UDAR Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Sper că nu ne trimiți la bibliotecă pe cei care nu avem cartea .....Edit. Am găsit ( cred ) ! . Interesant, cred că la asta se referea și @franzm . Oricum , varianta cu comparatoare are șanse mai mari de a merge decent dacă comparatoarele sunt ”rail-to-rail” pe ieșire . Se poate și dacă nu dar deja se complică. Cu porți, habar n-am care este ”pragul” și care este dispersia lui . Nu am nici un motiv să cred că este fix 1/2Vcc. Oricum, tot mai trebuie inversarea de după și intrarea trebuie să vadă impedanță mică ( un potențiometru mic ) . Eleganța acestor scheme simple este însă absolut remarcabilă. Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 cu scuzele de rigoare postez schema: http://i58.tinypic.com/2hfs605.jpg Link spre comentariu
Vizitator ady30100 Postat Aprilie 21, 2014 Partajează Postat Aprilie 21, 2014 Buna ziua! Imi cer scuze ca nu am mai intrat pe aici sa vad care mai sunt parerile si raspunsurile, dar na... pregatirile de Paste....App de diagrama V-K; sunt fericit ca sunt printre putinii care stiu ce e aia. Am avut un semestru intreg in clasa a 10-a numai pt ea Revenind la subiectul topicului, schema postata de XAN77 e perfecta, e simpla si face exact ce mi-am dorit eu. Insa mai am o intrebare: Am vaz ca potentiometrul de intrare trebuie sa fie de val mica. Dar cat de mica? In imaginea cu schema am vaz ca scrie "rez de intrare este de 22k". Aceasta e valoarea potentiometrului? Zilele astea am sa realizez montajul si revin cu raspunsuri imediat cum l-am facut. Multumesc pt ajutor! Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 21, 2014 Partajează Postat Aprilie 21, 2014 Mă bucur că te-ai decis pentru acea schemă - chiar dacă nu am propus-o eu ! E elegantă și merită încercată. Cu valorile de acolo , impedanța de intrare e 22kΩ. Potențiometrul trebuie să fie mult mai mic . Să calculăm ce înseamnă asta . El având un capăt la masă și unul la +5V , impedanța lui de ieșire ( Thevenin , trebuie să fi auzit de asta dacă ai auzit de VK ) est cel mult P/4 , unde P este valoarea lui. Pentru a avea 4 biți corecți avem o eroare de cel mult circa 1/15 adică circa 7% . Mai există și alte surse de erori , să-i acordăm potențiometrului , să zicem 5% . Obținem P/4 < 22k/20 . Pe scurt un potențiometru de maximum 5kΩ - LINIAR. În rest , folosește rezistențele indicate cu toleranță de 1% . Ideal ar trebui să fie 220k-110-55k-27,5k dar s-au recomandat valorile standard. Îți recomand să lucrezi cu CD4001 nu cu CD4011 , am senzația , deși nu știu să demonstrez acum , că are punctul de ”basculare” mai aproape de Vcc/2. Pune condensatori de decuplare pe alimentare de 100n cât mai aproape de pinii integratului - schema este susceptibilă de oscilații. Link spre comentariu
xragon Postat Aprilie 21, 2014 Partajează Postat Aprilie 21, 2014 uite una nu am gasit fara integrat , http://www3.telus.net/chemelec/Projects ... ter-UD.htm dragos Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum