Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare prelungitor

Vizitator mihai2692

Postări Recomandate

Cate  pareri  sau  opinii  !  :limb:   Hai  ca  imediat  ne  apucam  sa  turnam  otelinoxidabil  la  niste  banale  conexiuni   dintre  aluminiu  si  cupru    ca  sa  fim  siguri  ca  nu  se  topeste   sau oxideaza   daca  vorbim  doar  de  cupru  ne  cumparam  un  aparat  de  sudura   si  sudam  terminalele !  Electricieni  care  se  cred  profesionisti     folosesc cana  si  cositorul  la inbinari  ,  atentie  nu  este  acelasi  cositor  ca si  in  electronica  si  nu  se  topeste  asa  de  usor  cum  se  crede  !  Alti  electricieni  ceva  mai  lenesi  folosesc  cleme  de  prindere  !   Electricieni  destepti  prima  data  calculeaza  conductorul   care  se  va  folosi  la  instalatie  electrica  in  functie  de  consum  si  intotdeauna  folosesc  in  proiectele  lor  disjunctoare  (sper  ca  am scris  corect  cum  se  numesc  )  pt.  protectia  suprema   asta  ca  sa  nu  se  curenteze  amatorul   si  sa  nu  avem  incendii   .   Apropo   nu  au  voie  inbinarile  sa  se  incalzeasca  doar  daca  ceva  nu  este  in  regula   .  De  povestit  se  poate  povesti  multe  fiecare  isi  spune  parerea   .   Hai  noroc  la  toata  lumea   :tcare   !!!!!!!!!

Link spre comentariu

[...] Electricieni  care  se  cred  profesionisti     folosesc cana  si  cositorul  la inbinari [...] Alti  electricieni  ceva  mai  lenesi  folosesc  cleme  de  prindere  !  [...]

Daca in Germania te-ai apuca sa realizezi legaturi prin cositorire la instalatia electrica, a doua zi ai fi concediat. Nu contest faptul ca o legatura realizata prin cositorire de cineva cu multa experienta poate fi foarte buna, insa cu timpul s-a constatat ca legaturile realizate prin cositorire nu sunt in toate circumstantele rezistente in timp.

Link spre comentariu

Si in Germania ,la legaturile din doze ce se foloseste? sa nu zici ca sir de cleme de se gasesc pe la noi si sint de toata jena.

Acum nu stiu ce sa zic.in modelism se folosesc fire siliconice litate si conectarea intre module se face cu conectori auriti ,dar cositoriti  si duc 100A si chiar mai mult ,ideea este sa dimensionezi corect firele si acele fire si conectoare trebuie sa fie "caldute" maxim 40-45 de grade.

Link spre comentariu

Una e sa cositoresti un fir pe un conector (dupa ce deja l-ai strans bine) si alta e sa prinzi cu surub un fir cositorit...

Apoi, instalatiile din modelism nu trebuie sa reziste zeci de ani (cred ca au viata semnificativ mai scurta).

Link spre comentariu

Si in Germania ,la legaturile din doze ce se foloseste? [...]

In Germania se folosesc de exemplu clemele fabricate de firma WAGO care mai nou sunt raspandite si la noi prin magazinele de electrice. Insa la noi toti electricienii sunt sceptici, chiar si unul de la Enel cu care am vorbit a spus ca el nu crede ca o astfel de clema rezista la mai multi amperi. Lucru total gresit! Noi la firma, la automatizari industriale am folosit de exemplu cleme WAGO 222 pana la 32 A si nici macar un pic nu s-au incalzit clemele, fac un contact perfect cu firul. Si durabilitatea in timp este foarte mare, electricienii de la noi mai zic si ca arcul care este in cleme probabil nu rezista mult, nici asta nu este adevarat. Eu ma gandesc ca la noi electricienii au incercat probabil niste cleme de proasta calitate de la alti producatori (ca toti iau doar ce este mai ieftin) si de aceea considera toate clemele existente ca nefiind bune, insa asta nu este asa. Va recomand sa testati clemele de la firma WAGO sa vedeti ce bine se poate lucra cu ele. Aceste cleme exista in diferite variante, unele doar pentru conductor masiv (seria WAGO 2273), altele atat pentru conductor masiv cat si pentru conductor litat (seria WAGO 222), fiecare serie avand mai multe tipuri de cleme in functie de numarul firelor ce se pot lega (pentru 2, 3, 4, 5, 8 fire).

O legatura realizata prin cositorire poate fi la fel de buna daca a fost realizata de un electrician cu multa experienta, insa la o legatura prin cositorire pot fi si probleme de exemplu de la vibratii sau socuri mecanice, respectiv in functie de pasta decapanta si cositorul folosit poate sa apara coroziunea peste un timp. Pe langa asta, caldura din timpul cositoririi poate afecta izolatia firelor. Eu consider ca legaturile realizate prin cositorire au fost bune la vremea lor, dar daca exista tehnologii noi care sunt mai rezistente in timp, ar trebui sa avansam.

Video cu clemele WAGO 222: https://www.youtube.com/watch?v=-PfN_wwkujQ

Video cu clemele WAGO 2273: https://www.youtube.com/watch?v=XZ0JaZmliqI

Video cu o clema WAGO 222 expusa la scurtcircuit: https://www.youtube.com/watch?v=eg6VPucscxI

Link spre comentariu

Clemele Wago se pot folosi pt conexiuni intre cupru si aluminiu? Pe un blog spunea cineva ca nu ar fi potrivite pt ca aluminiul oxideaza. Care ar fi metoda optima pt conectarea cuprului cu aluminiul?

Daca este vorba de conductor masiv de aluminiu, atunci se pot folosi cleme WAGO impreuna cu o pasta "WAGO Alu-Plus" (link mai jos). Pasta vine intr-o seringa cu varf subtire cu care se injecteaza pasta direct in deschiderile clemelor WAGO. La introducerea conductorului de aluminiu in clema, stratul de oxid dispare imediat de pe conductorul de aluminiu si pasta protejeaza de reoxidare. Pasta protejeaza si de coroziune electrolitica ce apare in mod normal in cazul legarii unui conductor de aluminiu cu un conductor de cupru.

http://global.wago.com/en/services/standards-regulations/terminating-aluminum-conductors/index.jsp

Link spre comentariu

Eu am schimbat toate conexiunile in casa cu wago si pentru 1,5 si pentru 2,5.

Pana in prezent nu am nicio problema cu ele de cam 1 an jumatate.

Nu am folosit si pasta respectiva dar ma gandesc ca la alte legaturi nu cupru este utila si chiar recomandata pasta.

Confirm precizarea lui Dr. L Atentie ce cumparati. Wago original nu se compara cu chinezariile care aduc a Wago.

Eu am folosit aceasta serie fara clips doar cu infiletare pe o instalatie clasica pe cupru fara alte legaturi cu aluminiu :

Posted Image

Editat de Adamath_2006
Link spre comentariu

Pasta respectiva se foloseste doar la conductori de aluminiu, la conductori de cupru nu este nevoie de ea.

Eu la innoirea instalatiei electrice din apartament am folosit peste tot cleme WAGO 222, am lucrat cu conductor litat de cupru. Functioneaza totul bine, in clemele WAGO din seria 222 intra si conductori cu sectiunea de 4 mm². Cand ulterior am vrut sa mut o priza de pe un circuit pe alt circuit (sa fie consum echilibrat), am terminat aceasta mutare in cateva secunde.

post-197530-0-90051700-1433670682_thumb.jpg
Link spre comentariu

Nu... Dar s-a amintit mai sus ca "electricieni ceva mai lenesi folosesc cleme de prindere" si asa s-a ajuns la discutia despre cleme, ca am vrut sa spun ca in unele conditii legaturile realizare folosind aceste cleme sunt mai bune / rezistente decat cele realizate prin cositorire.

Link spre comentariu

Conexiunile realizate prin cositorire sunt expuse erorilor umane mai mult decat conexiunile realizate prin presare.

Pe de alta parte, la acestea din urma sunt suficiente scule simple, care nu necesita surse de energie cum necesita ciocanele de lipit.

Pentru curiozitate, cine doreste poate sa caute pe youtube eevblog  - car airbag controller teardown, veti vedea ca acolo sunt folosite pe PCB conexiuni prin presare !!!

Link spre comentariu

Categoric, in stechere si triple cablurile sunt fixate prin presare cu ajutorul surubelelor. Eu am spus de cositorirea acelui "ochi" format dupa rotirea in jurul surubelului pentru o mai buna rezistenta mecanica cat si electrica. Se stie ca in timp si Cu oxideaza. Acum depinde si ce destinatie are respectivul prelungitor: folosit pentru incarcatorul de telefon (am facut 3 astfel de prelungitoare) sau, pentru aparatul de sudura. De asemenea mi-am facut prelungitor pentru AC, masina de spalat si boiler. La fierul de calcat utilizez un banal triplu romanesc, dar de calitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări