Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema in legatura cu un cablaj

davidneacsu

Postări Recomandate

Salut , vreau sa proiectez un cablaj prin metoda foto dar am 2 nelamuriri .Prima : din cate am inteles developarea se face cu soda caustica , intrebarea mea ar fi ce cantitati de soda ar trebui sa folosesc si daca sa folosesc soda obijnuita ( din aceea care se folosea la fabricarea sapunului de casa ) ? Si a doua nelamurire : Dupa ce folia transparenta a fost printata trebuie sa o pun imediat pe cablaj si sa il expun luminii sau se poate lasa si mai mult timp ? va rog puteti sa imi spuneti cum se numeste folia aceea transparenta sau sa imi recomandati imi recomandati una . Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• davidneacsu

10

• AlinEX

4

• iuli09

3

• briobit

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu soda ..acid se foloseste ..clorura ferica ....se gaseste de cumparat la magazine on line

eu nu vorbesc despre corodare , vorbesc despre developare care se face inaintea corodarii .
Link spre comentariu

Salut, folia se numeste folie de retroproiector se gaseste prin librarii, iar ca developant poti folosi Seno-4007 . Mai multe informatii gasesti aici viewtopic.php?f=14&t=97&start=2380 .

pai eu din cat am inteles seno-4007 este interzis sau nu se comercializeaza in romania . Si mai am o intrebare , aceasta metoda este mai buna decat press & peel ?
Link spre comentariu

merge si cu soda, eu foloseam 1 lingurita cu varf la 1 litru de apa.... acum depinde ce soda prinzi .... fa solutie asa si pune mana si experimenteaza pe placuta mica prima data ca altfel nu o nimeresti

Link spre comentariu

nici soda caustica nu mai gasesti prin magazinele de metalo chimice, cel putin NU de calitate. gasesti doar 25% soda caustica si 75% sare gronjoasa! Furaciune.... :sparge:

Link spre comentariu

m-da! Avantajele aderarii m....UE!

Eu stiu ca metoda foto este de departe cea mai buna metoda pentru cablajele home made! insa si cea mai costisitoare! necesita o sursa de lumina UV, cablaje tratate cu fotorezist, imprimanta laser, bai ca in vechile ateliere FOTO, ce sa mai... un laborator intreg! insa ies de o calitate exceptionala! Dupa umila mea parere, nu se merita solutia aceasta doar pentru hoby! aaaa

Uite un tutorial asa mai la indemana(este primul rezultat la cautarea cu GOGU)

http://solenzamea.xhost.ro/metoda_foto.html

Link spre comentariu

Cam din cauza sodei caustice sunt ingrijorat , macar de ar fi cablajele cu fotoresist mai ieftine :cry: . Despre metoda press & peel ce credeti ? pe Youtube am vazut ca iese destul de frumos , dar toti au facut doar cablaje de dimensiuni mici , pe cablaje de dimensiuni mari oare iese bine ?

Link spre comentariu

care sunt dimensiunile cablajului si ce latime au traseele ?

dimensiunile cablajului : L= 17,7 cm si l=10,3 cmTraseul cu sageata rosie are 7mmTraseul cu sageata galbena are 2 mmtraseul cu sageata albastra 1,3 cmtraseul cu sageata maro are 2,4 cm Ce crezi , merge cu metoda press and peel ?Multumesc

post-78468-13982979778_thumb.jpg

Link spre comentariu

Traseele nu sunt deloc o problema si desi dimensiunea este destul de mare se poate face prin metoda P&P fara probleme; nu cred ca se justifica sa incerci cu metoda foto , mai ales daca este primul cablaj pe care-l faci .

Link spre comentariu

Traseele nu sunt deloc o problema si desi dimensiunea este destul de mare se poate face prin metoda P&P fara probleme; nu cred ca se justifica sa incerci cu metoda foto , mai ales daca este primul cablaj pe care-l faci .

Pai cred ca o sa renunt la metoda foto si o sa incerc cu Press and peel . Ar trebui sa folosesc o folie lucioasa obijnuita sau una speciala ( cum ar fi asta : http://www.mivarom.ro/catalog/product_i ... lue-p-5892 ) ?
Link spre comentariu

eu nu le-am folosit niciodata ; folosesc hartie foto pentru a tipari schemele pe care apoi le transfer pe cablaj cu fierul de calcat ; este foarte importanta curatarea cablajului inainte de a transfera ,la cald schema ; eu folosesc un burete abraziv cu granulatie mica .Dupa curatare il spal cu detergent si apoi il sterg cu o carpa de bumbac imbibata in spirt . De asemenea , conteaza foarte mult sa ai rabdare sa se inmoaie bine hartia in apa inainte de a incepe sa o "decojesti" .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări