Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator de 120v se incinge

Postări Recomandate

Salut, de curand am facut o instalatie simpla dintr-un alimentator de 12 v si 4 led-uri de 3 v puse in serie, pentru a ilumina doua rafturi de sticla la o mobila. Problema este ca dupa cateva ore de functionare alimentatorul se incalzeste tare si led-urile se sting , care ar fi cauza ? Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Ai masurat curentul prin LEDuri? Este posibil ca vreo-unul din LEDuri sa se intrerupa din cauza temperaturii, temperatura crescuta din cauza curentului prea mare. In mod sigur LEDurile nu se sting datorita lipsei tensiunii la iesirea alimentatorului.Verifica cum limitezi curentul prin LEDuri si care este valoarea lui, aici este problema.

Link spre comentariu

Pai cred ca titlul topicului spune totul"Transformator de 120v se incinge". Daca folosesti un traf cu tensiunea de alimentare de 120v,alimentat la reteaua de 220v normal ca o sa se incinga si intr-un final sa se arda.Sigur scrie pe el ca tensiunea de alimentare este de 120v?

In caz ca nu stii un traf de 120 V alimentat la 220 V se arde in 15 secunde [nu "intr-un final"] in timp ce eu am scris ca functioneaza ore bune pana se sting led-urile
Link spre comentariu

nu stiu decat ca led-urile sunt de 5 mm diametru si 3 V dar nu stiu de cati miliamperi totusi nu cred ca suma curentului consumat de ele este mai mare de 1,25 A cat are la iesire alimentatorul, dar ar fi posibil ca unul din ele sa se intrerupa in functionare motiv pt care le voi inlocui pe rand iar in final voi inlocui alimentatorul cu un traf de 12 V cu punte redresoare

Link spre comentariu

nu stiu decat ca led-urile sunt de 5 mm diametru si 3 V dar nu stiu de cati miliamperi totusi nu cred ca suma curentului consumat de ele este mai mare de 1,25 A cat are la iesire alimentatorul, dar ar fi posibil ca unul din ele sa se intrerupa in functionare motiv pt care le voi inlocui pe rand iar in final voi inlocui alimentatorul cu un traf de 12 V cu punte redresoare

In mod sigur se intrerupe un led. Daca astepti putin dupa intrerupere, pana se raceste ledul atunci se vor aprinde din nou un timp si va trece intr-un regim de palpaire. Am patit-o si eu cand am construit sisteme de iluminat cu LED si nu am avut grija sa asigur racire suficienta. Daca depasesti curentul se incalzesc si se sting temporar. Am gasit si leduri care se tingeau definitiv daca le suprasolicitam. Pune o rezistenta de cativa ohmi in serie cu ledurile.
Link spre comentariu

Cu regret constat ca NU sunteti deloc informat despre functionarea LED-urilor.Aceste dispozitive se alimenteaza "in curent", adica printr-un circuit care controleaza NU tensiunea ci CURENTUL. Asta, deoarece la o variatie mica de tensiune curentul prin LED variaza mult (e pana la urma o jonctiune semiconductoare, chiar daca are poate o "rezistenta interna" ceva mai mare decat o dioda redresoare) si mai si variaza (mult) cu temperatura....Modul cel mai "ieftin" e inserierea cu un rezistor, avand in vedere ca efectul de stabilizare al curentului realizat de rezistor e cu atat mai bun (mare) cu cat rezistorul e mai mare (generatorul de curent constant ideal are rezistenta interna infinita), ceea ce insa e in contradictie cu randamentul de utilizare a energiei, mai ales la curentii relativ importanti ceruti de iluminare.... Constructiile industriale de calitate utilizeaza componente electronice care realizeaza functia de "generator de curent constant" cu stabiltate si randament superior unui simplu rezistor, insa au si alte costuri....Sau necesita niste cunostinte de....."electronica" (nu, din pacate nu se pricepe automat la asa ceva orice persoana care ia in mana o halba de bere, nu e vorba de fotbal!)Bafta!

Link spre comentariu

Date fiind detaliile pe care le-am oferit, daca mi-ati fi dat si valoarea rezistorului era ok. merci

Cred ca am postat mai sus, cativa ohmi, depinde de tensiunea pe care o scoate sursa de 12V. Incearca cu 4,7 ohmi si verifica rezultatul. Cred ca ar fi bine sa masori curentul prin Leduri.
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Eu cred ca din datele pe care le-ati "dat" nu se poate afla valoarea rezistorului. Alimentatorul e "de 12 volti si 1,25 amperi" Adica are 12 volti la 1,25 amperi? sau da 12 volti in gol si "crapa" la 1,26 amperi?

99% din "alimentatoarele" existente sunt niste cutiute continand un transformator, un element redresor (de obicei o punte redresoare), cateodata si un condensator de filtrare; aceste "chestii" au in gol tensiune la iesire cu pana la 50% mai mare decat in sarcina.....

Nu ne-ati spus despre LED-uri aproape nimic. Doar ca sunt 4 bucati si le-ati pus in mobila (din partea mea, la puteti pune si sub pat, ca informatia NU e relevanta.

Imi pare rau, dar informatiile dv despre electronica se cam opresc la nivelul "curentul trece prin fire"...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări