Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de putere cu 2N3442

Postări Recomandate

Schema se poate trage de păr să ajungă la alimentări şi puteri mai mari, dar e mai normal să foloseşti din start o schemă proiectată de la început ptr aşa ceva şi doar s-o adaptezi ptr etaj final cvasicomplementar. Chiar şi o schemă cu alimentare mai mare se va comporta bine la o tensiune un pic mai mică, decît invers.

..........

Am impresia că am mai scris asta. :)

Link spre comentariu

..........am facut (acum ceva timp si reluat acum pentru incercari) schema amp SAVA.........

Schema postata de tine mai sus este a lui Barbu Popescu, nu a lui Sava.

E adevarat ca seamana cu cea a lui Sava.

Link spre comentariu

Ambele sînt inspirate din Dual CV1500/1700, a lui B. Popescu e aproape identică, cu exceţia trz prefinali şi configuraţia cvasicomplementară.

Pînă să scriu despre asta anul trecut, unii strîmbau din nas, acum le place.

Link spre comentariu

Salut,m-am oprit la +/-60Vcc alimentare la care aceasta schema(Popescu,Sava....)fara modificari substantiale s-a comportat stabil(cu 2N3442 in final si "atacati" cu Mj15032/33),iar la iesire am avut 34Vca(pana la pragul de limitare) pe 8Ohm si 32.5Vca pe 4Ohm.Cam asta a fost,am sa incerc si o schema proiectata(din start) sa lucreze la tensiuni mai mari de alimentare(mersi zal),iar daca aveti sa-mi recomandati ceva (sigur in functionare) astept si va multumesc.Cu stima

Link spre comentariu

R32 în paralel cu joncţiunea b-e la trz T11 face parte din divizorul limitatorului de pe ramura pozitivă care micşorează tensiunea rezultată din trecerea curentului prin rez de emitor a trz final. Cu 0,16 Ohmi curentul de suprasarcină şi scc e foarte mare ptr un singur trz final şi greu apucă să se dechidă cel din limitator. Ar trebui mărită rez la o valoare mai sigură 0,33-0,47 Ohmi. Cam ăsta e fenomenul.

Ce vrei să modifici acolo?

Link spre comentariu

Un calcul brut ar fi aşa: făcînd abstracţie de sarcina reprezentată de joncţiunea b-e a trz ptr divizor, dar ţinînd cont de pragul de deschidere, să zicem 0,6...0,7V fiind vorba de siliciu şi cu valorile din schemă, rezultă aproximativ 1V cădere pe rez de emitor a trz final ptr acţionarea trz limitator. Chiar dacă nu e precis e destul de bun şi l-am probat intensiv pe vremuri acest amplif, fără probleme. De aia ziceam mai înainte de mărirea rez de emitor, ptr acţionarea la o valoare mai realistă a curentului prin trz finali. Unele scheme folosesc cîte un semireglabil acolo, complicaţia apare la împerecherea acţionării între cele două limitatoare.

Evident că se pot alege şi alte valori ptr divizor, dar foarte rar am văzut mai mari de ordinul sutelor de Ohmi. În lipsă de 68 de Ohmi, foloseam 100 cu 47.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări