lavynyu Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 Cate pareri sau opinii ! Hai ca imediat ne apucam sa turnam otelinoxidabil la niste banale conexiuni dintre aluminiu si cupru ca sa fim siguri ca nu se topeste sau oxideaza daca vorbim doar de cupru ne cumparam un aparat de sudura si sudam terminalele ! Electricieni care se cred profesionisti folosesc cana si cositorul la inbinari , atentie nu este acelasi cositor ca si in electronica si nu se topeste asa de usor cum se crede ! Alti electricieni ceva mai lenesi folosesc cleme de prindere ! Electricieni destepti prima data calculeaza conductorul care se va folosi la instalatie electrica in functie de consum si intotdeauna folosesc in proiectele lor disjunctoare (sper ca am scris corect cum se numesc ) pt. protectia suprema asta ca sa nu se curenteze amatorul si sa nu avem incendii . Apropo nu au voie inbinarile sa se incalzeasca doar daca ceva nu este in regula . De povestit se poate povesti multe fiecare isi spune parerea . Hai noroc la toata lumea !!!!!!!!! Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 [...] Electricieni care se cred profesionisti folosesc cana si cositorul la inbinari [...] Alti electricieni ceva mai lenesi folosesc cleme de prindere ! [...] Daca in Germania te-ai apuca sa realizezi legaturi prin cositorire la instalatia electrica, a doua zi ai fi concediat. Nu contest faptul ca o legatura realizata prin cositorire de cineva cu multa experienta poate fi foarte buna, insa cu timpul s-a constatat ca legaturile realizate prin cositorire nu sunt in toate circumstantele rezistente in timp. Link spre comentariu
manolo Postat Iunie 7, 2015 Partajează Postat Iunie 7, 2015 Si in Germania ,la legaturile din doze ce se foloseste? sa nu zici ca sir de cleme de se gasesc pe la noi si sint de toata jena. Acum nu stiu ce sa zic.in modelism se folosesc fire siliconice litate si conectarea intre module se face cu conectori auriti ,dar cositoriti si duc 100A si chiar mai mult ,ideea este sa dimensionezi corect firele si acele fire si conectoare trebuie sa fie "caldute" maxim 40-45 de grade. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 7, 2015 Partajează Postat Iunie 7, 2015 Una e sa cositoresti un fir pe un conector (dupa ce deja l-ai strans bine) si alta e sa prinzi cu surub un fir cositorit... Apoi, instalatiile din modelism nu trebuie sa reziste zeci de ani (cred ca au viata semnificativ mai scurta). Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 7, 2015 Partajează Postat Iunie 7, 2015 Si in Germania ,la legaturile din doze ce se foloseste? [...] In Germania se folosesc de exemplu clemele fabricate de firma WAGO care mai nou sunt raspandite si la noi prin magazinele de electrice. Insa la noi toti electricienii sunt sceptici, chiar si unul de la Enel cu care am vorbit a spus ca el nu crede ca o astfel de clema rezista la mai multi amperi. Lucru total gresit! Noi la firma, la automatizari industriale am folosit de exemplu cleme WAGO 222 pana la 32 A si nici macar un pic nu s-au incalzit clemele, fac un contact perfect cu firul. Si durabilitatea in timp este foarte mare, electricienii de la noi mai zic si ca arcul care este in cleme probabil nu rezista mult, nici asta nu este adevarat. Eu ma gandesc ca la noi electricienii au incercat probabil niste cleme de proasta calitate de la alti producatori (ca toti iau doar ce este mai ieftin) si de aceea considera toate clemele existente ca nefiind bune, insa asta nu este asa. Va recomand sa testati clemele de la firma WAGO sa vedeti ce bine se poate lucra cu ele. Aceste cleme exista in diferite variante, unele doar pentru conductor masiv (seria WAGO 2273), altele atat pentru conductor masiv cat si pentru conductor litat (seria WAGO 222), fiecare serie avand mai multe tipuri de cleme in functie de numarul firelor ce se pot lega (pentru 2, 3, 4, 5, 8 fire). O legatura realizata prin cositorire poate fi la fel de buna daca a fost realizata de un electrician cu multa experienta, insa la o legatura prin cositorire pot fi si probleme de exemplu de la vibratii sau socuri mecanice, respectiv in functie de pasta decapanta si cositorul folosit poate sa apara coroziunea peste un timp. Pe langa asta, caldura din timpul cositoririi poate afecta izolatia firelor. Eu consider ca legaturile realizate prin cositorire au fost bune la vremea lor, dar daca exista tehnologii noi care sunt mai rezistente in timp, ar trebui sa avansam. Video cu clemele WAGO 222: https://www.youtube.com/watch?v=-PfN_wwkujQ Video cu clemele WAGO 2273: https://www.youtube.com/watch?v=XZ0JaZmliqI Video cu o clema WAGO 222 expusa la scurtcircuit: https://www.youtube.com/watch?v=eg6VPucscxI Link spre comentariu
morpheus05 Postat Iunie 7, 2015 Partajează Postat Iunie 7, 2015 Clemele Wago se pot folosi pt conexiuni intre cupru si aluminiu? Pe un blog spunea cineva ca nu ar fi potrivite pt ca aluminiul oxideaza. Care ar fi metoda optima pt conectarea cuprului cu aluminiul? Link spre comentariu
vera Postat Iunie 7, 2015 Partajează Postat Iunie 7, 2015 (editat) Cositorirea firului de Cu. Editat Iunie 7, 2015 de vera Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 7, 2015 Partajează Postat Iunie 7, 2015 Clemele Wago se pot folosi pt conexiuni intre cupru si aluminiu? Pe un blog spunea cineva ca nu ar fi potrivite pt ca aluminiul oxideaza. Care ar fi metoda optima pt conectarea cuprului cu aluminiul? Daca este vorba de conductor masiv de aluminiu, atunci se pot folosi cleme WAGO impreuna cu o pasta "WAGO Alu-Plus" (link mai jos). Pasta vine intr-o seringa cu varf subtire cu care se injecteaza pasta direct in deschiderile clemelor WAGO. La introducerea conductorului de aluminiu in clema, stratul de oxid dispare imediat de pe conductorul de aluminiu si pasta protejeaza de reoxidare. Pasta protejeaza si de coroziune electrolitica ce apare in mod normal in cazul legarii unui conductor de aluminiu cu un conductor de cupru. http://global.wago.com/en/services/standards-regulations/terminating-aluminum-conductors/index.jsp Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 7, 2015 Partajează Postat Iunie 7, 2015 Atentie ca exista pe piata si facaturi care se dau drept cleme Wago! Din ce mi s-a aratat, pe cele false nu scrie Wago. Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 (editat) Eu am schimbat toate conexiunile in casa cu wago si pentru 1,5 si pentru 2,5. Pana in prezent nu am nicio problema cu ele de cam 1 an jumatate. Nu am folosit si pasta respectiva dar ma gandesc ca la alte legaturi nu cupru este utila si chiar recomandata pasta. Confirm precizarea lui Dr. L Atentie ce cumparati. Wago original nu se compara cu chinezariile care aduc a Wago. Eu am folosit aceasta serie fara clips doar cu infiletare pe o instalatie clasica pe cupru fara alte legaturi cu aluminiu : Editat Iunie 8, 2015 de Adamath_2006 Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 Pasta respectiva se foloseste doar la conductori de aluminiu, la conductori de cupru nu este nevoie de ea. Eu la innoirea instalatiei electrice din apartament am folosit peste tot cleme WAGO 222, am lucrat cu conductor litat de cupru. Functioneaza totul bine, in clemele WAGO din seria 222 intra si conductori cu sectiunea de 4 mm². Cand ulterior am vrut sa mut o priza de pe un circuit pe alt circuit (sa fie consum echilibrat), am terminat aceasta mutare in cateva secunde. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 Aceste cleme intra in prelungitoare ? Parca discutia era despre prelungitoare. Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 Nu... Dar s-a amintit mai sus ca "electricieni ceva mai lenesi folosesc cleme de prindere" si asa s-a ajuns la discutia despre cleme, ca am vrut sa spun ca in unele conditii legaturile realizare folosind aceste cleme sunt mai bune / rezistente decat cele realizate prin cositorire. Link spre comentariu
one Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 Conexiunile realizate prin cositorire sunt expuse erorilor umane mai mult decat conexiunile realizate prin presare. Pe de alta parte, la acestea din urma sunt suficiente scule simple, care nu necesita surse de energie cum necesita ciocanele de lipit. Pentru curiozitate, cine doreste poate sa caute pe youtube eevblog - car airbag controller teardown, veti vedea ca acolo sunt folosite pe PCB conexiuni prin presare !!! Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 9, 2015 Partajează Postat Iunie 9, 2015 Categoric, in stechere si triple cablurile sunt fixate prin presare cu ajutorul surubelelor. Eu am spus de cositorirea acelui "ochi" format dupa rotirea in jurul surubelului pentru o mai buna rezistenta mecanica cat si electrica. Se stie ca in timp si Cu oxideaza. Acum depinde si ce destinatie are respectivul prelungitor: folosit pentru incarcatorul de telefon (am facut 3 astfel de prelungitoare) sau, pentru aparatul de sudura. De asemenea mi-am facut prelungitor pentru AC, masina de spalat si boiler. La fierul de calcat utilizez un banal triplu romanesc, dar de calitate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum