flow_dumi Postat Aprilie 21, 2014 Partajează Postat Aprilie 21, 2014 Am de facut un circuit care sa adauge un efect de "fade-off" la pozitiile unui Renault Scenic vechi, cand becul din plafoniera incepe sa se stinga.Prima etapa a circuitului vreau sa o fac cu un operational setat ca si comparator. Pe intrarea inversoare aplic o tensiune de referinta, iar pe intrarea neinversoare aplic tensiunea de monitorizat. Problema este ca am facut partea de comparare a circuitului pe breadboard, dar nu functioneaza decat cu anumite operationale.Spre exemplu am folosit UA741(nou-nout), 1/2 LM1458, LF351, 1/2 TL082 si niciunul nu functioneaza corect ca si comparator, iesirea ramane intr-o singura stare (low sau high, depinde de operational) fie ca V_IN+ > V_IN- sau invers.Am nimerit si operationale care se pare ca functioneaza perfect ca si comparator, exemplu TL1709C, LM308A, 1/4 LM324.Care ar fi motivul pentru care sa nu functioneze decat unele operationale ca si comparator? Am folosit schema clasica de comparator neinversor cu op-amp, tensiune simpla 0-12V si pe IN- tensiune de referinta de 1,09V cu divizor rezistiv (100k catre 12V si 10k catre 0V). Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 22, 2014 Partajează Postat Aprilie 22, 2014 Trei ( cel puțin ) din primele operaționale pe care le-ai citat POT fi alimentate cu 0 și +Vcc dar NU ADMIT intrări atât de mici ca 1V , de exemplu. LM358 , LM324 ( dar și multe altele ) sunt printre cele care admit coborârea intrării până la zero , când sunt alimentate cu 0 și +Vcc. Asta ar putea fi o cauză. Caută în data sheet-ul fiecărui op amp la parametrul Common Mode Input Range sau Input Voltage Range sau ceva de genul . La UA741 de exemplu , îți spune , ”Common-Mode Input Voltage Range” tipic +/- 13V , minim +/-12V ( asta , la alimentare cu +/-15V ) . Asta trebuie citit că e nevoie de cel puțin 2V ( poate 3V ) diferență între intrări ( oricare din ele ) și alimentări.Mai sunt și alte cauze care pot împiedica un operațional să funcționeze ( corect ) ca și comparator. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 22, 2014 Partajează Postat Aprilie 22, 2014 Poti face acel efect foarte simplu cu tranzistor, nu vad de ce te complici cu operationale. Trebuie doar adaptat circuitul pentru puterea lampilor. http://www.pcbheaven.com/circuitpages/i ... 750501.png Link spre comentariu
flow_dumi Postat Aprilie 22, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2014 Multumesc de lamurire, o sa incerc sa maresc tensiunea din IN- la 2-3V sa vad ce se intampla. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum