Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare segmente display


Andrei170

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor,

Am cateva segmente de display, din care vreau sa-i fac unui prieten un panou care sa-i afiseze la poarta numele si numarul cladirii. Voi folosi 8 segmente, iar din totalul celor 56 de liniute-leduri, 32 vor trebui alimentate pentru a forma numele si numarul. Pentru alimentare, voi folosi un incarcator de telefon.

Din cate stiu eu, liniutele de pe display sunt simple led-uri si trebuie tratate ca atare. Le voi putea alimenta doar in paralel, intrucat alta varianta nu permite modul de constructie al segmentelor. Sa le leg pe toate in paralel cu o singura rezistenta de limitare a curentului am inteles ca e cam riscant si se pot arde in scurt timp. Varianta mai sigura e legarea in paralel, fiecare liniuta-led urmand a avea propria rezistenta, dar asta inseamna ca am nevoie de 32 rezistoare care vor ocupa cam mult spatiu.

Intrebarea mea e daca exista vreo alta varianta mai simpla si sigura de alimentare a led-urilor de pe segmentele display fara a folosi rezistoare de limitare a curentului pentru fiecare led ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • UDAR

    6

  • Andrei170

    4

  • leo 17

    2

  • Meta-fizica

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

da ...pui doar o rezistenta pe catodul comun al afisorului ...cel mai bine pui un stabilizator de 5 v si o rezistenta pe catod comun sau anod comun depinde cum e la afisoarele pe care le ai

Link spre comentariu

Răspuns la întrebare : NU !Comentariu : rezistențele sunt de mică putere , pot fi inclusiv SMD , de ce ar ocupa atâta loc ? Eventual faci două plăcuțe de PCB - una cu afișoarele și una cu rezistențele și le montezi paralel una cu alta.EDIT , @ leo 17 . Da , dar segmentele din cadrul aceluiași afișor tot în paralel rămân și e posibil să lumineze inegal. Plus că cele opt rezistențe trebuie să fie de valori diferite pentru a obține aproximativ același curent prin segmente.

Link spre comentariu

"Pentru alimentare, voi folosi un incarcator de telefon." - imi este greu sa cred ca va sustine consumul celor 32 de segmente la un curent de min. 10mA/seg . La 20mA/seg. nici nu mai vorbesc.

Link spre comentariu

Sigur că merge ! Dacă LED-urile din cadrul aceluiași afișor sunt relativ identice nu apare nici inegalitatea iluminării - aici e chestie de calitatea afișoarelor. Eu am văzut și așa și așa. În răspunsul meu am ținut cont de cerința ”simplu și sigur” din postarea inițială.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Varianta cu o singura rezistenta am incercat-o deja si functioneaza bine. Am legat in paralel toate cele 32 de liniute-leduri de care aveam nevoie din cele 8 afisoare printr-o rezistenta variabila, a carei valoare am scazut-o treptat pana am obtinut o iluminare buna. Led-urile lumineaza egal si tot panoul arata bine.DAR: aceasta varianta va rezista timp indelungat ?Eu cred ca nu prea va avea viata lunga in varianta cu o singura rezistenta, iar varianta cu 32 de rezistente mi-e cam incomoda. Varianta cu 8 rezistente, adica una pentru fiecare segment afisor, mi se pare la fel de proasta ca cea cu o singura rezistenta pentru tot panoul. Plus ca am nevoie de valori diferite ale rezistoarelor.Pe placa de unde am recuperat segmentele, existau si niste dirivere de led-uri. Alea m-ar putea ajuta cu ceva?

Link spre comentariu

Dacă segmentele sunt destul de apropiate ca parametri ( cum se pare că ar fi , deoarece ai iluminare egală) și dacă nu forțezi un curent prea mare prin ele - uzual nu mai mult de 10mA prin segment, dar depinde de tipul afișoarelor, n-ar trebui să ai probleme. Sigur legarea în paralel rămâne în continuare o variantă mai puțin sigură - există riscul ambalării termice - dar , în condițiile de mai sus , să sperăm că este unul redus.

Link spre comentariu

Segmentele sunt idetice, fiind recuperate din acelasi aparat (un vechi joc darts, d-ala cum sunt prin baruri-cluburi).Intrucat panoul ce vreau sa-l realizez trebuie sa functioneze cat mai mult timp, poate cativa ani, voi alege varianta cu rezistenta pentru ficare led/segment. Asta inseamna ca mai trebuie sa am rabdare, intrucat nu am in apropiere magazin de unde sa cumpar piese, cel mai apropiat fiind la 60 km.Nu stiu sigur daca in postarile de mai sus am folosit terminologia corecta si probabil am creat ceva confuzie atat pentru voi cat si pentru mine. Initial am crezut ca segment inseamna grupul de leduri din care se poate forma o cifra/litera. Se pare ca de fapt e altfel: segment=1 led=1liniuta, iar un grup de leduri din care se formeaza cifra/litera se cheama digit. Daca le-am incurcat si de data asta, va rog sa ma corectati.Afisajul fiind rosu, eu ma gandesc sa fac calculul rezistentelor pentru 1,7 V si 15 mA.

Link spre comentariu

Da , ai înțeles corect . Un segment = 1 liniuță = 1 sau mai multe LED-uri , după tehnologia de realizare ( de obicei unul ) . Tensiunea pe segment la 10-20 mA este de 1,8 - 2,0 V tipic mergând până la 2,5V. 1,7V este la limita de deschidere . 15mA pentru un regim 7/24 mi se pare cam mult . 10mA este mai decent, nu sunt prevăzute măsuri speciale de răcire pentru acele LED-uri , nu au fost concepute pentru așa ceva. Eventual - dar nu dorești complicații - un curent mai mic noaptea , când este întuneric , și mai mare ziua.Acum, ce vorbesc eu este valabil pentru afișaje uzuale . Habar nu am cum sunt cele despre care vorbești tu.PS . Cel mai bine fă niște probe ca să poți aprecia luminozitatea. Dacă sunt de calitate , se văd foarte bine și la 5mA ( sigur, fără să bată soarele pe ele ! )

Link spre comentariu

Ai dreptate Dr. L , eu am considerat că și eficiența luminoasă este un atribut al calității. Nu m-am referit la brand , și nici nu sunt printre aceia care cred ( și susțin uneori vehement) că un produs brand name , de 20 de ani vechime , e mai bun decît unul nou care provine de la o firmă mai modestă. Nu mă refer desigur la făcături și înșelătorii.

Link spre comentariu

Pe corpul afisoarelor e o sigla "LED BRT" si apoi BS-A816RD. Similar cu cel din imagine.

Par sa fie de calitate buna.

 

Asadar e bine sa fac calculele pentru 2 V si 10 mA /segment.

In legatura cu calculele, mai am o intrebare de incepator: V-am spus ca voi folosi ca sursa un incarcator de telefon. Pe el scrie autput DC 5 V, dar obtin masurand in gol tensiunea cu multimetru 7,5 V. Acum, care tensiune sa o iau de buna cand calculez valoarea rezistoarelor? 5V sau 7,5V (...multimetrul e bun, de incredere)

Desigur ca nu vreau sa ma complic si nici tare priceput nu sunt. Cu schimbarea intensitatii zi/noapte nu stiu cum e, dar un senzor de intuneric e o varianta pe care o am in vedere (asa ceva am mai facut).

Am facut o proba cu sapte segmente de pe doi digiti. Fara calcule, am folosit o rezistenta variabila multitura de 2.2k careia i-am scazut treptat valoarea si am apreciat ochiometric gradul de iluminare. Undeva la 90 ohmi parea sa fie in regula.

post-67961-139829799238_thumb.jpg

post-67961-139829799239_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da , par OK. Am văzut că sunt de 0.8 deci mărișoare . Cred că pot merge și mai sus de 10mA . Încărcătorul ăla dă 5V la un anumit curent ( ar trebui să scrie pe el ) și 7,5V în gol ( la curent zero) .Dacă mergi cu 10mA prin LED-uri , la 32 segmente ( parcă așa ai zis ) rezultă 320 mA. Acum , prima condiție : încărcatorul ăla să fie specificat la un curent mai mare ( preferabil mult mai mare , nu 350-400mA ) , dacă nu viața lui va fi scurtă ( nici cu unu mai mare nu e sigur că va ține mult timp la regim continuu dar șansele sunt mai mari. ). Acum , dacă este curentul scris pe el faci o estimare : dacă la xxxx mA cade 2,5V ( adică 7,5-5) , la 320mA cade yyy V. Deci tensiunea ta va fi , aproximativ, 7,5-yyy. Dacă nu scrie măsori tensiunea pe o sarcină de 20-30 ohmi și calculezi similar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări