Vizitator Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Am incercat azi din nou cu aco_metrul sa masor caderea de tensiune pe un rezistor de 1Kohm apoi pe 100 ohmi.Nici o sansa.Datorita impendantzei mari vazute in anoda rezultatul masuratorilor e eronat.Ma oftic rau ca am in Romania,sonde de masura de 1:100 si sonda de curent pt osciloscop ,dar nu le_am mai luat cu mine...naja. Am sa incerc si varianta cu osciloscopul atarnat cu masa in anoda,il mut pe alta masa sa_l izolez cat mai bine posibil de orice alt aparat.Stiu ca nu e o metoda ortodoxa dar...pana imi vine altceva in minte . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Nu este nevoie de sonda cu atenuare fiindca tensiunea citita pe rezistor cu ajutorul osciloscopului poate fi reglata usor din nivelul semnalului de intrare in amplificator, in caz ca exista un nivelul maxim la care se depaseste posibilitatea de vizualizare este suficienta micsorarea valorii rezistorului Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 (editat) Am incercat azi din nou cu aco_metrul sa masor caderea de tensiune pe un rezistor de 1Kohm apoi pe 100 ohmi.Nici o sansa.Datorita impendantzei mari vazute in anoda rezultatul masuratorilor e eronat.Ma oftic rau ca am in Romania,sonde de masura de 1:100 si sonda de curent pt osciloscop ,dar nu le_am mai luat cu mine...naja. Am sa incerc si varianta cu osciloscopul atarnat cu masa in anoda,il mut pe alta masa sa_l izolez cat mai bine posibil de orice alt aparat.Stiu ca nu e o metoda ortodoxa dar...pana imi vine altceva in minte . E foarte rau sa pui masa osciloscopului altundeva decat masa aparatului! Improvizeaza un divizor rezistiv cu rezistente mari spre anod si folosesteti osciloscopul. Unii-si creeaza puncte de masura permanente folosind divizoare de tensiune pentru tensiuni mari (uneori si din motive de protectie). Editat Mai 26, 2014 de sebi_c Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 27, 2014 Partajează Postat Mai 27, 2014 (editat) Aici sunt doua pdf despre ESL care merita studiate: http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=57315541389252152578 http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=06163117726431784886 La pagina 81 din primul pdf e prezentat Quad_ESL63 astea sunt capacitatzile panourilor,se vede ca tweeter_ul are doar...11,6pF Uneori ma gandesc ca alerg dupa....sanziene,dar nici sa_l las asa ...nu pot. Sebi,stiu ca nu e bine sa pun masa osciloscopului in anoda,nu ar fi o problema de protectzia muncii,am lucrat destul cu inalta si stiu ce fac.Problema ar fi ca traseul de masa al osciloscopului se va inchide prin sursa acestuia si trafo de separare spre masa amplificatorului.Aici ma refer la capacitatzi parazite care oricum inseriate sunt mai mari decat capacitatea ESL_ului si influentzez masuratoarea.Pe de alta parte osciloscopul devine o ..antena datorita masei... M_am gandit sa iau..''o proba de tzesut''...adica sa inseriez un µA ,de la indicatoarele Vu_meter, serie cu o dioda EFD si un semireglabil ,apoi totul paralel pe o rezistentza de 100 ohmi-10k,pt a obtzine o deviatzie aproape de maxim a acului.Apoi sa alimentez separat acelasi circuit cu aceeasi frecventza din generator si sa determin curentul prin rezistentza shunt. O alta problema e ca nu mai am timp destul pt experimente,mai pot sa trag de timp doar saptamana asta ,deja m_am intins cam mult cu boxele astea si clientul e...nerabdator.Sa cumpar o sonda de 100:1 dureaza prea mult pana vine,,,in fine vad eu ce fac. Editat Mai 28, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 29, 2014 Partajează Postat Mai 29, 2014 (editat) Aici sunt doua pdf despre ESL care merita studiate: http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=57315541389252152578 http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=06163117726431784886 La pagina 81 din primul pdf e prezentat Quad_ESL63 astea sunt capacitatzile panourilor,se vede ca tweeter_ul are doar...11,6pF Uneori ma gandesc ca alerg dupa....sanziene,dar nici sa_l las asa ...nu pot. Sebi,stiu ca nu e bine sa pun masa osciloscopului in anoda,nu ar fi o problema de protectzia muncii,am lucrat destul cu inalta si stiu ce fac.Problema ar fi ca traseul de masa al osciloscopului se va inchide prin sursa acestuia si trafo de separare spre masa amplificatorului.Aici ma refer la capacitatzi parazite care oricum inseriate sunt mai mari decat capacitatea ESL_ului si influentzez masuratoarea.Pe de alta parte osciloscopul devine o ..antena datorita masei... M_am gandit sa iau..''o proba de tzesut''...adica sa inseriez un µA ,de la indicatoarele Vu_meter, serie cu o dioda EFD si un semireglabil ,apoi totul paralel pe o rezistentza de 100 ohmi-10k,pt a obtzine o deviatzie aproape de maxim a acului.Apoi sa alimentez separat acelasi circuit cu aceeasi frecventza din generator si sa determin curentul prin rezistentza shunt. O alta problema e ca nu mai am timp destul pt experimente,mai pot sa trag de timp doar saptamana asta ,deja m_am intins cam mult cu boxele astea si clientul e...nerabdator.Sa cumpar o sonda de 100:1 dureaza prea mult pana vine,,,in fine vad eu ce fac. Da pune omule, un divizor rezistiv intre anod si masa si masoara (sa zicem 820K catre anod si 8K2 catre masa si masoara ce ai pe 8K2, adica ceva de ~100 ori mai mic, daca rezistenta de intrare a sculei e destul de mare)! Nu trebuie sa cumperi o sonda 1/100! PS. Valorile-s din burta! Daca ai tensiuni foarte mari majoreaza valorile si gata. Editat Mai 29, 2014 de sebi_c Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Dupa o saptamana de concediu,am ajuns in final la atelier si la ..ESL. Azi am incercat din nou sa masor curentul prin ESL_ul ala dar fara succes. Pun si schema pe care am lucrat,in format pdf: http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=08269815148394638954 Poze: Vechitura asta de aparat rusesc,chiar daca are impendantza mica de intrare,masoara corect pana pe la vreo 100Khz,e testat . Cu cabluri scurte,pana in 20cm fiecare,si legate in acelasi punct S1 in schema de mai sus.la iesirea din anoda dupa condensatorul de 33nF,pe domeniul 30Vac ...imi arata ..bazaconii. Alta vechitura,un Metravo,legat la fel cu bornele in scurt_circuit si agatzate pe iesirea din anoda ...tot ...balarii. Am facut doua divizoare rezistive de 100:1,sa nu influentzez rezultatul masuratorii cu impendantza mica a sondei osciloscopului,in cazul de fatza pe X10 fiind cam de 10Mohmi.rezistorul shunt,inseriat pe semnal e de 1kohm.Fiecare divizor e facut din 4M7+4M3=9M serie apoi cu 100k la masa pe care se citeste raportul de divizare. Aici sondele legate in acelasi punct (TP1) pt verificarea calibrarii canalelor,cu toate ca osciloscopul e calibrat acum vreo 4 luni la firma de metrologie. Si acum....mut sonda ch1(pe care o citeste DVM_ul incorporat in osciloscop) dupa shuntul de 1kohm si am 2,30Vef(in TP2) iar sonda ch2 ramane in TP1unde scade un pic tensiunea. Aici e diferentza de tensiune ch1-ch2,vreo 400mVef.....gogoasa...pe care n_o ...inghit. Cam asta e cu sarcina capacitiva si de ordinul pico_farazilor. Am impresia ca imi trebuie o sonda diferentziala cu capacitate de intrare sub 3pF si raport de divizare 100:1/10:1. Daca stau sa ma gandesc sondele folosite de mine au capacitatea de intrare in jur de 30pF,comparabila cu a ESL_ului. O alta chestie interesanta e ca ESL_ul asta e pus la masa prin sursa de bias,practic semnalele din anode se inchid prin cele doua ESL_uri si apoi impreuna prin rezistentza interna a sursei de bias. Sursa asta de bias e un dublor de tensiune din 430Vac protejat cu o sigurantza de 32mA. Daca mai are cineva vreo idee ...astept ..oricum trebuie sa inchid pana la sfarsitul saptamanii amandoua perechile de boxe. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 ...cred ca se poate inchide/sterge topicul,deja sunt mai multe fisiere atasate disparute si oricum nu va fi folositor nimanui. A fost, totusi, o experientza frumoasa si o lectzie pt ...viitor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum