Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor ars

Mishu_17

Postări Recomandate

De principiu schema este buna, dar daca este si corecta in totalitate este greu de zis la prima vedere si nici nu stau sa o analizez, avand in vedere ca nu stim din ce sursa provine.

Schema este de pe un site polonez, unde se vinde ca si kit.

Am atasat PDF-ul de pe site-ul polonez si mai jos aveti link-ul de la un document in limba romana in care se gaseste o schema asemenatoare.

http://www.site cu continut explicit.ro/33531741.1

J-101_rotated.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mishu_17

19

• UDAR

16

• zal

3

• gaby

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O observație legată de tensiunea maximă de ieșire . Dacă alimentăm LM324 la +32V ( maximul admis ) obținem cel mult 30,5V la ieșirea lui ( poate chiar 30 ) , mai cade pe R5 - până la 3V , în funcție de amplificarea în curent a tranzistorilor, mai cade Ube de la T1 și  T2 și mai cade tensiunea pe R14 - până la 0,7V . Deci la curent apropiat de curentul maxim , să nu te aștepți la o tensiune de ieșire mai mare de circa 26V, asta în condițiile în care ai alimentare suficientă la intrare. 

Comentariu - o cădere foarte mare apare pe R5 . Dacă considerăm un beta echivalent de 3000 pentru T1 și T2 ( să zicem 30 x 100 ) avem totuși 1 mA prin baza lui T1 la 3A. Asta înseamnă 3,3V cădere pe R5. Ce putem face - să micșorăm R5 ( nu putem prea mult, are rolul de a limita curentul care iese din OpAmp la tensiune de ieșire mică ; să alegem tranzistori T1 și T2 cu amplificare mare - dacă avem de unde ; să adăugăm un T3 de tip BCxxx în fața lui T1 - pierdem 0,7V ca Ube dar căderea pe R5 devine neglijabilă. Totuși , această ultimă variantă poate ridica probleme de stabilitate la fire lungi.

Link spre comentariu

O observație la schema cu LM324 - are un condensator la ieșire foarte mic și nu are nicio compensare . 

Ce inseamna compensare ?

S-ar putea să prezinte instabilități la anumite combinații capacitate/rezistență de sarcină și asta să fie explicația pentru condensatorul mic. 

Ce inseamna instabilitati ?

Link spre comentariu

Instabilitate înseamnă chiar ce spune cuvântul , adică la anumite sarcini și mai ales la schimbări bruște ale sarcinii  tensiunea de ieșire prezintă oscilații în jurul valorii corecte , oscilații care se sting ( de regulă ) după un timp. În cazuri extreme - și foarte rare - sursa se transformă într-un oscilator de putere. 

Compensare înseamnă adăugarea unor elemente ( de obicei condensatoare și rezistențe ) care să prevină acest fenomen. 

Acum , revenind la schema în discuție , probabil că așa cum este nu e nicio problemă ( mă aștept ca cel care a publicat-o să o fi și testat , deși în ultima vreme asta nu mai e o regulă , cred că la asta s-a gândit și colegul @radusa când a cerut link-ul) . Problema AR PUTEA să apară dacă pui un condensator mai mare la ieșire - condensator care la sarcinile  cu consum variabil ( audio , de exemplu ) ajută. Dacă aprinzi doar LED-uri și încarci acumulatori nu are sens să pui condensator mai mare și , probabil, nu vei avea probleme. 

Link spre comentariu

Compensare înseamnă adăugarea unor elemente ( de obicei condensatoare și rezistențe ) care să prevină acest fenomen. 

De exemplu adaugarea de condensatoare ca in schema atasata (cele de 100nF) ? Sau mai trebuie adaugate si altele ?

post-182321-0-01393200-1399036980_thumb.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Nu . Definiția mea nu a fost tocmai științifică pentru a fi simplă. Nu se poate explica compensarea până când nu s-a spus cam tot restul despre funcționarea sursei. Nu știu ce știi deci nu știu de unde să încep și oricum nu e aici locul. Dacă ești hotărât apucă-te de lucru , o să mai înveți pe parcurs.

PS De obicei existența unor capacități acolo unde ”nu trebuie”  este tocmai CAUZA instabilității. De aceea , să pui condensatoare , așa ”ca să fie” e o mare greșeală. Am mai văzut ...

Link spre comentariu

De aceea , să pui condensatoare , așa ”ca să fie” e o mare greșeală. Am mai văzut ...

Nu eu am pus condensatoarele acolo, am fost ajutat de domnul miron1947. 

Link spre comentariu

Nu m-am referit în particular la schema asta . Abia acum , că veni vorba , m-am uitat la ea cu atenție . Mai întâi , văd că e modificată față de cea inițială - ai renunțat la reglajul de curent , poate și alte modificări. Iar , referitor la condensatoare , cel de pe potențiometru și cel de pe diodă nu au ce căuta acolo. La primul - nu se pune condensator (mai ales la valoarea aia) pe ieșirea unui operațional ( mai ales unul anemic , ca LM324 ). E OBLIGATORIE separarea ieșirii de condensator printr-o rezistență serie . Oricum, acolo nu e nevoie de condensator . Dacă e pentru zgomot , mai bine în paralel cu Zener-ul sau la intrarea următorului operațional.

Celălat , e posibil să declanșeze protecția la salturi bruște de curent, chiar dacă nu se depășește pragul maxim admis. 

Restul , nu știu dacă ajută , dar măcar nu strică. 

Link spre comentariu

Așa cum spuneam mai sus , doar cel care a proiectat-o ( și testat-o !) poate spune de ce a prevăzut acolo 47µF . Eu aș fi pus valoare mai mare , dar am arătat că s-ar putea să fie probleme de stabilitate. Nu o să testez  acum schema aia , doar pentru a răspunde la această întrebare. Mai ales că stabilitatea nu depinde doar de valoarea acelui condensator . Conteză sarcina , contează ESR-ul , contează realizarea practică, etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări