Vizitator Drin Postat Decembrie 28, 2006 Partajează Postat Decembrie 28, 2006 In a doua schema ( 7805.02.JPG ) am la intrare un condensator electrolitic de 1000 micro , iar dupa am tot un electrolitic la 100 micro. Am fost la Comet si cand am cerut condensatorii, m-a intrebat : de 16V sau de 25V ? Am luat de ambele ... Acum problema mea e, de care trebuie sa pun in montaj ? Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Decembrie 28, 2006 Partajează Postat Decembrie 28, 2006 primul, cel din fata regulatorului, pune-l de 25V, cel de dupa regulator poate fi cel de 16V, pentru ca dupa regulator vei avea doar 5V. Link spre comentariu
Vizitator Drin Postat Decembrie 28, 2006 Partajează Postat Decembrie 28, 2006 Care e logica ? De ce de 25 V daca alimentatorul imi da doar 12 V ?Intreb pentru ca nu stiu care e logica ! Link spre comentariu
blackthorium Postat Decembrie 28, 2006 Partajează Postat Decembrie 28, 2006 Pai daca tu ai zis ca o sa folosesti un traf de 12 V AC, atunci dupa redresare si filtrare vei obtine 15.5V DC si este bine ca tensiunea condensatorului sa fie un pic mai mare decat tensiunea de lucru. Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Decembrie 28, 2006 Partajează Postat Decembrie 28, 2006 ai 12V alternativ , dupa puntea redresoare ai 12V x 1.4142 din care scazi caderea de tensiune pe diode (cam 0,6V x 2) si te aflii destul de aproape de 16V. Condensatoarele bune (de firma) le poti folosi, dar cu o chinezarie nu este bine sa risti, ci este mai bine sa folosesti unul la o tensiune mai mare. Deja cind se apropie tensiunea de 15V este bine sa nu folosesti o chinezarie cu tensiunea la 16V. Daca era 14V da mai mergea. Iti zic asta pentru ca: transformatorul ala sigur nu scoate 12V ci poate mai mult sau mai putin. Daca scoate mai mult, nu-i problema, dar daca ai un 12,4V din primul calcul vezi unde ajungi, apoi, tensiunea ta de la priza variaza. Daca ai un virf de tensiune, sau chiar mai mult de 220 la priza iar vei avea mai mult de 12V in secundarul transformatorului si asta .. ocazional (in special in preajma sarbatorilor cind cei de la RENEL se apuca sa mareasca un pic tensiunea pentru ca stiu ca in perioada asta apar mai multi consumatori). Deci este bine undeva sa te aflii in zona de pina la 80% din tensiunea inscrisa pe un condensator no name. Link spre comentariu
Vizitator Drin Postat Decembrie 29, 2006 Partajează Postat Decembrie 29, 2006 Aaaahhh ... Nu am avut in vedere ca transformatorul poate da 12V alternativ. Dupa postul lui vlad_2770 ( caruia ii multumesc pentru explicatii ) am luat si eu transformatorul ( provine de la o veioza luata din Metro la 100 de mii ( cu un bec gen spot ) si care mi-a placut ca avea intrerupator pe fir ) si am vazut ca scria pe el AC ADAPTOR, am pus aparatul de masura pe DC si am vazut ca imi baleiaza rezultatul pe afisaj, am schimbat pe AC si ... 13.2 V. Incerc sa caut maine un transformator DC, sau, in cazul mai nefericit, dau o fuga la Electro City pentru o punte redreseoare. P.S. Condensatorii sunt luati de la Comet si sunt Fujicon. Sunt buni sau ar trebui sa ma dezamageasca ? Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Decembrie 29, 2006 Partajează Postat Decembrie 29, 2006 Nu trebuie sa te duci sa cauti transformator DC ca nu exista. Transformatorul este pentru curent alternativ (AC). Chiar pentru cei care doresc sa mareasca o tensiune continua se foloseste un artificiu pentru a o transforma in tren de impulsuri. Deci transformatorul tau eu zic ca este ok, ce iti mai trebuie este o punte redresoare apoi pui condensatorul ala la 25V. Ai grija si nu da banii pe cine stie ce punte redresoare de 10A!!! O punte de 1A este arhisuficient pentru un programator. Poti cumpara 4 diode 1N4001 sau 1N4007 si faci puntea cu ele si dai si putini bani. Daca nu stii sa le legi, uita-te aici pe forum la rubrica de Alimentatoare ca sigur dai peste un desen cum se leaga cele 4 diode. Link spre comentariu
Vizitator Drin Postat Ianuarie 10, 2007 Partajează Postat Ianuarie 10, 2007 Salutare, Ma misc foarte greu, din cauza de timp. Am mai citit cate ceva ( Surse liniare de alimentare - http://www.indinf.pub.ro/catalinp/surse/surse.htm ) si s-au mai lamurit lucrurile. Am incercat sa construiesc sursa pt a alimenta circuitul cu PIC ( http://www.elforum.info/download.php?id=5679 ) dar m-am impotmolit la ultimul condensator, un polarizat la 100uF pe care nu reusesc sa il gasesc, prin cate magazine am colindat am gasint numai condensatoare minim la 220uF ( 63v ). La Comet au inventar pana maine asa ca ar mai fi o sansa. Intrebarea mea este : pot pune un electrolitic la 1000uF 16V in locul celui de 100uF ? Am tensiunea de 5V ca sunt dupa LM7805 ... De unde pot citi mai mult despre transformarea descrisa mai jos ? ( x 1.4142 ) Am gasit un link destul de frumos descris, ( http://www.indinf.pub.ro/catalinp/surse/surse.htm ) are si poze :rolleyes:, dar mai vreau ! Pai daca tu ai zis ca o sa folosesti un traf de 12 V AC, atunci dupa redresare si filtrare vei obtine 15.5V DC si este bine ca tensiunea condensatorului sa fie un pic mai mare decat tensiunea de lucru. ai 12V alternativ , dupa puntea redresoare ai 12V x 1.4142 din care scazi caderea de tensiune pe diode (cam 0,6V x 2) si te aflii destul de aproape de 16V. Link spre comentariu
blackthorium Postat Ianuarie 10, 2007 Partajează Postat Ianuarie 10, 2007 Poti sa folosesti un condensator de 1000, sau de cat ai, el are rol de filtru, doar ca daca vei folosi unul mai mare iti va ocupa mai mult spatiu. Link spre comentariu
Vizitator MirceaI Postat Ianuarie 11, 2007 Partajează Postat Ianuarie 11, 2007 salutimi permit sa-ti dau un sfat, sper sa nu deranjez pe nimeniputeai lega cele doua LED-uri pe acelasi pin la PIC. Functionare era aceeasi si economiseai un pin. cand faci o schema si scri un program nu este necesar doar ca schema/programul sa faca ce ti-ai propus. ele trebuie sa fie optimizate din toate punctele de vedere. sigur ca schema functioneaza asa cum este acum dar cand vei ajunge la scheme/programe mai complexe exista situatii cand ai da orice sa ai un pin in plus. Link spre comentariu
Vizitator Drin Postat Ianuarie 11, 2007 Partajează Postat Ianuarie 11, 2007 Multumesc Micrea de sugestie, e chiar binevenita. Inca nu sunt in stadiul de a ajunge sa ma lupt cu lipsa de spatiu / resusre, eu inca invat. Pe parcurs o sa ma lovesc de unele probleme. Si daca nu reusesc sa le rezolv .. intreb pe forum ! Link spre comentariu
Vizitator Drin Postat Februarie 6, 2007 Partajează Postat Februarie 6, 2007 Salutare din nou, Revin cu problema mea, sursa cu care voi alimenta proiectul cu PIC. Cred ca acest tread ar trebui mutat in Sectiunea incepatorilor sau DIY. In fine, am realizat circuitul ( mi-am perfectionat lipiturile ), problema e ca atunci cand nu am consumator, 7805ul se incalzeste in draci. Asa ca am gasit prin casa un radiator cu ventilator de la un 486 pe care scrie ca la 12 V consuma 0.2A si vreau sa-l pun la 5V ( pentru ca dupa puntea redresoare o sa am >14V si nu vreau sa il supraalimentez ). Astfel nu o sa faca zgomot, o sa raceasca si coolerul, si o sa am si consumator dupa 7805. Dar, el consuma 0.2A. Deci imi raman 0.8A. E suficient pt proiectele cu pic ? Si a doua intrebare, si cea mai importanta. Unde trebuie sa conectez ventilatorul ? In punctul A sau B ( din poza ) ? Inainte de condensatorul electrolitic ( filtru ) sau dupa ? Daca il pun dupa ( in B ) nu voi avea variatii in circuitul alimentat ? Sau mai trebuie sa pun un al doilea electrolitic de filtraj ? Link spre comentariu
cristianp Postat Februarie 6, 2007 Partajează Postat Februarie 6, 2007 Daca fara consumator LM7805 se incalzeste inseamna ca ai o problema pe circuit si acesta oscileaza. Cum se comporta cu consumator? Se mai incalzeste? Spui ca ai acasa doar transformatoare de 12V. Eu iti recomand sa folosesti o simpla dioda pentru a realiza a redresare monoalternanta (astfel la intrarea LM7805 vei avea cam 0.7 * 12V ~ 8.5V) care sunt suficienti pentru montaje cu PIC (acestea consuma cativa zeci de mA in mod normal daca nu ai consumatori pe pini). Cat despre ventilatorul la 12V pe care vrei sa-l pui la 5V s-ar putea ca sa nu se invarteasca la acesta tensiune... Link spre comentariu
radu022003 Postat Februarie 6, 2007 Partajează Postat Februarie 6, 2007 poti folosi si niste medii de simulare pentru testarea programului sau/si a schemei, pentru ca atunci cand vei face montajul sa fii sigur ca merge asa cum iti doresti. Exemplu, Proteus, MicroDev si altele... Link spre comentariu
vio_gl Postat Februarie 15, 2007 Partajează Postat Februarie 15, 2007 asvrea sa inteleg si eu ceva din pic urile astea.amcitit ceva pe net da nu pricep prea multe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum