Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor ars

Mishu_17

Postări Recomandate

Din greseala, la bornele sursei a carei schema o gasiti atasata, am facut un scurt circuit. Tranzistorul incadrat cu rosu s-a ars instantaneu. Am inlocuit tranzistorul cu altul si apoi, la urmatorul scurtcircuit, acesta s-a ars. Intrebarea mea este: daca sursa are protectie la scurt circuit, de ce s-a ars tranzistorul ? Multumesc anticipat!

Am mai observat ca daca cuplez un consumator la iesire, tensiunea scade la 0 volti.

PS Daca suntez jonctiunea BE a tranzistorului incadrat cu rosu, si apoi conectez un bec cu halogen de 20W pe iesire, atunci LM723 se aprinde.

post-182321-0-93977400-1398530004_thumb.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mishu_17

19

• UDAR

16

• zal

3

• gaby

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am sperat că fac o glumă... ( deși am avut o îndoială ).

Deci , s-o luăm pe rând . Sursa aia nu are ”protecție la scurt” în sensul unui panaceu universal care permite să faci orice cu ea. Ea are o limitare de curent care , din schemă, este pe la 3A ( Ube adică 0,65V / 0,22Ω) . Tranzistorul tău ”final” T1 este sau cu B-E scurt sau cu beta foarte mic . Când pui sarcină curentul prin T2  este prea mare pentru el și se arde. Când șuntezi T2 curentul de bază al lui T1 este luat din LM723 cu același rezultat . Verifică T1 ( ce tip sunt T1 și T2, apropo?) și apoi revino.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu mi-e clar. Dacă verifici pe ohm-metru atunci , ambele joncțiuni trebuie să indice sute sau mii de ohm ( depinde de multimetru ) cu + la bază și infinit , invers. Între C - E trebuie să indice infinit cu ambele polarități . Dacă verifici pe Diode atunci , în primul caz , trebuie să indice 400-600 mV iar în celelalte depășire sau o valoare mare ( iar , depinde de multimetru ).

E posibil și să aibă un beta foarte mic . Spune-mi , sursa asta a funcționat vreodată ? 

Link spre comentariu

Da, a functionat.

PS Am plantat in locul lui T2 un BD243C, dar si acesta s-a ars cand am facut scurt pe iesire.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Iartă-mă, nu e o răutate , doar o observație . E o regulă , se pare , ca cei ce pun întrebări să fie laconici , iar cei care încearcă să răspundă - să facă adevărate exerciții de imaginație ca să ghicească ce are acolo OP. 

Deci, măsurătorile le-ai făcut ca mai sus ? Și dacă da , cu ce rezultate ? Nu m-ai lămurit ce e aia 1 la bază - colector . Dacă înseamnă infinit pe rezistență rezultă că joncțiunea bază - colector e întreruptă și , la fel , tot curentul trece prin T2 ( T1 este pe post de diodă în serie ) . Oricum , înlocuiește-l și pe T1.

Întrebarea cu funcționarea se referea la faptul dacă a lucrat pe sarcini mari , a suportat scurturi pe ieșire , detalii.

Link spre comentariu

Bănuiesc că are radiator cu găurile date ptr capsula TO3, nu e mai sănătos un trz Darlington acolo în locul celor doi mai prăpădiţi? Mă gîndesc la BDX63,65,67, 2N6057,6058,6059, MJ11012,11014,11016...etc.

Link spre comentariu

Dacă înseamnă infinit pe rezistență rezultă că joncțiunea bază - colector e întreruptă și , la fel , tot curentul trece prin T2 ( T1 este pe post de diodă în serie ) . 

Inseamna infinit pe rezistenta.

Oricum , înlocuiește-l și pe T1.

L-am inlocuit tot cu un 2n3055.

Dupa ce am inlocuit T1, a lucrat cu un bec cu halogen (12V/20W) ca sarcina.

Daca am facut scurt pe iesire, s-a ars jonctiunea B-E a lui T1., dupa aproximativ 1 min. timp in care a fost scurt pe iesire.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Am reusit sa fac sursa sa functioneze astfel: daca R13 are valoarea de 0,22 ohmi, atunci sursa functioneaza, dar daca pentru R13 conectez o rezistenta de 0,12 ohmi, atunci tranzistorul T1 se arde.

Am incercat si cu 2 tranzistori in paralel cu rezistenta de echivalare a curentului in loc de T1 si cu R13 = 0,12 ohmi, dar sau ars ambii tranzistori, s-a ars jonctiunea BE.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

E clar , ai beta mic la T1 și probabil T2 fără radiator !. Micșorând R13 mărești curentul maxim ! Cam cât te aștepți să poți obține ?

”Am incercat si cu 2 tranzistori in paralel cu rezistenta de echivalare a curentului in loc de T1” . Tradu , te rog , cum i-ai legat.

Link spre comentariu

E clar , ai beta mic la T1 și probabil T2 fără radiator !. 

La T2 am un radiator de 9,5 cm (lungime) pe 8 cm (latime) cu talpa groasa de 7mm.

Cam cât te aștepți să poți obține ?

Vreau un curent maxim de 3 A, cu rezistenta de 0,12 ohmi, obtineam cam 4,5A, dar am folosit-o doar pt teste.

Tranzistorii i-am legat ca in schema atasata.

post-182321-0-65636500-1398596306_thumb.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări