UDAR Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 @trinitty Să înțeleg că merge în modul intermitent cu rezistență mare ? Dacă da, înseamnă că presupunerea cu curentul minim a fost corectă . Despre modul continuu nu ai cerut sprijin . De ce presupui că aceeași rezistență trebuie să fie bună în ambele moduri ? Link spre comentariu
trinitty Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 Am constatat pe pielea mea ca nu e buna aceeasi rezistenta pt. ambele situatii (2 diace arse, desi simularea parea sa fie OK). De aceea si cerusem o parere, in sensul unei modificari a acestui montaj, daca e posibila aceasta modificare sau o propunere de montaj diferit. @marian, diacul este DB3 si este necesar, intr-adevar pentru functionarea intermitenta a LED-ului. Pt. functionarea contiunua diacul este scos din montaj. Problema este sa reusesc sa gasesc un echilibru intre valorile componentelor in ambele situatii. Azi imi fac timp si incerc sugestiile lui "marian". Multumesc de raspunsuri. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 Am constatat pe pielea mea ca nu e buna aceeasi rezistenta pt. ambele situatii (2 diace arse, desi simularea parea sa fie OK). De aceea si cerusem o parere, in sensul unei modificari a acestui montaj, daca e posibila aceasta modificare sau o propunere de montaj diferit. @marian, diacul este DB3 si este necesar, intr-adevar pentru functionarea intermitenta a LED-ului. Pt. functionarea contiunua diacul este scos din montaj. Problema este sa reusesc sa gasesc un echilibru intre valorile componentelor in ambele situatii. Azi imi fac timp si incerc sugestiile lui "marian". Multumesc de raspunsuri. Ai avut curiozitatea sa folosesti schema de test din foaia de catalog a diacului? Nu de alta dar altfel vei continua sa arzi diace a la long!!! Link spre comentariu
trinitty Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 Am reusit. Combinatia de succes a fost R1=22K, C1=220u si un rezistor de 220 ohmi pe LED. Si functioneaza frumos in ambele moduri la un curent de 4-4,5 mA. @nico 2010, mi-ar placea sa inteleg toate cele de prin foile de catalog ale componentelor. Dar mai e pana acolo. In general, fur din mers, mai citesc sa inteleg ceva, dar totusi asta este o pasiune, o activitate colaterala (inlocuieste cu succes taiatul frunzelor la caini prin bodegi) si nu un mod de a produce venituri. Altfel, ce simplu sa-i spui cuiva, du-te si mai invata, fa-ti temele ! Dar decat sa irosesti energia de a scrie indemnuri, nu mai bine folosesti aceeasi energie pt. a da un sfat folositor ? Multumesc tuturor pt. sugestii. M-au ajutat f. mult si ca dovada au dat roade. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 Stimate coleg de forum, Felicitari pentru reusita. Cand te-am indemnat sa folosesti schema din foaia de catalog a diacului nu am facut-o din dorinta de a te persifla ci doar de a-ti indica ce valori ar trebui sa folosesti pentru a nu arde diacul iar si iar. Si in cazul meu, ca si al altora, electronica este o pasiune si, ca orice pasiune, presupune o documentare atenta si intensa pentru a intelege ceea ce fac/vreau sa fac. Link spre comentariu
cristian1961 Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Trabuie sa invatati sa folosti foile de catalog ale componentei, e primul lucru asta . acolo se face descrierea componentei , carateristici statice dinamice curenti tensiuni etc etc . daca nu faceti asta nu puteti intelege cum functioneaza montajul intim. In cazul nostru diacul are cum curent minim de mentinere ,care difera de la un model la altul. odata aprins printr-un procedeu oarecare , daca curentul prin circuit se stabileste la o valoare mai mare decit curentul limita diacul nu se v-a mai stinge niciodata. apoi mai are un curent maxim instantaneu ,peste care se arde ,cum s-a si observat practic . dv care sunteti la inceput chiar daca faceti o schema banala calculati unele elemente cu creionul pe hirtie dupa ecuatii de functinare simplificate. apoi faceti simulari. simularea e ceva abstract la inceput .dar si asa nu ati extras toate informatiile care vi le oferea. apoi cind capatati experienta veti putea calcula mental diverse componente ca sa va dati seama daca schema functoneaza sau e o 'duma' aruncata pe net. din pacate pentru cei tineri e mai greu sa invete pentruca nu prea mai au de unde. profii sunt foarte slabi, lucru constata de mine dupa tinuta diverselor lucrari de laborator. se vede ca nu inteleg fizic mare lucru. noi am avut multi profi buni si in fabrici multi profesionisti .acum s-au reprofilat pe vindut cartofi in piata. Link spre comentariu
trinitty Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Multumesc "cristian1961". Adevar dureros "noi am avut multi profi buni si in fabrici multi profesionisti .acum s-au reprofilat pe vindut cartofi in piata." Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum