Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalare componente sursa Benq

Postări Recomandate

Am un monitor benq caruia i-a busit sursa si a fost reparat acum 2-3 ani. De curand a murit iar..si cand ma uitam la ea a facut un scurt si s-a rezolvat de  tot :)

Am facut o lista de piese la farnel, cu un zener de 15v, cu sense resistor la 0,22ohm, startup resistor si ce am mai gasit ars sau ingalbenit (puntea si main fuse n-au busit). Dar nu stiu de unde sa iau fetul "explodat". Treaba sta cam asa

Pe o schema de fp73G, IC PWM e dat NCP1200AP40 adica cel la 40khz cu fetul 2SK3530-01MR. Sursa asta reparata are IC 1203P60 cu un fet din care a mai ramas vizibil doar un 673..restul textului fiind pe o portiune explodata. Banuiesc ca ar putea fi un k3673. IC-ul l-as schimba ca e mare sansa sa fie si el dus, n-am stat sa-l verific. Si vreau sa mai iau si optocuplul cu TL431

Si acum e dilema: daca pe schema originala aveam IC la 40khz dar actualul e la 60khz..de care sa iau? am gasit asa ceva. Fetul 2SK3530 din schema e la 7A cu 800V cu 2ohm, iar cel de pe placa reparata si crapat (presupusul 2k3673) iar e la 700V, 10A, 1ohm si in cazul asta nu stiu ce sa iau.

le:

astea or fi bune?

Editat de louis
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• louis

3

Top autori în acest subiect

le2. am luat STP7NK80ZFP (e de 5A). am gasit pe alt power board...aproape identica cu a mea acel fet impreuna cu  NCP1200AP40. asa vine din fabrica pe unele modele.

deci variante de IC+FET:

1.NCP1200AP40+2SK 3530-01MR (placa din fabrica)

2.1203P60 + 2sk 3673 (placa de mai sus reparata de cineva..pana a busit iar dupa vreo 2-3 ani)

3.NCP1200AP40+STP7NK80ZFP (alta placa asa vine din fabrica)

acum sa vedem daca vor functiona. am luat tot in dublura..daca e sa crape sa mai am un glont. 66lei cu transport :)

Editat de louis
Link spre comentariu

am rezolvat-o :)

am schmbat fetul cu cel indicat mai sus.  am luat si un IC NCP1200P40..si l-am schimbat pe cel vechi fara sa-l mai testez daca merge. am mai pus un zener la 15v smd + vreo 2 rezistente smd arse si cea de voltaj inalt ce alimenta IC. am dat jos toti conzii si i-am verificat cu esr si capacitmetrul. erau ok. in final am schimbat si optocuplorul cu tranzistorul desi cele initiale mergeau, dar luand unele noi am zis sa le incerc. in schimb rezistorul de 0.22ohm (sense rezistor) n-am gasit decat la 3W fata de 2 cat era in schema, iar masurat cu esr metru nu dadea 0.22ohm ci 0,14-0,15 sau asa ceva. am luat 2 si ambele erau subdimensionate. dar a mers asa. am observat ca din reparatia initiala a fost schimbata si o dioda schottky,  iar acum dupa reparatie se incalzesc binisor parca mai mult fata de cealalta sursa.

acum am observat la ambele surse (pe una o cumparasem de la chinezi pana sa mi se puna pata sa o repar pe cea veche; la bani reparatia a iesit mai scumpa fata de placa luata de pe aliexpress :P)...bazaie condul ceramic din snubberul primarului, cand monitorul intra in standby(cand ledul verde devine galbui).

Editat de louis
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări