turcu_dan Postat Aprilie 25, 2014 Partajează Postat Aprilie 25, 2014 (editat) De curand am realizat un montaj soft-start pentru amplificator. Partea de alimentare a amplificatorului este compusa din: 1. transformator cu priza mediana (provine de la un AS2050); 2. 2 buc punti redresoare 200V, 25A firecare; 3. 2 buc filtraj pentru fiecare punte in parte ( pe o placa de filtrare am 4x10.000uF+decuplari 0.1uF+ rez de descarcare a conzilor) - realizez 2 module de amplificare lm3886 separate, fiecare cu alimentarea ei; Am testat montajul soft start. Acesta cupleaza dupa aproximativ 2 sec, sau poate putin mai repede. Cand am cuplata doar o punte redresoare + filtrajul aferent totul este ok. Dar cand sunt cuplate cele 2 punti + filtrajele fiecaruia (10.000uFx8 ) se intampla urmatoarele: - cand cuplez montajul la priza in prima sec. se aude un "zvac" in traf ca si cum ar fi in scurt (inainte sa cupleze releul soft-start). Lumina becului din camera scade putin in intensitate cand alimentez montaju la la priza. Probabiil este din cauza capacitatilor mari ce se incarca si se comporta ca un scurt. Pentru a rezolva problema, m-am gandit sa aduc schemei urmatoarele modificari: - 2 din rezistentele de 10ohm, 5W sa le inlocuiesc cu 22ohm 5W; Schema folosita este cea postata de @George ( http://www.elforum.info/topic/16951-amplificator-cu-lm3886/page-19 ) - pentru a intarzia cuplajul releului schimb rezistenta R3 220ohm cu una de 470R; Sunt corecte aceste modificari? Ar mai trebui avut in vedere si altceva? Editat Aprilie 25, 2014 de turcu_dan Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 25, 2014 Partajează Postat Aprilie 25, 2014 Modificarile sugerate ar trebui sa fie in regula, fii sigur ca releul poate suporta curentul implicat pe contacte sa fie unul cat mai bun. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Aprilie 25, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2014 @marian, releul este un omron 10A/250VAC deci ma gandesc ca este bun. Pentru a intarzia cuplajul releului am schimbat rezistenta R3 220ohm cu una de 470R, rezultatul.... nici o diferenta. Asa ca am luat-o prin tatonari si am ajuns la un interval de 4 secunde cu o rezistenta de 10Kohm 0.5W. Problema este ca dupa aprox un min aceasta se incinge foarte tare si iasa fum din ea. As incerca cu una de 3W 10k insa nu am pe acasa , dar ma gandesc ca si aceasta s-ar incalzi, probabil ..... Exista si alta metoda de a rezolva problema? Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 26, 2014 Partajează Postat Aprilie 26, 2014 (editat) În afară de a face un montaj serios de temporizare, poţi mări valoarea cond la 2200uF sau mai mult şi modifici doar puţin R3. ............. Totuşi, acel trafo şi cond din sursă nu sînt ceva exagerat ca să aibă nevoie de aşa un montaj. Nu cumva e o tablă a carcasei amplifului lipită sau foarte aproape de miezul trafo? Editat Aprilie 26, 2014 de zal Link spre comentariu
turcu_dan Postat Aprilie 26, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2014 O sa incerc sa motez un condensator mai mare. Ansamblul l-am incercat inafara carcasei pentru ca inca aceasta nu este gata. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Aprilie 28, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2014 (editat) Am inlocuit R3 220ohm cu una de 470R si pe langa cei 2 conzi de 470uF, am mai pus un condensator de 1000uF. Releul cupleaza la aprox 4 secunde. Am masurat tensiunea pe condensatori , cand ajunge pe la 15V releul cupleaza, dupa cca 1 minut aceasta se stabilizeaza la 21V. Pentru ca aveam deja cablajul facut, o sa inlocuiesc cei 2 conzi de 470uF 60V cu 2x1000uF 35V, daca cumpar la U mai mare cred ca sunt si dimensiunile mai mari si nu se mai incadreaza pe pcb. Acum sunt multumit de cum functioneaza. Multumesc de indicatii @zal, @marian. Editat Aprilie 28, 2014 de turcu_dan Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 E bine că nu supravoltezi releul, cum se întîmplă în alte scheme, cu 21V va merge rece tot timpul. Ceva asemănător, dar ptr cuplarea boxelor, se folosea într-un amplif Nordmende din anii 70, tot un releu de 24V, un cond de 2200uF şi o rez. Simplu şi eficient, deşi era alterabil la trecerea timpului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum