Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit fade-off pozitii masina, nelamurire

flow_dumi

Postări Recomandate

Am de facut un circuit care sa adauge un efect de "fade-off" la pozitiile unui Renault Scenic vechi, cand becul din plafoniera incepe sa se stinga.Prima etapa a circuitului vreau sa o fac cu un operational setat ca si comparator. Pe intrarea inversoare aplic o tensiune de referinta, iar pe intrarea neinversoare aplic tensiunea de monitorizat. Problema este ca am facut partea de comparare a circuitului pe breadboard, dar nu functioneaza decat cu anumite operationale.Spre exemplu am folosit UA741(nou-nout), 1/2 LM1458, LF351, 1/2 TL082 si niciunul nu functioneaza corect ca si comparator, iesirea ramane intr-o singura stare (low sau high, depinde de operational) fie ca V_IN+ > V_IN- sau invers.Am nimerit si operationale care se pare ca functioneaza perfect ca si comparator, exemplu TL1709C, LM308A, 1/4 LM324.Care ar fi motivul pentru care sa nu functioneze decat unele operationale ca si comparator? Am folosit schema clasica de comparator neinversor cu op-amp, tensiune simpla 0-12V si pe IN- tensiune de referinta de 1,09V cu divizor rezistiv (100k catre 12V si 10k catre 0V).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• flow_dumi

2

• UDAR

1

• validae

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Trei ( cel puțin ) din primele operaționale pe care le-ai citat POT fi alimentate cu 0 și +Vcc dar NU ADMIT intrări atât de mici ca 1V , de exemplu. LM358 , LM324 ( dar și multe altele ) sunt printre cele care admit coborârea intrării până la zero , când sunt alimentate cu 0 și +Vcc. Asta ar putea fi o cauză. Caută în data sheet-ul fiecărui op amp la parametrul Common Mode Input Range sau Input Voltage Range sau ceva de genul . La UA741 de exemplu , îți spune , ”Common-Mode Input Voltage Range” tipic +/- 13V , minim +/-12V ( asta , la alimentare cu +/-15V ) . Asta trebuie citit că e nevoie de cel puțin 2V ( poate 3V ) diferență între intrări ( oricare din ele ) și alimentări.Mai sunt și alte cauze care pot împiedica un operațional să funcționeze ( corect ) ca și comparator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări