Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pcb - cu ce protejez traseele de cupru

turcu_dan

Postări Recomandate

De ceva timp am inceput sa lucrez la un amplificator. De cca aproximativ o luna am terminat partea de alimentare/filtrare. Ieri am observat ca traseele de cupru sunt oxidate. Cu ce le pot proteja in regim de amator? Pe placuta unui modul de amplificare am cositorit toate traseele, insa pentru partea de filtrare as consuma cam mult cositor.

Link spre comentariu

Sau topeşti sacîz în acetonă şi pictezi tot cablajul de cupru după cositorire şi înaintea lipirii pieselor, mai poţi corecta şi după aia, avantajul e că poţi lipi direct şi după ani. Cu alte soluţii n-am încercat, sînt conservator. Pe vremuri se mai şi vopseau cablajele cu duco, ca să nu fure careva schema (piesele se curăţau de scris cu acetonă). :rade:

..............

Ptr traseele de curenţi mari se pot lipi sîrme sau liţe de cupru, chiar ecrane de cabluri audio, evident cositorite înainte.

Link spre comentariu

Putin sacaz dizolvat in alcool, dat pe trasee cu pensula si cositorit ulterior. 

Chiar daca consumi mai mult cositor traseele de alimentare e bine sa fie mai ingrosate.

Link spre comentariu

Multumesc de indicatii, pentru ca le am la indemana acasa o sa incerc cu sacaz si acetona. Nu mi-am inchipuit ca sacazul se dizolva in alcol/acetona. Consistenta dupa amestec cum ar trebui sa fie? O vascozitate asemenea uleiului?

Link spre comentariu

Nu trebuie o cantitate mare, daca ai mult sacaz o sa-ti iasa o zeama lipicioasa. Cantitatea se estimeaza ochiometric, nu trebuie sa fie deloc vascoasa, practic ii alcool-u' putin colorat, ca o palinca buna, galbena. :)

Link spre comentariu

O cantitate ochiometrica ar fi cam cat 2-3 boabe de mazare de sacaz la o sticluta de esenta de rom(25ml) cu acetona/diluant/alcool

Editat de lorik199
Link spre comentariu

Aseara tarziu am verificat consistenta dupa ce am lasat sacazul la dizolvat in acetona. Culoarea este galbuie insa nu am mai apucat sa vad daca amestecul este lipicios deoarece era tarziu. Astazi o sa verific.

Link spre comentariu

Eu il sfaramam inainte sa-l dizolv.

Lipicios trebuie să iasă, altfel nu e sacîz ci doar dizolvant. Cu spirt n-am fost mulţumit, lasă urme albe.

Lipicios, da' numa' cat ii necesar.

Cu spirt nu am incercat.

Editat de edy_wheazel
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări