Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP ESL (electrostatic loudspeaker)

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 186
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

25

• THOMAS

18

• adrian_pic

15

• zal

11

Top autori în acest subiect

...franz,multzumesc pt link.Despre Reiner chiar nu stiam nimic,un motiv bun ca sa_i fac o vizita.Cand o sa am un chassis ok de la boxele astea sper sa dau o fuga la Oberhausen,totusi nu cred sa aiba ceva mai bun decat PP_ul asta de la T&A.Dupa brosurile de la T und A placa asta ar scoate sinus cam 80W,lucru care sunt inclinat sa_l cred deoarece am ascultat boxele astea.Nici nu se compara pocnitorile de HT din alte boxe cu astea ESL,poate cele ionice de la Acapella...habar n_am,nu am studiat inca problema asta.

Cand am sa termin proiectul ala mai vechi,universal Netzteil Plattenspieler,am cateva persoane pe lista unde vreau sa_l prezint si ar fi in ordinea asta:Jürgen Heiliger,Holger Barske (H.B. pe multe forumuri),Dr.Bernhard Fuß (D.B. pe AAA) si ....''tiefbassuebertr'' de pe diyAudio alias A.K. pe AAAforum...

Probabil ca pt multzi aceste nume nu spun nimic,recunosc ca nici mie acum vreo 10 ani nu_mi spuneau nimic...deoarece nu aveam tangentze cu adevaratul hi_fi..ce stiam erau doar generalitatzi,un amplificator 2x500W credeam ca e ceva extraordinar.Chiar nu aveam de unde sa aflu cum arata un McIntosh inside decat doar de pe net.Recunosc ca am avut sansa sa cunosc oameni deosebitzi,oameni care stiu despre acustica,audio sau electronica mult mai mult,poate,decat Googu... :rade:

Cu totzii stim ca nu toate informatziile de pe net sunt veridice,cele cu adevarat pretzioase se afla doar in cartzi si in ...mintea unora,iar faptul ca mai scapa cate una pe un forum devine sursa de inspiratzie pt altzii.

Deja ...ma intreb pt ce am postat schema de la T und A pe forumul asta...vad ca nu e interesanta decat pt cateva persoane de aici,si,culmea e ca nu o are decat firma mama.Cred ca era mai interesant un thread cu titlul ..Amplificator subwoofer 100W-pt masina''..

Sincer,chiar nu ma asteptam sa posteze domnul Lazaroiu si blue.Zal si franz...eram sigur ca o sa scrie,dar ma rog....cand am sa primesc toate piesele am sa pun toata documentatzia intr_o arhiva pe un site si link aici pt ca_i pacat sa se piarda.O sa fie inclusiv procedura de calibrare,puncte de masura si oscilogramele aferente.Daca deschideam subiectul asta pe un site nemtzesc sau in lb engleza cred ca erau foarte multzi interesatzi de el,dar,na ja,nu mai conteaza...

Multzumesc inca o data celor care au scris in topicul asta.

Ramane in st_by ..pana termin ce am inceput...si...pana atunci urez un Paste fericit tuturor membrilor forumului.

Cristos a inviat!

Link spre comentariu

Controlul amplitudinii membranei prin acel sistem optic este interesant, probabil amplificarea unui etaj este modificata in timp real, teoretic nu este greu dar creste complexitatea aparatului dar nu ma mira fiindca pt fiabilitate si calitate nemtii complica sistemele tipic pentru ei insa mie imi place acest tip de abordare :da Apreciez efortul dvs de informare si prezentare a acestui ansamblu acustic rarisim si dupa ce voi studia documentatile oferite , probabil va voi solicita pentru anumite chestiuni legate de aparat"PASTE FERICIT" tuturor !

Link spre comentariu

Nu-i nimic complicat, este reactie negativa (motion feedback). Foloseste acel traductor optic pt. ca la vremea respectiva sistemele piezo si inductive au fost deja brevetate de altii.

Link spre comentariu

Genesis APM_1 foloseste in bass_ul de 15'' un traductor piezo.Amplificatorul pt bass e class D cu HIP4081 si punte H,vreo 500W si PWM la 600KHz.Din cauza traductorului se si aud ...bine,zic asta deoarece am probat si fara traductor... :rade: Cand voi avea timp o sa prezint si restaurarea astora de la Genesis,nu de alta dar sunt chiar bijuterii.Totusi nu au inaltele pe care le scoate ESL_ul asta de la T&A.

Link spre comentariu

Nu-i nimic complicat, este reactie negativa (motion feedback). Foloseste acel traductor optic pt. ca la vremea respectiva sistemele piezo si inductive au fost deja brevetate de altii.

Nu cred ca este chiar simplu de rezolvat problema, reactia negativa nu poate controla liniar dinamica de miscare a membranei care la rindul ei nu este liniara in circuitul magnetic al difuzorului, observati va rog ca apar prea multe variabile deci nu poate fi vorba de un control, mai de graba se micsoreaza unele erori de executie regasite in micsorarea relativa a distorsiunilor
Link spre comentariu

@zal,ai schema de la Philips? Maine scot si eu schemele de la T&A,am vazut ca sunt diferente intre bass,bass_medii si medii nu numai in filtre ci si ca nr piese.Pe bass am 4AO iar in medii doar 2.Azi au sosit piesele si sper sa termin maine sau poimaine cu schimbatul lor,apoi astept difuzoarele.

Link spre comentariu

La alea cu senzori piezo trebuie avuta mare grija si notate firele care pleaca spre etajul de control (placa).Daca sunt puse invers face ca toate visele,e posibil sa zboare membrana de la bass,am patzit_o eu la APM_1 ala,norocul meu a fost ca stiam si nu l_am lasat nici jumate de secunda.Cand e fazat corect senzorul si fara semnal de intrare in amplificator daca se apasa cu mana membrana difuzorului aceasta incepe sa vibreze,asta insemnand ca lucreaza senzorul si partea de control,in ideea aducerii in zero a acesteia.In functzionare normala doar diferentzele de frecventza intre semnalul de la iesirea difuzorului si cel de la senzor fac sa actzioneze etajul de control al pozitziei membranei.Daca aceasta reda perfect forma semnalului aplicat si nu vibreaza pe alte frecventze datorita inertziei mecanice etajul de control nu actzioneaza.

Uite aici sunt prezentate cateva detalii tehnice,alaturi de Backes & Müller BM20,BM40 si Infinity Reference Standard lb.

http://www.johannes-krings.com/BM%2040_1986_03_AUDIO.pdf

''Auf hart angerissene Gitarrenakkorde (Paco de Lucias -Solo Quiero Carminar) reagierten die Membranen ebenso schnell,unbestechlich und exakt wie auf das zarte,fast flirrende Anhauchen einer Flöte.''

,,Pe acordurile hard de ghitara,membranele reactzioneaza la fel de repede si exact ca o respiratzie delicata pe un flaut''....cam nashpa de tradus in romana dar ..se intzelege.

iar asta e melodia mea de test... :da

''Dire Straits_ When it comes to you''

Link spre comentariu

Nu cred ca este chiar simplu de rezolvat problema, reactia negativa nu poate controla liniar dinamica de miscare a membranei...

Este chiar foarte simplu. Curentul de la iesirea traductorului optic (fotodioda) este direct proportional cu pozitia membranei, si asta pe mai multe decade. Reactia negativa impune ca pozitia membranei sa corespunda semnalului de intrare în sumator (mai putin eroarea date de amplificarea finita în bucla deschisa). Singura problema o constituie miscarile transversale ale "penei" ca urmare a oscilatiilor partiale ale membranei, care-i limiteaza folosirea la frecvente joase.
Link spre comentariu

...in final am reusit sa scot schemele pt senzorii optici,in mare sunt asemanatoare numai ca la tieftöner (bass,mie imi e mai usor in jermana pt ca asta vb toata ziua,decat pe aici scriu romana si de vb cand o sun pe mama in romania) foloseste o chestie frumoasa,o reactzie negativa culeasa de pe un rezistor shunt  serie cu difuzorul,partea dinspre masa...in rest sunt filtre active...

Poate reusesc maine(azi,de fapt) sa trec in format electronic schemele mazgalite pe jdemii de hartii...acum am manualul service ..complet,din pct de vedere al schemelor...reglajele urmeaza sa le rescriu,deoarece in frantura de manual service sunt partziale.Baietzii astia de la T&A au facut manualul ala service ..doar pt ei ..iar modificarile aduse pe parcurs nu_s mentzionate nicaieri..

Si pana imi vin difuzoarele inapoi, cu inele noi la membrane, ma delectez cu doua Pulsar 2000,preamplificatoare,tot de la T&A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări