Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de putere cu 2N3442


Postări Recomandate

Salut,doresc sa construiesc un etaj final(cvasicomplementar) cu 2N3442(in paralel),care sa lucreze pe 8ohm;dar si pe 4ohm(boxe de 8ohm in paralel),cu toata gama de protectii,amplificator pe care sa-l utilizez la sonorizare exterioara si cu care sa urc pana la maximul de siguranta in ceeace priveste puterea de iesire si tensiunea de alimentare si sunt interesat daca a realizat cineva un astfel de amplificator si daca se poate ce schema a fost utlilizata,sau daca aveti sa-mi recomandati o asfel de schema.Va voi tine la curent cu realizarea aceasta si va multumesc!

Link spre comentariu

Dacă am şti şi ce experienţă ai în construirea de amplifuri ar fi mai uşor. Chiar şi aşa, eu aş alege o schemă total simetrică, alimentare de maxim +/-50V ptr 8 Ohmi şi +/-40V ptr 4 Ohmi, dacă foloseşti cîte două perechi pe etaj final. Toată gama de protecţii e un montaj chiar mai ambiţios decît ampliful, dar se poate face unul ptr detecţia tensiunii continue, supramodulare, suprasarcină şi scc, temperatură, decuplare rapidă la oprire şi întîrziată la pornire (deşi schemele simetrice nu au nevoie de asta), toate astea pe lîngă limitatoarele tradiţionale din etajele finale şi siguranţele de pe alimentări.

Ptr amplif, caută şi studiază schema prezentată de Sorin Sava în Tehnium, căreia îi modifici etajul final din complementar în cvasicomplementar, e simplu. Rămîne să rezolvi modificarea tensiunii de alimentare o dată cu sarcina, cel mai simplu e cum făceau japonezii, secundar cu prize şi comutator.

Ptr protecţie pdf-urile TA7317P sau uPC1237H.

Link spre comentariu

Multumesc ZAL,am ceva experienta si instrumente si chiar in aceasta perioada experimentez schema de care spui tu(shema realizata acum nu chiar putini ani) .Am alimentat-o la +/-60Vcc si s-a dovedit stabila si la 8Ohmi si la 4 Ohmi(deocamdata fara 'limitatoarele traditionale'activate),dusa pina la peak si cu doua prechi(de test)de 2N3442.Urmatoarele experimente vreau sa le fac cu 4 -5 perechi de finali si alimentata la Max+/-70Vcc sa vedem ce(fum???) iese[asta pt ca am niste 2N3442 (si nu as dori sa achizitionez acum-cel putin-alti tranzistori pentru final)pe care vreau sa-i pun la treaba si sa o folosesc(stabil)la mare].In ceea ce priveste 'un detector de supramodulare si suprasarcina' astept cu mare interes o recomandare catre o schema(montaj)realizata(daca se poate) si care sa dea rezultatele asteptate deoarece,ulterior as dori sa utilez amplificatorul si cu un 'limiter'pentru puterea maxima la iesire si eventual depasirea unui prag de temperatura al finalilor.Stiu ca circuitele de protectie amintite de tine sunt ok,dar nu prea se ocupa de toate acestea.

Link spre comentariu

Nu insista cu tensiuni tot mai mari, nu aşa se modifică o schemă existentă, ci prin recalcularea anumitor componente, destule.

În acest caz, eu m-aş orienta către o altă schemă, mai solidă şi proiectată din start ptr tensiuni mai mari.

...........

Dacă 2N3442 are Uce 140V nu înseamnă că-l poţi folosi din greu la acea tensiune (+/-70V), trebuie să-i laşi o rezervă, o dată cu temperatura scade izolaţia inversă a joncţiunilor şi cea c-e pînă se străpunge.

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/2N3442-D.PDF

Editat de zal
Link spre comentariu

Asa este,ai dreptate,eram si sunt curios de comportamentul acestor tranzistori pentru ca am vazut ceva scheme(mai vechiute-adica de pe vremea cand erau probabil niste componente mai de varf) alimentate la +/-70V - 75Vcc si deaceea ma gandeam sa observ comportamentul acestora,iar daca rezultatele nu sunt(si iar iti dau dreptate)demne de "interes" atunci ma opresc la limita de siguranta.Si nu uita daca se poate de rugamintea adresata catre finalul posttarii trecute(recomandare sau schema).Multumesc!Stima

Tot la fel de bine astept si o recomandare pentru "o schema mai solida si proiectata din start ptr tensiuni mai mari" , mai precis +/-80Vcc si bine ar fi cu componente pentru care sa nu fac niste cheltuieli nejustificate.Multumesc!Stima

Link spre comentariu

Multumesc franzm pentru schema,am lucrat-o acum ceva timp si este in regula doar ca in loc de 2N3773 am folosit 2N3442(posibilitati) alimentata la +/-60Vcc si 8Ohm si s-a comportat excelent(iar problema este aceiasi Uce=140V)Vazusem niste scheme (mai vechi) cu 2N3773 care erau alimentate cu +/-75Vcc si eram curios daca le-a incercat cineva la acea tensiune.Am incercat schema lui Sava alimentata la +/-60Vcc si s-a comportat stabil(cu niste mici modificari pentru a obtine 0V la iesire),iar peste aceasta tensiune(vorba lui ZAL)sunt multe probleme si m-am oprit aici.

In legatura cu 'calitatea' lui tehno-pcb,sfatul este excelent,dar cum ar fi sa car la mare cateva puteri de 300w-400w cu tuburi si sa le tin in fuctionare pe plaja?Iar in final revin cu rugamintea pentru 'un detector de supramodulare si suprasarcina' astept cu mare interes o recomandare catre o schema(montaj)realizata(daca se poate) 

Link spre comentariu

Acel detector, ce înseamnă mai exact, o parte a unei protecţii sau doar un indicator de clipping? Dacă e vorba de ultimul, orice schemă foloseşti trebuie adaptată amplifului, nu vine gata potrivită şi asta presupune ori un reglaj corect cu osciloscop, generator de semnal şi sarcină, ori alegi un prag după ureche..

Link spre comentariu

Nu am construit aşa ceva, dar în multe amplifuri comerciale se află variante de limitatoare ale semnalului de intrare, în general cu trz bipolare sau feturi, fără a se confunda cu un simplu mut. LDR-urile sînt destul de prohibite.

Se mai pot face şi limitatoare termice, ca la Technics, anii 90, cu termistoare de 100k în paralel pe putometrii de volum, tot de 100k.

Editat de zal
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări