Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare prelungitor

Vizitator mihai2692

Postări Recomandate

Confirm si eu , folosesc clemele wago 222, sunt foarte bune chiar si pentru circuitul de priza, eu am instalatia electrica din aluminium si a trebuit la o priza sa prelungesc firele, dupa 3 ani de utilizare a prizei ( aspirator, fier de calcat ) contactele arata bine neoxidate, nu sunt topite sau incalzite. Un videoclip foarte sugestiv.

Editat de valica
Link spre comentariu

Cand este vorba de conductori de aluminiu, clemele WAGO ar trebui folosite neaparat impreuna cu pasta "WAGO Alu-Plus". Legaturile functioneaza bine si fara acea pasta pentru o perioada, dar nu se stie pana cand. Poate sa functioneze bine 30 ani, dar poate sa functioneze bine doar 10 ani sau mai putin, in functie de conditiile din locul respectiv. Ideal ar fi totusi inlocuirea conductorilor de aluminiu cu conductori de cupru.

Link spre comentariu

In magazinele de la noi nu am vazut asa ceva de vanzare, in ciuda faptului ca fiecare magazin are cleme WAGO de toate felurile pe stoc. Multi probabil nu stiu ca exista aceasta pasta, sau nu stiu pentru ce este. Ma gandesc ca magazinele totusi pot aduce aceasta pasta la comanda.

Eu cumpar asa ceva de la Conrad (http://www.conrad.de/ce/de/product/140202/Kontaktpaste-Alu-Plus-WAGO-ALU-PLUS-249-130) cand sunt in Germania. Se poate comanda de exemplu si de la Amazon cu livrare in Romania (http://www.amazon.de/gp/product/B000WVBHH2/ref=olp_product_details?ie=UTF8&me=), dar cred ca transportul ar iesi mai scump decat pasta in sine.

Video demonstrativ cu utilizarea corecta a pastei WAGO Alu-Plus: https://www.youtube.com/watch?v=LNaQN9L7Psc

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am si eu o nelamurire si doresc sa fiu sigur. De regula stiu ca  firele care vin direct din contoar nu trebuiesc inadite cu alte cabluri(in situatia aceasta ma refer la cele de aluminiu) dar daca situatia este de asa natura incat e nevoie de aceasta inadire se pot folosii aceste cleme? 

Ar mai fii si a doua intrebare... acea pasta care  se pune in mufele wago ce rol are mai precis? Doresc daca se poate o explicatie chimica(eu de exemplu stiu ca nu e buna inadirea directa intre cupru si aluminiu  pentru ca, "cocleste")

P.S:  aici ne referim la curenti de pana in 32A maxim!

Link spre comentariu

Ar mai fii si a doua intrebare... acea pasta care  se pune in mufele wago ce rol are mai precis? Doresc daca se poate o explicatie chimica(eu de exemplu stiu ca nu e buna inadirea directa intre cupru si aluminiu  pentru ca, "cocleste")

P.S:  aici ne referim la curenti de pana in 32A maxim!

Inadirea dintre CuAl nu "cocleste" (oricum nu inteleg ce intelegi tu prin expresia asta) ci oxideaza si implicit apare contact imperfect

Pasta aia se pune tocmai pt a impiedica oxidarea

Link spre comentariu

Contactul dintre cupru si aluminiu (cabluri, bare, conectori) este de evitat din cauza electrocoroziunii care apare atunci cand doua metale diferite vin in contact (se produce foarte accentuat atunci cand avem de a face cu un mediu umed, care actioneaza ca un electrolit intre cele doua metale). 

Cuprul joaca rol de catod iar aluminiu de anod, microcurentul generat in jonctiune duce la descompunerea electrochimica a aluminiului in timp, apar probleme de contact, incalziri locale etc.. 

Un alt factor este ca aluminiu se dilata contracta mai mult decat cuprul (cu aprox. 35% mai mult fata de Cu), in timp contactul dintre fire se slabeste consecintele se cunosc.

Editat de danpin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări