Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare prelungitor

Vizitator mihai2692

Postări Recomandate

Nu neaparat contactele sunt imperfecte. Unii baga un consumator in priza si uita sa-l scoata timp de 100 ani. Prizele, ca sa fie utilizate corect, trebuie curatat periodic stratul superficial de oxid (consumatorul se baga in priza cat ai nevoie de el, dupa care se scoate-in felul acesta se curata contactele prizei si se lungeste viata ei). Similar se procedeaza si cu contactele releelor, prin care trebuie sa circule un anumit curent care le curata. Sunt niste nimicuri de care nimeni nu tine cont, dar care sunt f importante.

Link spre comentariu

Daca tu speli frigiderul/congelatorul de 2-3 ori pe an, este problema ta. In plus aceste ap. electrocasnice au puteri mici.

Aici era vorba despre consumatori mari de peste 2 kW. 

Eu am spus cum este corect sa utilizam prizele, ca sa le lungim viata. Daca ai urechi de auzit bine, daca nu, sanatate

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cred ca intrebarea se referea mai degraba la prize. Desi acestea se curata mai degraba prin...frecare?

Personal nu am avut probleme de oxidare pe zonele de contact alunecator unde stecherul face contact electric cu lamele prizei, din cauza de ne-miscare.

"Boala" vine de la "presiunea de contact": prizei ii revine sarcina de a apasa pe cilindrul piciorusului stecherului astfel incat rezistenta de contact sa fie cat mai mica.

Practica ne dovedeste ca acest deziderat nu este indeplinit, (lamele subtiri, care se deformeaza) rezultand rezistenta de contact mare, la curentii mari ai consumatorilor de putere mare se produce incalzirea acestei rezistente de contact, materialul oxideaza si rezistenta e si mai mare... In final incalzirea determina inmuierea materialului (metalului) si/sau topirea sau chiar aprinderea plasticului (de-asta unii pun ceramica, insa restul degradarilor sunt la fel!) Am intalnit situatii cand la tragerea stecherului (fierbinte!) din priza, piciorusele au ramas...in priza si chiar un stecher SUDAT, topit si lipit de priza!! A trebuit sa smulg priza din perete si sa tai cablul la intrarea in stecher, apoi inlocuit priza si stecher.

Fara mistouri, eu as evita sa "frec" prea mult orice priza, deoarece materialul lamelelor de contact e in general slab din punct de vedere mecanic si se va deforma.

Parerea mea.

Hasta la vista.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Vreau sa va intreb, am o tripla priza cu impamantare aplicata pe perete in balcon, pentru centrala si senzorul de gaze. Ea are propiul circuit, siguranta ei.

Avand in vedere ca singurele prize cu impamantare pe care le am in casa sunt doua, in bucatarie si hol, iar una dintrele ele e cam solicitata, am ceva consumatori plus doua prelugitoare bagate in ea.

Vreau sa ma leg de la ceea de pe balon, cu un prelungitor unde am eu nevoie. Intrebarea mea este daca se merita ? poate sa tina fara probleme sau nu e bine ?

Sectiunea cablului catre priza balcon este 3x2.5 mm sau 3mm, habar n-am, e gros in orice caz.

Priza este exact asta din poza.Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări