

Dar, trebuie vazut cum e facut invertorul, mai exact partea de redresare si filtrare din primar: daca e fara PFC activ, deci doar o punte redresoare + condensatorul de filtrare (si ceva soft-start), poti folosi generatorul la intreaga lui capacitate, redresand cele 3 faze + nulul, inainte de invertor.

Acum daca ma gandesc, asta e exact ce a vrut sa zica si cel cu nul + pozitiv: la un fir de alimentare al invertorului legi nulul generatorului, iar la celalalt, cele 3 faze, fiecare printr-o dioda redresoare, cu catodul (iesirea de +) la punctul comun.

Mai trebuie vazut si cum e alimentarea auxiliara a invertorului: cu traf sau cu sursa in comutatie. Daca e cu traf, trebuie alimentat separat dintr-o priza monofazata a generatorului.

Chestia asta e de-a dreptul periculoasa daca nu ai cunostiinte solide, deci mare atentie!

Solutia simpla e un alt generator, monofazat, de puterea necesara, vre-o 3-5kW.

Sau un generator pentru sudura!

Multumesc pentru sfaturi,am sa caut un generator mai puternic ca sa imi pot face treaba cu el.Din ceea ce mi-ati spus,pt unii poate parea usor,eu nu ma bag sa fac nimic ca nu stiu... :banghead:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări