MifTy Postat Aprilie 23, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2014 mai întâi, am spus că am redresat monoalternanţă... cum e în schema de mai jos, deci nu prea văd cum ajung să am 10 volţi pe intrarea lui 7805. Miftozaure, aruncă dracu' porcăria aia de stabilizator liniar şi pune unul în comutaţie. LM2576 sau 2596 şi scapi de griji.... mai am f-o 20-30 de bucăţi de 7805-uri, toate TO220, (era bine să am şi d-alea de 3 amperi, tip K, dar nu am) majoritatea chinezeşti, şi pentru moment nu am de gând să mai fac comenzi de piese. plus că vreau să le folosesc până s-or termina... minus un exemplar-două, amintire! :Pca să nu amintesc că nu prea am de unde scoate o bobină potrivită pentru alea în comutaţie! deocamdată o să refac schema pe altă plăcuţă, cu alt radiator şi alt 7805, şi am să prevăd loc pentru un tranzistor în paralel, să văd cum se comportă aşa... aka cât de tare se încălzeşte... mă gândeam eu să verific dacă n-am oscilaţii, alea-alea, dar mi-e că nu pot măsura cu el exact sursa lui! Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 23, 2014 Partajează Postat Aprilie 23, 2014 zona de lucru tipica este la un consum 0.5A,pentru siguranta recomand sa puneti 2 in paralel.. Vedeti ca s-ar putea sa autooscileze pe frecvente mari... ...acesta fiind curent de vîrf, nu de sarcină continuă... ...eu stiu ca un 7805 se alimenteaza cu maxim 9v in momentul cand pe iesire vrei sa fie 5v... LM78xx este versiunea fixa a regulatoarelor de tip LM317, curentul maxim suportat de el in situatia in care nu este vorba despre versiunea mai slaba este undeva pe la 2,2A in anumite conditii stricte, mai precis o diferenta anume Vin-Vout, acest curent poate fi asigurat intre cam 4 si 10V cadere pe regulator, la o diferenta mai mica regulatorul nu functioneaza corect, adica este deficitar la capitolul stabilizare, iar la o diferenta mai mare intervine limitarea, asta evidentiaza faptul ca se limiteaza mai degraba puterea, si nu curentul in sine, o masura de protectie mult mai viabila. Curentul ala maxim este unul cat se poate de continuu suportabil atata vreme cat te aflii in limitele impuse ale caderii pe el, Tensiunea maxima cu care poate fi alimentat este teoretic 35Vcc, evident recomandabil ar fi sa se mentina sub aceasta limita. Nu prea vad de unde autooscilatii la regulator liniar, mai ales la LM-urile astea... nu trebuie sa ma credeti pe mine, uitati-va in pdf-uri... @MifTy cum sa fie aia redresare monoalternanta?! este redresare cu mediana, se folosesc ambele semialternante, adica dubla-alternanta, mai uita-te pe schema si ai sa intelegi ( sper )... Apoi indiferent de tipul redresarii, tensiunea filtrata este varful semisinusoidelor, deci daca ai 7,5Vca, ai o singura dioda pe traseu, deci ramai cu cca 6,8V dupa redresare si un varf de 9,6Vcc. Cadere pe regulator de ( estimez eu ) cam 5V deci disipatie de putin peste 2,5W, adica nu merge fara radiator. 1 Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 23, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2014 ... asta era! :)io pricepusem, când învăţasem despre tipul ăsta de redresare, că se redresează o singură semialternanţă, pentru simplitate, să zicem că cea pozitivă, cele 2 diode lucrând pe rând... iar cea negativă lăsată în... voia ei! :)aşa se explică... dacă s-ar fi încălzit şi traful plus dioda aia (e o dublă diodă, cu 3 terminale, şi schema internă e exact cum am desenat-o mai sus), şi, eventual condensatorul de filtrare, nu m-aş fi formalizat aşa de tare, dar atât traful şi dioda sunt de-a dreptul îngheţate comparativ cu 7805-ul, şi nu înţelegeam de ce!... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 24, 2014 Partajează Postat Aprilie 24, 2014 Ai 2 infasurari inseriate de 7,5Vca, cu punctul comun pe post de mediana, diodele conduc pe rand cate o semialternanta din ciclu, simplist spus la fiecare semialternanta, o infasurare face plus si alta minus, ambele fata de mediana care este in acest caz si masa, adica punctul de referinta, astfel incat la fiecare semialternanta o dioda se deschide si alta automat se blocheaza, dupa ele ai doar semialternante pozitive cu varfurile pe la 9V si ceva si la distanta de 10mS pentru frecventa retelei de 50Hz. Diferenta dintre redresarea mono si cea dubla, nu este varful la care se poate ajunge ci distanta dintre varfurile semisinusoidelor redresate, la mono este de 20mS iar la dubla pe jumatate, adica 10ms, asta afecteaza riplul ( variatia ) de tensiune, dar nu si varful in sine care nu poate fi decat varful semialternantei redresate. Link spre comentariu
trinitty Postat Aprilie 26, 2014 Partajează Postat Aprilie 26, 2014 Foarte buna initiativa de a deschide una astfel de topic. Asa ca multumesc MifTy si profit de ocazie si rog sa ma lamuriti si pe mine asupra unui montaj. Am incercat sa realizez un circuit de alimentare a unui LED, direct la retea, care prin intermediul unui intrerupator sa poata lumina in 2 moduri: 1.un mod intermitent 2.un mod permanent Comutarea intre moduri se face cu ajutorul unui intrerupator care scoate, respectiv introduce in circuit un diac. In modul permanent (fara diac) functioneaza bine, dar in modul intermitent se arde diac-ul. Totusi simularea nu semnaleaza nici o problema. Va rog dati-mi o sugestie, ce anume ar trebui sa modific in montaj ? Multumesc. P.S.In foto nu am figurat si intrerupatorul, doar varianta cu probleme (cu diac). Link foto montaj (rezolutie mare, pt. evidentierea semnalului pe scope): http://rapidshare.com/share/E266D38A557DA0F2E52D864418023B02 Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 26, 2014 Partajează Postat Aprilie 26, 2014 Cand pui diacul in circuit, pana cand apuca sa se amorseze, condensatorul electrolitic se incarca la cateva zeci de volti (tensiunea de amorsare a diacului). Cand se amorseaza diacul, practic faci un scurt circuit pe condensator prin diac in serie cu ledul. Curentul este foarte mare si diacul se arde. Ar trebui sa se vada asta daca in simulare masori curentul prin diac. O posibila solutie ar fi sa inseriezi o rezistenta de cateva sute sau zeci de ohmi cu diacul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 26, 2014 Partajează Postat Aprilie 26, 2014 (editat) Marian, ce legatura este intre 317 si 78xx? citat: LM78xx este versiunea fixa a regulatoarelor de tip LM317, curentul maxim suportat de el in situatia in care nu este vorba despre versiunea mai slaba este undeva pe la 2,2A in anumite conditii stricte WIKI: Compared to 78xx/79xx The LM317 is an adjustable analogue to the popular 78xx fixed regulators. Like the LM317, each of the 78xx regulators is designed to adjust the output voltage until it is some fixed voltage above the adjustment pin (which in this case is labeled "ground"). The mechanism used is similar enough that a voltage divider can be used in the same way as with the LM317 and the output follows the same formula, using the regulator's fixed voltage for Vref (e.g. 5 V for 7805). However, the 78xx devices' quiescent current is substantially higher and less stable. Because of this, the error term in the formula cannot be ignored and the value of the low-side resistor becomes more critical.[4] More stable adjustments can be made by providing a reference voltage that is less sensitive than a resistive divider to current fluctuations, such as a diode drop or a voltage buffer. The LM317 is designed to compensate for these fluctuations internally, making such measures unnecessary. The LM337 relates in the same way to the fixed 79xx regulators. Editat Aprilie 26, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 26, 2014 Partajează Postat Aprilie 26, 2014 Fac parte din aproximativ aceeasi familie, adica schema interna nu este foarte diferita, LM78xx poate fi folosit intr-o configuratie cu iesire ajustabila daca pinul GND se foloseste pe post de referinta ca la LM317 ( sunt destui care au facut-o ), limita maxima de curent este aceeasi si cam in aceleasi conditii, deci eu prin asta inteleg ca fac parte cam din aceeasi familie, e dreptul Dvs sa ma contraziceti dar asta nu inseamna si ca am sa-mi schimb parerea. Oricum ceea ce doream sa subliniez era limitarea care este asa cum am mentionat pe la maxim 2,2A ( pdf ). LE: @Miticamy, abea acum am vazut varianta reeditata a postarii Dvs, si prin acel citat imi confirmati ideea. Link spre comentariu
trinitty Postat Aprilie 26, 2014 Partajează Postat Aprilie 26, 2014 Multumesc "cirip". Abia astept sa incerc ! Am incercat. Pus rezistenta (real life) de 47 si 100 ohmi. LED-ul ramane aprins tot timpul. Am simulat si cu rezistente mai mici si acelasi rezultat. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 26, 2014 Partajează Postat Aprilie 26, 2014 O părere ( nu sunt sigur ). R1 este prea mică respectiv C1 prea mare și curentul nu scade sub valoarea de ”stingere” a triacului . Încearcă cu 1MΩ și 1µF , de exemplu . Link spre comentariu
trinitty Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Daca pun 1M, LED-ul, in modul aprins continuu, nu va mai functiona. Am incercat cu valori mai mici de sute de K si nu merge. In schim merge de minune in modul intermitent :pol: . Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 @trinitty ar trebui sa faci un mic efort sa intelegi logica functionarii circuitului, si fac referire la simularile tale, respectiv acele imagini, D1 redreseaza doar semialternanta pozitiva, R1 incarca C1, care cand atinge o anumita tensiune diacul se amorseaza ( conduce ), el asa cum Dl Cirip a zis practic pune scurt pe condensator prin led, si este normal ca ceva sa crape, energia este destul de mare. Inserierea unei rezistente limiteaza acest curent de scurcircuit si deci te asiguri ca nici diacul si eventual nici ledul nu crapa. Insa valoarea rezistentei trebuie corelata cu capacitatea de filtraj si deci curentul cu care aceasta este descarcata, pentru a obtine modul "intermitent" trebuie ca in perioada dintre semialternante lantul diac-rezistenta-led sa deescarce electroliticul cel putin sub limita de amorsare a diacului ca acesta sa se inchida si deci ledul sa se stinga, daca consumatorul nu este suficient de mare, atunci electroliticul nu se poate descarca si deci diacul este permanent deschis, led permanent aprins. Nu prea vad cum poti descarca suficient de repede 100uF cu 10mA, avand in vedere ca pe 100u o variatie de 20V spre exemplu are loc in 200mS, in timp ce distanta dintre semialternante este de 20mS. Care este solutia atunci? pai fie se micosreaza conde4nsatorul tinandu-se cont de legea variatiei tensiunii pe el in functie de curentul cu care este incarcat/descarcat, fie se pune o rezistenta de sarcina suplimentara in paralel cu electroliticul, aceasta intre semialternante va asigura descarcarea electroliticului pana la nivelul necesar asigurarii regimului de lucru dorit. Link spre comentariu
trinitty Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 @marian, iti multumesc pt. interventie. Mai studiem. Eforturi fac zi de zi pt. a intelege notiuni din electronica, problema totusi este limitarea capacitatii de intelegere a diverselor functionalitati, notiuni, etc. Si atunci apare nevoia de a striga ajutor. Ori unde sa-l capatam noi astia mai novice, daca nu in astfel de comunitati ? Ce sa facem, sa ne apucam de a 2-a, 3-a facultate (nu ca n-ar fi la moda) pt. ca ne-a lovit microbul ? Asa ca speram la niscaiva raspunsuri lamuritoare la enigmele ce ne macina (desigur chestiuni banale pt. meseriasi). Cred ca este un bun aport pt. orice comunitate (chiar f.specializata) infuzia de invatacei, nestiutori, dar pasionati, care urmaresc cu mult interes discutiile din diverse topicuri si ocazional cand se lovesc de piedici si indraznesc sa intrebe sa nu fie trimisi automat sa-si "refaca temele" again and again. Putin mai multa intelegere si rabdare si toti avem de castigat ! Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Stai un pic, nu intelege gresit interventia mea, nu am intentionat sa spun ca nu ar trebui sa ceri ajutor-Doamne fereste, n-am eu acest drept, insa ar fi mult mai util pentru tine daca ai trata discutia astfel incat sa intelegi circuitul respectiv cat mai bine, si nu sa cauti raspunsuri directe si scurte cu valori calculate de altii, asta din urma numesc eu invatare mecanica, in genul ca pentru chestia cutare este nevoie de rezistenta cutare si condensatorul cutare, de ce anume aceste valori? pai nu stiu, mi-a zis cineva ca asa trebuie si am probat si merge... Ceea ce eu vreau sa subliniez este ca nu ar trebui sa te multumesti doar cu ideea ca o sugestie merge, ci sa incerci sa intelegi si de ce sugestia aia merge si alta nu a mers, iar pe viitor cand te vei fi lovit de chestiuni asemanatoare vei fi stiut exact ce ai de facut. Acuma referitor la problema expusa, diacul e util pentru regimul intermitent, pentru continuu insa nu-i vad rostul, Deci intai stabilesti clar ce diac folosesti si ii cauti caracteristicile, respectiv tensiunea de amorsare si curentul maxim suportat ca sa stii cu ce ai de-a face, apoi stabilesti ce led vei folosi si alegi rezistenta in functie de curentul maxim acceptat si tensiunea estimata a fi prezenta dupa diac. Daca tii neparat sa pastrezi acea capacitate atunci calculezi un curent de sarcina necesar pentru descarcarea lectroliticului suficient de mult intre semialternante si daca acesta nu poate fi asigurat doar de led atunci mai pui o rezistenta in paralel pe condensator sau poate dupa diac care sa mareasca putin acest curent de sarcina si deci sa descarce suficient condensatorul. Link spre comentariu
trinitty Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Multumesc din nou. Asa gandesc si eu si asa si incerc sa fac. Incerc sa inteleg si sa citesc cat pot de mult. Numai bine ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum