Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 (editat) der_doktor întreb şi eu ce impedanţă vede ca sarcină etajul ăla final ?! se poate preciza ?sau musai trebuie precizată şi frecvenţa/simultan ? mă rog poate precizezi dumneata capacitatea difuzorului electrostatic ,la fel ar fi bine de ştiut dacă difuzorul electrostatic lucrează cu armatura mobilă polarizată la potenţial fix şi respectiv armaturile fixe la potenţial variabil(push-pull electrostatic). Poate Lăzăroiu(dacă vrea) să ne prezinte curentul prin tuburi(dinamic chiar pentru 10khz-15khz) pentru o amplitudine maximă la ieşire în sarcină sinus-decent. Editat Mai 14, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 Domnul valderama ,sincer n_am masurat deloc electrostatul dar o fac ,azi nu promit ca intr_o ora trebuie sa plec de la firma,am o intalnire,dar maine dimineatza o pot face.Deja azi am inceput sa demontez perechea nr 2 dar nu am ajuns la partea cu tuburile.Dl.Lazaroiu a specificat ca etajul final ar vedea o sarcina de cca 5kohmi,dar nu stiu la ce frecventza.Il masor maine pe domnu' ESL,eventual il si desfac bucatzi,stiu pe cineva interesat de cum ar arata pe interior.Domne stitzi ce vreau sa va spun...ca Herr Wiemann ,cel care a proiectat asta e un tip destept domne ...si zic asta pt ca am reparat/restaurat multe aparate proiectate de el.Am inatalnit multe chestii interesante. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 Difuzorul electrostatic solicita foarte mult tubul din cauza variatiei impendantei reflectata din secundarul transformatorului, capacitatea armaturiilor poate fi foarte mare si de acea rezonanta poate fi periculos de aproape de banda de frecventa redata. O rezolvare ar putea fi impendanta cit mai mica a sursei de c.c. anodice respectiv factor de amortizare mare de acea sint atit de putine amplificatoare cu tuburi capabile sa sustina un asemenea difuzor, practic der doktor a oferit o documentatie rara, putini se vor incumeta sa construiasca DIY asa ceva... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 Marius,special pt tine maine am sa desfac bucatzi un ESL si ii fac poze si masuratori fizice.Si pe mine ma intereseaza sa construiesc o pereche pt ca ,sincer ,se aud bestial.In boxele astea a trebuit sa reduc volumul la intrarea in PP_ESL la cca 20% pt ca e prea mult,cu el la jumatate nu potzi sa ascultzi ,te zgarie pe creier.As fi interesat ce masuratori electrice sa fac,si intreb asta deoarece stiu ca tu ai mai lucrat cu ESL si ai experientza in domeniu. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 (editat) ...Dl.Lazaroiu a specificat ca etajul final ar vedea o sarcina de cca 5kohmi,dar nu stiu la ce frecventza.Il masor maine pe domnu' ESL Vrei sa stie/ghiceasca altii ceea ce ai in atelier ? Cu documentatia pe care o ai "numai tu" ? Uite cam la ce impedanta si variatie de impedanta ne putem astepta la un difuzor electrostatic. http://www.stereophile.com/content/quad-esl-989-electrostatic-loudspeaker-measurements http://www.quadesl.com/quad_main.html Editat Mai 14, 2014 de adigh Link spre comentariu
adigh Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 (editat) Intrebarea care se pune, in mod evident, e de ce daca avem o impedanta a boxelor de 2-33ohm (linkurile de mai sus) totusi in cazul de fata, in mod evident, avem o impedanta mult mai mare, de ordinul kiloohmilor. Asta se poate pentru ca in boxe avem un transformator ridicator, armaturile condensatorului/difuzorului lucrind la tensiuni mari si curenti mici, adica impedanta mare. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Es_spk.gif http://sound.westhost.com/p105-f4.gif Chiar si castile au nevoie de un traf ridicator fara un amplificator dedicat pentru impedanta mare. http://headwize.com/?page_id=729 In cazul de fata avem un amplificator dedicat ce furnizeaza direct o tensiune mare. Nu mai avem nevoie de un traf ridicator. Avantajul amplificatoarelor pe tuburi. Transformatoarele ridicatoare pot avea un raport de transformare diferit de la caz la caz in functie de constructia difuzoarelor. Important e ca intrarea de amplificator sa aibe o valoare oarecum aceeasi la toate marcile de boxe, adica o standardizare. La nivel de difuzor/condensator insa putem intilni o mare varietate de impedante. Fara masuratori nu se poate prezice ce impedanta trebuie sa aibe un amplificator dedicat, ce lucreaza direct cu condensatorul, fara traf ridicator. Asa cum avem in cazul de fata. Abia dupa ce se stie sarcina urmeaza proiectarea amplificatorului, sau, dupa caz, proiectarea trafului ridicator. Deasemenea pentru o simulare corecta ar trebui furnizata valoarea sarcinii. Editat Mai 14, 2014 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 @adigh....tot nu mi_ai raspuns la intrebarile alea..cu frecatul capsunilor... Cum a ramas cu curentul prin EL34...trece de 100mA sau e la 40mA pe bucata ,adica max.80mA cum am scris eu? Cu parere de rau itzi spun ca link_urile puse de tine se refera la ESL _uri de banda larga,aici e unul de HF. Pana acum pot sa spun ca doar dl.Lazaroiu si Dl.Marius Popa cunosc topologia asta de PP_ESL,din cate stiu Marius chiar a construit unul.Documentatzie sa stii ca nu prea e pe net ,iar o realizare practica doar cu ce vezi pe youtube sau unele site_uri nu o sa reuseasca niciodata.Si...uite ca ma scap...inainte sa plec de la munca ,n_am mai rezistat si am desfacut unul pe o laterala,nu prea era lipit bine.E atat de simplu in interior ca nu realizezi practic de unde scoate inaltele alea asa de frumos.Ma mai gandesc daca o sa pun toate detaliile de constructzie pe forum,practic topicul se numeste ''Amplificator PP_ESL'' si nu ''constructzie home_made ESL''.Masuratori o sa pun ,restul mai vedem. Astept inca raspunsurile alea...miliAmperii si capsunile...nu uit.. Link spre comentariu
gg101 Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 Cum a ramas cu curentul prin EL34...trece de 100mA sau e la 40mA pe bucata ,adica max.80mA cum am scris eu? Probabil ca trebuie reaminitit ca este vorba de modul de operare Push Pull. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 @gg101...mann,ca uite nu mai pot sa tzin...m_am rupt de ras toata dupa amiaza.Ca sa vezi meseriasi in lampi...nimeni nu a observat ca sigurantza de pe bara de 650V S1 pe schema e de ...0,08A ,adica 80mA.Intentzionat nu am trecut_o in schema finala dar am pus_o in postul nr 9 in poza nr 5 ,e o foaie A4 cu lista de componente scrisa cu pixu' de mana si in dreapta sus scrie clar S1=0,08A. Cam asta e cu teoria si practica...daca n_ai simtzul ala de a gasi ceva ,intuitzia aia ..alergi dupa fantasme... Orice depanator a invatzat ca prima data se verifica sursa de alimentare din pct de vedere al tensiunilor livrate si consumului pe fiecare bara de alimentare, apoi generalul in gol si sarcina...dar pt asta itzi trebuie 15 facultatzi ,nu e de ajuns una.. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 Probabil ca trebuie reaminitit ca este vorba de modul de operare Push Pull. Degeaba incerci sa fii finut cu omu' ca nu isi da seama. Ramane ca lazaroiu sa prezinte datele din simulare si atunci "doctorul" se va trezi la realitate. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 (editat) @adigh....Cum a ramas cu curentul prin EL34...trece de 100mA sau e la 40mA pe bucata ,adica max.80mA cum am scris eu? In push-pull curentul printr-un EL34 poate depasi lejer 100mA. Depinde de putere, de sarcina si regimul de lucru-clasa de functionare (AB1, AB2) Tu calculezi curentul fara sa sti sarcina(impedanta) si puterea. Cirpaciule! Editat Mai 14, 2014 de adigh Link spre comentariu
gg101 Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 (editat) In push-pull curentul printr-un EL34 poate depasi lejer 100mA. Acum sa nu exageram. Pt EL34 (mod pentoda) in mod de operare PP, la Ua=250V , PSF-ul este inutilizabil pt domeniul AF . Eu zic sa mai aruncam un ochi pe foaia de catalog http://frank.pocnet.net/sheets/129/e/EL34.pdf Editat Mai 14, 2014 de gg101 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 In push-pull curentul printr-un EL34 poate depasi lejer 100mA. Depinde de putere, de sarcina si regimul de lucru-clasa de functionare (AB1, AB2) Tu calculezi curentul fara sa stii sarcina si puterea. Cirpaciule! Prietene, nu eu am proiectat nebunia asta de schema ci un neamtz ,probabil ca nici facultate nu avea pe timpul ala,habar n_am da' o sa_l intreb.In final na, ca tzi_ai furat_o si tu ..de la un ''depanator'' cum imi zice dl.valderama. App mai e unul pe aici,ii vad mereu postarile pe diyaudio,numai ca omul cunoaste electronica,intamplator am vazut cum purta niste discutzii cu @salas,poate itzi spune ceva numele asta. Daca te uitai la sigurantza ..erai in ''sigurantza '' acum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 (editat) Domne dacă vrei să ne arăţi cât de cât ceva , pune domne o oscilogramă din punctul precizat acum(catod EL34) http://oi57.tinypic.com/ixwmtd.jpg pentru situaţia 1200Vvv-anod la o frecvenţă de 10khz poftim. Sau uite merg pe mâna lui Lăzăroiu cu Raa echivalent 5K ce vârf de curent la anod(EL34)estimezi când puterea utilă în sarcina echivalentă atinge 54W ?. Editat Mai 14, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2014 Partajează Postat Mai 14, 2014 Domnul valderama ,o pun domne, 10kHz si 1100Vpp...numai sa nu ard dreaqu sigurantza aia de 80mA ca nu am valoarea asta, cea mai mica e de 100mA , trebuie sa fac comanda si de din astea mici.Maine cand ajung la munca probez o alta placa din cele 4 care trebuie reparate ,trebuie sa mearga vreo una si masor.O sa plimb si cursorul de bias in capete si centru si pozez.. Domne uneori noi ne complicam singuri,,e atat de simplu...puterea prin definitzie e produsul dintre tensiune si curent.Tinand cont de faptul ca borcanul ala de EL34 nu poate mai mult de 25W iar ESL ala are nevoie de inalta tensiune si nu curent...ce este asa de complicat.Cresti tensiunea si scazi curentul, exact cum face Renelul cand transporta energia pe LEA,o ridica la 400KV sa nu aiba pierderi pe cabluri...eu cred ca la fel a gandit si neamtzul... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum