Vizitator Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Un arc elicoidal,cand este compresat,isi micsoreaza diametrul,si-l mareste sau il pastreaza? :nas:Este vorba de un arc al carui lungime este de 260mm,are 35 de sprire cu grosimea de 3,5mm si diametrul exterior de 19,5mm. Link spre comentariu
popa ionut Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Il pastreaza... 1 Link spre comentariu
DanuAL Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Da, isi pastreaza diametrul la comprimare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Multumesc. .. Link spre comentariu
bcristian Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 De fapt isi mareste diametrul la compresie si micsoreaza la intindere, lucru usor de verificat cu ochiul liber si un resort moale.In cazul mentionat, probabil ca modificarea e foarte mica, intr-adevar. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 La arcuri, sau la orice alte corpuri care își modifica dimensiunile fizice inițiale, este valabil principiul invariabilității volumului. Având în vedere acest principiu, orice alungire sau comprimare a unui arc are loc cu modificarea lungimii. Pentru a aprecia în ce măsura se modifică restul dimensiunilor, trebuie sa înțelegem ce tip de corp este un arc elicoidal. Însuși atributul "elicoidal" ne sugerează faptul ca acest corp este un elicoid generat de o anumită suprafață cilindrică. Un element invariabil al unui arc elicoidal, este lungimea desfășurată a sa. Ținând cont ca elicea este caracterizată de raza cilindrului generator și de pasul ei, rezulta ca dacă arcul se comprima, variază (se micșorează) pasul și odată cu el variază și lungimea desfășurată a elicei corespunzătoare unui pas. Întrucât în principiu raza cilindrului generator al arcului elicoidal, este fixa fiind un element constructiv, ar trebui ca pe măsură ce este comprimat, capătul unei spire, situat inițial la 180 º, sa se deplaseze circular, astfel încât la sfârșitul procesului de comprimare unghiul de înfășurare al spirei considerate, sa fie mai mare de 180 º. Trebuie însă ținut cont ca un arc elicoidal de compresie, se montează de obicei precomprimat. Acest lucru determină o anumită forță permanentă la capetele sale pe direcția axială. Având în vedere că la capete există (prin construcție) o variație bruscă de pas, precum și aplatizări specifice, pentru a conferi suprafețe plane de așezare, practic în funcție de forța de precomprimare mișcarea de răsucire a capetelor arcului, poate fi permisa pe o porțiune mai mare sau mai mica, sau poate fi complet interzisa în funcție de caracteristicile scaunelor de așezare ale capetelor arcului și de natura materialului acestora, care dictează coeficientul de frecare între capetele arcului și scaune. La un moment dat mișcarea de răsucire a arcului elicoidal în timpul comprimării va fi deci interzisă, fără ca acțiunea de comprimare a sa să se fi încheiat. Acest lucru va duce la modificarea formei circulare a spirelor arcului, astfel încât să compenseze diferența dintre lungimea inițială și cea finală a unei spire. Astfel forma circulara inițială a spirei devine mai degrabă eliptică, ceea ce înseamnă ca pe alocuri raza "cilindrului" generator creste, în timp ce în alte zone scade.Concluzie: dacă arcul elicoidal inițial necomprimat are o raza exterioară R, după comprimare, el se va înscrie într-un cilindru de rază mai mare, în funcție de axa mai mare a noii forme eliptice după care se deformează zonal spira acestuia in timpul comprimarii. De acest lucru se ține seama în practică, atât la prelucrarea gaurilor cuprinzătoare în care vor fi introduse arcurile, cât și a tijelor de ghidare care străbat arcul prin interior. Gaurile cuprinzătoare, se fac de obicei cu un diametru mai mare, obținut prin înmulțirea cu un coeficient k, iar diametrele tijelor vor fi mai mici și obținute prin împărțirea diametrului interior al arcului cu un coeficient k'. Cei doi coeficienți (k și k') variază în limitele 1,1...1,3, în funcție de dimensiunile inițiale ale arcului, precum și de gradul de comprimare în funcționare ale acestuia. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 In cazul arcului de mai sus,ca si dimensiuni, cu o presare de 120 mm,coeficientii K si K' ii pot lua in calcul cu valorile de 1,1-1,3? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Valoarea coeficientilor este tatonabila. Daca nu te deranjeaza, atunci poti lua valorile maximale (1,3) Eu insa folosesc valoarea medie (1,2) si nu am avut probleme deosebite. Daca se blocheaza arcul, atunci poate fi marita putin gaura, sau eventual micsorat diametrul tijei. Link spre comentariu
DanuAL Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Si valoarea si arcul in sine trebuie probat/tatonat. Sunt arcuri cu un continut mai mare de carbon, etc. din start e mai rigid/tare, si la care nu se modifica diametrele - interior-exterior(un exemplu' ar fi arcurile de la suspensia auto - clasice vs. sport). Din aceasta cauza, nici tensionarea sau detensionarea nu este asa mare, implicit diametrele ''stagneaza''. Trebuie probat! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Am sa fac un experiment ''la rece'' sa vad ce diametre obtin la exterior si interior in urma compresiei.N-as vrea sa fac de doua ori tija si piesa in care intra arcul.Dar dupa Paste...revin cu cifrele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Hai ca n-am avut stare si mi-am luat o pauza din bucatarie si am mers in atelier.....Dupa compresia totala,spira langa spira, diametrul exterior a crescut cu 0,4mm. La interior nu am avut posibilitatea sa-l masor ,fiind bagat pe o tija filetata prevazuta cu saibe si piulite la capete. Link spre comentariu
mihaighe Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Hai ca n-am avut stare si mi-am luat o pauza din bucatarie si am mers in atelier.....Dupa compresia totala,spira langa spira, diametrul exterior a crescut cu 0,4mm. La interior nu am avut posibilitatea sa-l masor ,fiind bagat pe o tija filetata prevazuta cu saibe si piulite la capete.E normal sa creasca ,fa o experienta cu o bucata de sarma spiralata pe un cilindru,daca o intinzi sa miscoreaza diametrul ,daca o comprimi se mareste.Acum este adevarat ca nici arcurile nu se comprima(cum ai facut tu spira langa spira) sau se intind pana ajung sarma dreapta. Link spre comentariu
florianmro Postat Iunie 22, 2015 Partajează Postat Iunie 22, 2015 Cum se poate confectiona practic un arc de compresie din sarma ?. Am nevoie de 4 arcuri de diametru 13.5-13,7mm(trebuie sa intre in gaura de 14 mm) cu lungime de 24 mm . Se face o compresie de 5 mm la o forta de apasare de 300 grame. Link spre comentariu
area51 Postat Iulie 30, 2015 Partajează Postat Iulie 30, 2015 Ai rezolvat cu arcurile? Link spre comentariu
florianmro Postat Iulie 30, 2015 Partajează Postat Iulie 30, 2015 O da , demult , le-am facut din sarma de wipla de 0.7( de ortodontie )Au iesit foarte bine. Insa pe incercate, sarma se desfasosra mult dupa ce este roluita pe ax , mie mi-a luat vreo 5mm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum