Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variare intensitate banda leduri 12V

Vizitator cristianionut

Postări Recomandate

Vizitator cristianionut

Salutare.

As vrea sa alimentez 4 benzi cu leduri12v  14.4W/m  putere totala 288W de la o sursa de alimentare care sa-mi permita reglarea intensitatii de la minim la maxim. exact ca un variator cu bec incandescent.

Am incarcat sa alimentez un traf toroidal printr-un variator, dar rezultatele nu au fost cele asteptate. 

Exista vreun dispozitiv care ma poate ajuta in problema mea ?

Multumesc!

Link spre comentariu

Variatorul ( dacă e unul obișnuit , pentru becuri cu incandescență ) e construit pentru 220V . La 12V va lucra prost , dacă va lucra ! Există chiar riscul să se ardă - vorbim de 24A!

Link spre comentariu
Vizitator cristianionut

PWM suna bine, dar cu el pot face controlul doar pe 12 v si curent mare....

Nu exista alta varianta pe care sa o pot folosi in fata unui traf bobinat sau a unei surse in comutatie?

Ma intereseaza sa pun ledurile intr-o scafa si sa le pot controla de la doza de aparat.

Multumesc!

Link spre comentariu

Chiar și cu un astfel de variator nu se vor obține - cred - rezultatele dorite . Un transformator urmat de redresare și filtrare nu mai e chiar o sarcină inductivă.

Link spre comentariu

Nu văd cum un etaj redresor + filtru capacitiv(cuplat în secundarul transformatorului) ar puteamodifica caracterul inductiv al sarcinii (care înaceastă situaţie este constituită din primarulacelui transformator).cristianionut:Soluţia problemei dvs. ar putea fi o punte cu diagonalareglabilă din care să se alimenteze transformatorul.Două scheme pentru încărcarea acumulatoarelor tip auto(însoţite de explicaţii extrem de detaliate) le puteţigăsi în cartea lui I.C. Boghiţoiu - "Electronica ajută",la pag. 118-127.Ambele scheme (cu modificări minore) se pot utiliza cusucces pentru a alimenta ceea ce v-aţi propus.

Link spre comentariu

@cristian_draghicescu Un transformator real este modelat ( excluzând pierderile ) de o inductanță - numită și inductanță de magnetizare - în paralel cu sarcina din secundar reflectată în primar prin raportul N2. Cât timp diodele din punte nu conduc avem , într-adevăr, o inductanță și atât. Pe durata conducției diodelor - când are loc de fapt tot transferul de energie - sarcina secundarului ( care este mai degrabă rezistivă ) este pusă în paralel și domină caracterul impedanței văzute.

Vreau să spun că un transformator IDEAL nu schimbă caracterul sarcinii din secundar - pui o rezistență în secundar , vezi o rezistență ( de N2 ori mai mare ) în primar. Un transformator REAL face același lucru , doar că mai pune o inductanță în paralel. Această inductanță este de valoare mare - ea determină în mare măsură curentul în gol care este mult mai mic decât cel în sarcină.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

În intervenţia mea am făcut foarte clar referire la variantaplasării variatorului ÎNAINTEA transformatorului; prin urmaresarcina o constituie înfăşurarea primară (v. precizarea dinparanteză).În acest caz, caracterul preponderent inductiv se poateconstata uşor pe cale experimentală.

Editat de cristian_draghiescu
Link spre comentariu

Nu vrea să lungesc off topicul, omul a spus din primul post că nu i-a mers cu variator înainte de transformator. 

Legat de caracterul preponderent inductiv , atașez o simulare . Pe cale experimentală , mâine dacă o să am timp - (timpul meu petrecut în atelier este foarte scurt , din mai multe motive ) 

Se vede că maximul tensiunii și curentului sunt aproape în fază. Transformatorul este modelat cu Lp = 10H , Rp = 50Ω, Rs = 0.5Ω N = 10, deci un transformator obișnuit de mică putere.

post-176515-0-81446700-1398540055_thumb.png

Link spre comentariu

... făcut foarte clar referire la varianta plasării variatorului ÎNAINTEA transformatorului; prin urmaresarcina o constituie înfăşurarea primară...

Nu numai.

Nu trebuie sa scapam din vedere  ce se reflecta din secundar, acolo-i sarcina principala.

Link spre comentariu

Sarcina secundară "văzută" în primar este o cu totulaltă discuţie; acest aspect nu are însă legătură cucaracterul înfăşurării primare (care devine consumatorîn acest caz) şi care este puternic inductiv, indiferentde natura sarcinii secundare (inductivă sau rezistivă).

Link spre comentariu

Domnule @cristian_draghiescu , vă aștept cu ceva mai mult decât afirmații : o referință bibliografică, o simulare , o oscilogramă reală , etc. Nu vreau să țin aici o teorie despre transformatoare din două motive : 1) Nu vreau să vă jignesc, bănuiesc că dețineți respectivele cunoștințe. 2) Este muuuult off topic.

Acuma concret la postul ultim. Am ușor senzația că o ”cotiți”. Nimeni nu contestă caracterul inductiv al înfășurării primare. Doar că această înfășurare primară nu există independent în ecuație . În ecuație există un transformator care are ca sarcină un redresor urmat de un filtru capacitiv. Deci acest ansamblu și NU  înfășurarea primară   ”devine consumator în acest caz”. 

EDIT . Dacă nu doriți/puteți furniza niciunul din argumentele sugerate mai sus, veniți măcar cu o schiță, un desen , o ecuație , etc. despre cum vedeți Dvs. lucrurile . Dacă nu , cu scuzele de rigoare , eu mă retrag. Vă doresc toate cele bune.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări