Mishu_17 Postat Mai 1, 2014 Autor Partajează Postat Mai 1, 2014 De principiu schema este buna, dar daca este si corecta in totalitate este greu de zis la prima vedere si nici nu stau sa o analizez, avand in vedere ca nu stim din ce sursa provine. Schema este de pe un site polonez, unde se vinde ca si kit. Am atasat PDF-ul de pe site-ul polonez si mai jos aveti link-ul de la un document in limba romana in care se gaseste o schema asemenatoare. http://www.site cu continut explicit.ro/33531741.1 J-101_rotated.pdf Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 O observație legată de tensiunea maximă de ieșire . Dacă alimentăm LM324 la +32V ( maximul admis ) obținem cel mult 30,5V la ieșirea lui ( poate chiar 30 ) , mai cade pe R5 - până la 3V , în funcție de amplificarea în curent a tranzistorilor, mai cade Ube de la T1 și T2 și mai cade tensiunea pe R14 - până la 0,7V . Deci la curent apropiat de curentul maxim , să nu te aștepți la o tensiune de ieșire mai mare de circa 26V, asta în condițiile în care ai alimentare suficientă la intrare. Comentariu - o cădere foarte mare apare pe R5 . Dacă considerăm un beta echivalent de 3000 pentru T1 și T2 ( să zicem 30 x 100 ) avem totuși 1 mA prin baza lui T1 la 3A. Asta înseamnă 3,3V cădere pe R5. Ce putem face - să micșorăm R5 ( nu putem prea mult, are rolul de a limita curentul care iese din OpAmp la tensiune de ieșire mică ; să alegem tranzistori T1 și T2 cu amplificare mare - dacă avem de unde ; să adăugăm un T3 de tip BCxxx în fața lui T1 - pierdem 0,7V ca Ube dar căderea pe R5 devine neglijabilă. Totuși , această ultimă variantă poate ridica probleme de stabilitate la fire lungi. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 1, 2014 Autor Partajează Postat Mai 1, 2014 , să nu te aștepți la o tensiune de ieșire mai mare de circa 26V, Am nevoie de max 25V la iesire. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 OK , atunci spor la treabă. Să nu uiți să ne prezinți ce-ai făcut. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 2, 2014 Autor Partajează Postat Mai 2, 2014 O observație la schema cu LM324 - are un condensator la ieșire foarte mic și nu are nicio compensare . Ce inseamna compensare ? S-ar putea să prezinte instabilități la anumite combinații capacitate/rezistență de sarcină și asta să fie explicația pentru condensatorul mic. Ce inseamna instabilitati ? Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 Instabilitate înseamnă chiar ce spune cuvântul , adică la anumite sarcini și mai ales la schimbări bruște ale sarcinii tensiunea de ieșire prezintă oscilații în jurul valorii corecte , oscilații care se sting ( de regulă ) după un timp. În cazuri extreme - și foarte rare - sursa se transformă într-un oscilator de putere. Compensare înseamnă adăugarea unor elemente ( de obicei condensatoare și rezistențe ) care să prevină acest fenomen. Acum , revenind la schema în discuție , probabil că așa cum este nu e nicio problemă ( mă aștept ca cel care a publicat-o să o fi și testat , deși în ultima vreme asta nu mai e o regulă , cred că la asta s-a gândit și colegul @radusa când a cerut link-ul) . Problema AR PUTEA să apară dacă pui un condensator mai mare la ieșire - condensator care la sarcinile cu consum variabil ( audio , de exemplu ) ajută. Dacă aprinzi doar LED-uri și încarci acumulatori nu are sens să pui condensator mai mare și , probabil, nu vei avea probleme. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 2, 2014 Autor Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) Compensare înseamnă adăugarea unor elemente ( de obicei condensatoare și rezistențe ) care să prevină acest fenomen. De exemplu adaugarea de condensatoare ca in schema atasata (cele de 100nF) ? Sau mai trebuie adaugate si altele ? Editat Mai 2, 2014 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 Nu . Definiția mea nu a fost tocmai științifică pentru a fi simplă. Nu se poate explica compensarea până când nu s-a spus cam tot restul despre funcționarea sursei. Nu știu ce știi deci nu știu de unde să încep și oricum nu e aici locul. Dacă ești hotărât apucă-te de lucru , o să mai înveți pe parcurs. PS De obicei existența unor capacități acolo unde ”nu trebuie” este tocmai CAUZA instabilității. De aceea , să pui condensatoare , așa ”ca să fie” e o mare greșeală. Am mai văzut ... Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 2, 2014 Autor Partajează Postat Mai 2, 2014 De aceea , să pui condensatoare , așa ”ca să fie” e o mare greșeală. Am mai văzut ... Nu eu am pus condensatoarele acolo, am fost ajutat de domnul miron1947. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 Nu m-am referit în particular la schema asta . Abia acum , că veni vorba , m-am uitat la ea cu atenție . Mai întâi , văd că e modificată față de cea inițială - ai renunțat la reglajul de curent , poate și alte modificări. Iar , referitor la condensatoare , cel de pe potențiometru și cel de pe diodă nu au ce căuta acolo. La primul - nu se pune condensator (mai ales la valoarea aia) pe ieșirea unui operațional ( mai ales unul anemic , ca LM324 ). E OBLIGATORIE separarea ieșirii de condensator printr-o rezistență serie . Oricum, acolo nu e nevoie de condensator . Dacă e pentru zgomot , mai bine în paralel cu Zener-ul sau la intrarea următorului operațional. Celălat , e posibil să declanșeze protecția la salturi bruște de curent, chiar dacă nu se depășește pragul maxim admis. Restul , nu știu dacă ajută , dar măcar nu strică. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Mai 2, 2014 Autor Partajează Postat Mai 2, 2014 Condensatorul de 100uF de pe iesirea sursei are o valoare prea mare ? Adica ar trebui sa fie de 47uF ? Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 Așa cum spuneam mai sus , doar cel care a proiectat-o ( și testat-o !) poate spune de ce a prevăzut acolo 47µF . Eu aș fi pus valoare mai mare , dar am arătat că s-ar putea să fie probleme de stabilitate. Nu o să testez acum schema aia , doar pentru a răspunde la această întrebare. Mai ales că stabilitatea nu depinde doar de valoarea acelui condensator . Conteză sarcina , contează ESR-ul , contează realizarea practică, etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum