Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP ESL (electrostatic loudspeaker)

Vizitator

Postări Recomandate

Am pe ,,masa de operatzie'' o pereche de boxe active T&A model OEC_2000.Am mai restaurat complet inca o pereche acum catziva ani dar n_am avut timp sa ridic schema electrica a amplificatorului de inalte care e cu tuburi si are ca sarcina un difuzor electrostatic.Este configuratzie push_pull si foloseste 2x EL84,2x EF86 si o ECC83.Iesirea audio e pe transformator cu miez de ferita.

Difuzorul electrostatic e cu 3 fire ca in imaginea atasata.Maine am sa pun si poze reale cu placile si difuzorul.Mentzionez ca nu e nimic defect pe placa amplificatorului,dar, la o restaurare completa trebuie schimbatzi condensatorii electrolitici,trimmerele,refacute lipiturile si reglajele.Acum sper sa nu fiu intrebat cum am rezolvat prima pereche...

Si ca sa raspund sincer...am facut reglajele cu generatorul de semnal si osciloscopul,neavand schema etajului cu tuburi doar manualul service care din pacate e incomplet.Oricum nu_l are nimeni in toata germania decat firma mama.Manualul service l_am mai pus pe alt forum romanesc si am sa_l pun si aici.

Pt documentare cateva link_uri:

-difuzor electrostatic:

- http://en.wikipedia.org/wiki/Electrostatic_loudspeaker

-date tehnice Solitaire OEC2000 :

-http://www.hifi-wiki.de/images/b/b4/Solitaire_OEC.pdf

-http://www.hifi-wiki.de/index.php/T%2BA_Solitaire_OEC_2000

-discutzie in forum,cateva poze si descriere:

-http://www.tapeheads.net/showthread.php?p=298846

Difuzoarele sunt ceva mai speciale si au un sistem de control al fazei opto_electronic in timp real,practic sunt fortzate sa urmareasca semnalul de intrare iar alte oscilatzii datorate inertziei mecanice sau rezonantzei sunt eliminate.

Practic,nu sunt in impas cu restaurarea boxelor,dar,tzinand cont de noul hobby...LAMPILE.. :da ,cred ca merita un pic disecat subiectul.Oricum ii ridic schema electrica...chiar daca muncesc 2 zile...ce e mai rau e ca nu are silk_screen si e cablaj dublu.In plus e stilul ala specific T&A care uneori te scoate din mintzi.

Boxele sunt pe 4 cai,au intrare XLR si cinch(RCA),urmeaza filtre active si 5 amplificatoare AB class plus partea cu tuburi pt ESL.

Pot sa spun ca dintre boxele cu bass mai mic de 15'' sunt practic printre cele mai bune .Eu unul n_am ascultat altele mai bune sub 15'',peste...da dar inaltele nu erau asa ca la astea.. ESL_ul isi spune cuvantul :da//en

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 186
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

25

• THOMAS

18

• adrian_pic

15

• zal

11

Top autori în acest subiect

Foarte interesant acest subiect. Odinioara exista un RR ORION parca (?),ce avea pe laterale doua difuzoare electrostatice si care chiar se auzeau bine.Eficienta lor nu a putut fi pusa in evidenta decat atunci cand in FM au inceput sa se emita mizica de calitate din studiouri echipate modern la acea vreme. Asta-i inca o dovada ca nu prea mai inventam nimic nou acum,sau poate doar sa ne laudam cu tehnologii de varf,bazate pe principii si teorii gandite de inaintasi nostri in tehnica sunetului care,paradoxal,reuseau sa gandesca fara GOOGLE ! Difuzoarele electrostatice din acel RR erau excitate direct din anodul tubului final (un banal SE cu EL84 !) printr-un condensator (!?) nu mai stiu exact schema,daca acum cineva ar detine acele difuzoare si-ar putea construi ceva pentru casa care chiar ar depasi calitativ vorbind,sunetul redat de multe difuzoare de inalte,ca sa nu spun caci iar voi fi acuzat :nas: Fain si nou subiect,merita dezvoltat!P.S difuzoarele erau construite aproximativ ca in desenul de mai sus ; doua statoare (grile) pe care se aplica tensinea de AF si reprezentau aramaturile condensatorului si o membrana subtire din foita de mica intre cele doua statoare.Pentru securitatea electrica,statorul cu petential mare de tensiune era montat in spatele difuzorului pe un textolit izolator dar si stoper,iar celalalt stator era plasat in fata si avea aspectul unei grile perforate (site) pentru a permite sunetului produs de membrana sa iasa.Secretul,daca pot spune asa,este pana la urma membrana sau mai bine spus materialul din care este facuta aceasta. Exista doua tipuri de astfel de difuzoare:- cu excitatie initiala in care se moduleaza cu un curent AF o tensiune continua,acestea au un randament mai bun.- fara excitatie,adica tipul de difuzor descris de mine mai sus,acestea avand doua aramturi pe care se aplica o tensiune AF de nivelul sutelor de volti,acestea avand un randament mai scazut si puteri mai mici. In ambele cazuri sunetul este produs de o diafragma (membrana).Dimensiunile membranei dicteaza raspunsul la frecventele cele mai joase pe care dorim sa le redea acest difuzor. Calitatea sunetului in ceea ce priveste frecventele inalte este incontestabil superioara oricarui difuzor electrodinamic sau piezo pentru redarea frecventelor inalte,indiferent de modelul de difuzor electrostatic utilizat. :da

Link spre comentariu

Aici e schema,dar fara partea cu lampile:

http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=17361652309337580069

iar aici brosura de la T&A:

http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=02620262689539311406

Am inceput sa scot schema la partea cu tuburile....deja am gasit chestii fantastice.Abia astept sa o termin.Seamana in principiu cu ceva de pe net dar e lucrata frumos.Cand va fi gata o sa_l rog pe domnul Lazaroiu sa faca si o simulare.Eu stiu practic cum se aud boxele astea,e ceva fantastic.

Schema contzine:

-2x EL34

-2x EF86

-1x ECC83

-62 rezistentze

-41 condensatori

-8 diode,

-1 punte redresoare

-6 sigurantze

-1 trafo alimentare

-1 trafo de inalta frecventza pe miez ferita

-1 releu

-2 tranzistori,

in total 128 piese... :rade:

Link spre comentariu

Pe lîngă finalul pe lămpi se mai pot îmbunătăţi şi cele cu trz.Schema nu e greu de scos, mai ales că cablajul e transparent cît de cît..................Dl Lăzăroiu, am avut acel Orion 612 cu difuri electrostatice, din păcate cauciucul din ele, care ţine presate foile de plastic argintate (nu de mică), era pietrificat. Au făcut şi bulgarii un radio cu difuri electrostatice, dar mult mai mici, cam o treime din lăţimea celor din Orion.

Link spre comentariu

Am construit si eu un asemenea difuzor din pura curiozitate, membrana era din mylar si avea 200/100mm iar tensiunea de alimentare a medianei 2KV, transformatorul de semnal a fost improvizat adica 6,3v/1,5A si 2*360v/0,1A iar sursa de semnal un amplificator QUAD 405 si generator AFNu am avut rabdare sa duc pina la capat ceva serios insa sunetul de la 2Khz in sus era foarte curat dar neuniform in frecventa, cu ocazia acea am verificat si alte lucruri legate de ESL, a fost interesant...Herr doktor, este salutara aducerea in discutie a chestiunilor mai exotice fiindca aceasta sectiune de forum merita si altceva :da

Link spre comentariu

Off_topic

...poate am mai zis,poate nu,in materie de lampi sunt incepator,dar am lucrat destul de mult cu cinescoape si vorba aia ,,omul cat traieste ...invatza''.De ceva timp simt o atractzie pt lampi motiv pt care m_am apucat sa construiesc un tube_tester mai deosebit.Deocamdata bobinez 2 trafuri toroidale,unul pt alimentare filamente si celalalt pt anodica,ecran si negativare.Sunt convins ca pasind pe drumul asta am sa fac greseli dar incerc sa ma autocorectez si sa invatz din ele.Pasiunea asta cu ,,lampile'' cred ca a aparut din cauza plictiselii provocate de componentele moderne.In tehnica smd ma descurg bine,stiu sa fac un reflow ca la carte, am reparat mainboard_uri PC si laptop,scannere..iar cu tht ma intalnesc zi de zi (muncesc minim 16 si max 20 ore zilnic,si asta din pasiune).In audio nu am asa multa vechime (cred ca vreo 10 ani) ca in monitoare si tv,dar asta nu ma impiedica sa ma perfectzionez.Chiar pot sa spun ca in ultimii 15 ani am avut maxim 2 sau 3 aparate care au cazut in timpul garantziei (un an),si asta cu defecte minore remediate in max 10 min. deoarece prefer sa schimb tot ce ar putea cadea in urmatorii ani si mai bine pierd 2-3 ore in plus la un aparat atunci cand ii fac revizia decat sa pierd timpul cu rezolvarea garantziilor,si sa_mi fac firma de ras.

On_topic, :rade:

Baietzii astia de la T&A au lucrat in general bine si zic asta deoarece mi_au trecut prin maini destule aparate de la ei.Sunt solid facute si calitativ mult peste medie.Nu fac comparatzii cu alte firme ca nu are rost.

La modelul asta de boxe, care au costat in jur de 23 mii DM,cat un mercedes nou la vremea aia,scrie in manualul de utilizare ca impulsul pe difuzorul electrostatic ar fi de 450Vefasta insemnand un Vpp de 1273V.Mentzionez ca inca nu am masurat practic pe ESL sa vad cat este ,dar o fac in scurt timp,maine pleaca difuzoarele la o alta firma pt inlocuire inele (sicke) si in cateva zile sunt inapoi.Abia atunci pot sa fac toate reglajele si testele inclusiv raspunsul in frecventza pe fiecare difuzor in parte.Astept si niste piese de schimb,trimmeri si condensatori pt celelalte module si filtrul activ de pe intrare,altfel testam separat partea de frecventza inalta.Oricum am sa pun aici toate rezultatele testelor,egal daca sunt sau nu ...bune.

Interesante sunt totusi si difuzoarele de sub_bass,bass si medii care au un sistem optic de control al miscarii membranei.Practic nu o lasa sa vibreze din cauza inertziei mecanice lucru care se manifesta printr_o deplasare controlata si eliminarea oscilatziilor parazite,rezonantze si haraituri...

Fiecare difuzor are amplificatorul propriu si un filtru activ care il face sa lucreze doar in banda de frecventza alocata:

-sub bass 16Hz-145Hz

-bass 180Hz-840Hz

-medii 960Hz-5500Hz

-inalte 4500Hz-80kHz

...Das was...

Link spre comentariu

Aici e schema completa, cu valori componente:

http://s000.tinyupload.com/index.php?fi ... 3498494211

Fisierul poate fi deschis cu KiCad care e gratis si are platforme pt toate sistemele de operare.Poate fi si modificat sau aduse alte imbunatatziri,precum o asezare mai ordonata a pieselor sau eventual corectate greselile de editare...

Urmeaza sa fac un tabel cu datele trafului PP care in cazul de fatza e de la Pikatron pe miez de ferita N27.Oscilograme am sa pun cand imi sosesc toate piesele comandate,pana atunci astept pareri despre schema....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări