UDAR Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 1. Cu 0R22 obții 3A . Cu 0R12 , teoretic, treci de 5A ( dacă transformatorul, puntea , etc pot). 2. Ai vorbit de BD139 aici văd BD243C , e o diferență ! Nu ai arătat cum culegi informația de curent ( R5 și T3 sau cât o fi , cum sunt legate ? ) 3. Radiatorul de care vorbești e pe T2 ??? Nu cumva e pe T1? 4. Nu ai spus ce tensiune ai la intrare . PS Iartă-mă , dă toate detaliile și răspunde la întrebări. Am cam obosit să tot întreb. Dacă nu vrei ajutor, nicio problemă. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 27, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2014 1. Caderea de tensiune pe R13 este de 0,556V atunci cand sursa este in scurtcircuit, deci cred ca maximul de curent este de 0.556/0.22 = 2.52A. Transformatorul este de 22V 150VA, puntea este de 10A. 2. Am folosit BD139, dar s-a ars, si l-am inlocuit cu BD243C. T3 este BC549C, R5 este de 1kohm. Sunt legate ca in schema atasata. 3. Radiatorul de care vorbesc e pe T1, nu pe T2, imi cer scuze pt greseala. 4. La intrare am 31,4V. Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 31,4 V * 4,5 A si se depaseste putera maxima disipata de un 2N3055, care e de 117 W, dar asta doar teoretic si cu radiator infinit. Eu as pune ceva mai serios acolo, gen MJ15003, care poate disipa 250W si are aceeasi capsula. BD243 trebuie montat si el pe radiator. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 27, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Multumesc pentru sfat, domnule modoran, dar eu aveam 2 x 2n3055 in paralel si s-au ars amandoi. BD243 e montat pe un mic radiator (radiator dintr-o sursa de pc). Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Offff, tot nu ai spus cum era legată R5 și BC549 când aveai DOI tranzistori . Căci dacă aveai doi tranzistori cu cîte 0R1 cum ai pus în schemă , și ai legat R5 , cum bănuiesc , în emitorul unuia , limitarea de curent era la 2 x 0,65/0,1 adică în jur de 12 A!!!!. deci e normal că s-au ars. În concluzie : Pune un tranzistor puternic sau doi mai mici ( mai mici însemnând 2N3055 ) pe un radiator corespunzător , ca să poți disipa circa 100W ( 31,4V x 3A ) . Eu cred că ar trebui chiar trei tranzistori ca să suporte regimul de scurt circuit sau de tensiune joasă la ieșire. Poți pune și T2 pe același radiator - neizolat dacă și ceilalți sunt neizolați ( iar trebuie să presupun ) . Apropo, de radiator , e doar o placă cu dimensiunile alea sau are și aripioare ? Căci la 100W trebuie radiator serios , nu glumă. Sigur, există soluții de modificare a schemei , dar e un alt subiect . Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 27, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2014 (editat) Offff, tot nu ai spus cum era legată R5 și BC549 când aveai DOI tranzistori . Căci dacă aveai doi tranzistori cu cîte 0R1 cum ai pus în schemă , și ai legat R5 , cum bănuiesc , în emitorul unuia , limitarea de curent era la 2 x 0,65/0,1 adică în jur de 12 A!!!!. deci e normal că s-au ars. Erau legate ca in schema atasata. Editat Aprilie 27, 2014 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 (editat) OK, în cazul ăsta sunt doar 5A . Pare-se că e destul să se ardă. Nu ai spus nimic despre radiator , nu ai spus dacă sunt sau nu izolați tranzistorii... Mă rog, urmează sfaturile de mai sus sau fă cum crezi . Își doresc succes. Editat Aprilie 27, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 27, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Nu ai spus nimic despre radiator , nu ai spus dacă sunt sau nu izolați tranzistorii... Radiatorul are urmatoarele dimensiuni: 9,5 cm (lungime) pe 8,5 cm (latime) cu talpa groasa de 7mm si aripioarele lungi de 2,4 cm. (va rog sa vedeti pozele) Tranzistorii sunt izolati folosind pad-uri siliconice, fara pasta termoconductoare. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 După calculatorul lui Rod Elliot radiatorul ăla are cam 2.5°C/W , mai adăugăm Rthj_c și rezistența padului - încă vreo 1.5°C/W și obținem 4°C/W . Deci , la 20°C ambiant putem disipa maximum 45W. Asta înseamnă că - fără alte măsuri - , cu două astfel de radiatoare , putem disipa 90W adică ceva mai puțin de 3A la tensiunea de 31,4V de la intrare. Dacă montajul permite , se poate câștiga ceva - cam 10W pe ambele radiatoare - dacă montăm tranzistorii neizolați , cu pastă termoconductoare, și izolăm radiatoarele față de masă. Este clar deci că nu putem pune R13 mai mică de 0R22 ca să reziste la scurt. Acum , scurturile de durată mică sunt mai ușor suportate dar calculele se fac pentru cazurile nefavorabile. Propunerea mea - radiator mai mare ( de maxim 1°C/W ) , trei tranzistori cu rezistențe de câte 0R22 în emitor , R13 să rămână de 0R22 , T2 să fie și el pe același radiator. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Avînd în vedere configuraţia Darlington, vin şi eu cu părerea mea despre cum ar trebui să arate modificarea, evident că se pot pune mai mulţi trz finali cum se spunea mai sus. Singura diferenţă, ar fi valoarea rez de emitoare, care cresc în mod normal cu nr acestora. Deci dacă păstrăm 0,22 Ohmi ca referinţă de curent, la 2 trz finali ar fi rez de emitor de 0,47 Ohmi, la 3 de 0,68 Ohmi, la 5 de 1 Ohm, etc. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 28, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2014 (editat) Multumesc pentru ajutorul acordat. Ce trebuie sa fac pentru a-mi da seama daca protectia la scurtcircuit functioneaza ? Editat Aprilie 28, 2014 de Mishu_17 Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 (editat) S-o probezi, evident. Dar înainte de asta înseriază o siguranţă cu sarcina, în caz că nu merge protecţia, se va arde şi nu faci un necaz acolo. Dacă protecţia e calculată ptr 5A, pui o siguranţă de 6,3A temporizată (e următoarea ca valoare existentă). Sarcina poate fi un reostat sau un grup de rezistenţe în serie paralel, pe care le comuţi crescînd treptat curentul absorbit din sursă pînă unde ar trebui să lucreze protecţia. Evident că trebuie să înseriezi şi un ampermetru. Editat Aprilie 28, 2014 de zal Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 29, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2014 Dintre sursele ale caror scheme sunt atasate, pe care o recomandati si de ce din punct de vedere al protectiei la scurt circuit si din punct de vedere al stabilitatii tensiunii la iesire in sarcina ? Dar din punct de vedere general, pe care o recomandati ? Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 29, 2014 Partajează Postat Aprilie 29, 2014 Schema cu LM324 poate atinge 0V la ieșire și are ( un fel de ) reglaj de curent. De asemenea , probabil că LM324 este un amplificator mai bun decât cel din LM723 deci cifre ceva mai bune la stabilizare. Schema cu LM723 are în schimb o referință mai bună ca și coeficient de temperatură și , probabil, ca zgomot. Stabilitatea tensiunii de ieșire în sarcină nu depinde numai de schemă . Depinde foarte mult de căderea tensiunii la ieșirea din redresor dar și de realizarea efectivă a sursei. Protecție propriuzisă la scurt nu are niciuna , ambele limitează curentul la o valoare . Tranzistorii - cu radiatorul aferent - trebuie să suporte toată puterea . La tensiuni de intrare de peste 30V și curenți de 2-3A puterea nu este de loc mică deci radiatorul trebuie să fie corespunzător. O observație la schema cu LM324 - are un condensator la ieșire foarte mic și nu are nicio compensare . S-ar putea să prezinte instabilități la anumite combinații capacitate/rezistență de sarcină și asta să fie explicația pentru condensatorul mic. Acum , despre utilitatea/necesitatea condensatorului pe ieșirea unei surse ( liniare ) , părerile sunt împărțite. Depinde și la ce o folosești. Link spre comentariu
radusa Postat Mai 1, 2014 Partajează Postat Mai 1, 2014 Nu intaleg de ce sunt atat de multi oameni care iau scheme de pe net si incep sa se chinuie cu ele, fara sa ia in considerare ca aceste scheme pot contine greseli, cateodata grave. Schema cu LM723 este o gluma. Lipsesc acolo o serie de elemente care sa protejeze circuitul si piesele. Sigur ca ea va fuctiona, dar in conditii limitate, pe cand un scurt prelungit pe iesire este deja o conditie extrema. Faptul ca a rezistat 1 minut cu scurt pe iesire este chiar foarte bine. Schema cu LM324 este mult mai elaborata si mai buna. Referinta de tensiune data de IC1.4 in combinatie cu D5 este de buna calitate, ea depinzand f tare de calitatea componentelor folosite. Pt modul de functionare a referintei, vezi aici: http://www.schematicsforfree.com/archive/file/Power%20Electronics/Power%20Supplies-Linear/Stabilizing%20Zener%20Diodes%20With%20Op-Amps.pdf Limitarea de curent (reglabila de altfel) este mult mai buna, bazandu-se pe AO si nu pe un amarat de Tz. Dar stau in dubii la circuitul din zona R7-R6-R15 si alimentarea lui LM324 la 30V este un pic mult (AMR-ul lui fiind de 32V). De principiu schema este buna, dar daca este si corecta in totalitate este greu de zis la prima vedere si nici nu stau sa o analizez, avand in vedere ca nu stim din ce sursa provine. Pt 3A pe iesire cu 30V pe intrare, recomand 3 Tz 2N3055 pusi pe un radiator destul de maricel. Pe viitor dati intotdeauna si un link cu locul de unde luati schemele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum