Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop analogic foarte mic

Mikrosha

Postări Recomandate

Zapînd prin tîrg, am găsit la un nene un tub CRT foarte mic, cu diagonala de aproximativ 1cm. Provine de la o cameră video, şi era... ăla unde băgai ochiul să vezi ce filmezi. Nu ştiu cum se cheamă.

M-am gîndit că ar fi un proiect foarte drăguţ să fac din el un osciloscop.

L-am găsit împreună cu un montaj, care genera deja tensiunile pentru tub. Asta mi-a simplificat mult munca. Practic ce rămîne de făcut este o bază de timp, două amplificatoare, şi trigger.

M-am apucat de proiectat schema şi a ieşit cam aşa.

Posted Image

Baza de timp e făcută cu un 555 şi o sursă de curent constant. Baza de timp se schimbă prin comutarea unui condensator.

Amplificatoarele trebuie să fie în curent, şi nu în tensiune, deflexia nefiind electrostatică, ca la tuburile de osciloscop. De asemenea trebuie să fie stabile pe sarcină puternic inductivă.

Triggerul încă merge prost, dar poate să afişeze o imagine stabilă.

Stingerea încă n-am făcut-o.

Posted Image

Banda e destul de mică, fiind limitată de deflexia electromagnetică. Cam 10KHz. Cam inutil de mică.

Cutia aleasă este de la un ceas rusesc de mînă. Mi se pare că intră totul la fix. Urmează să pun butoanele pe carcasă.

Posted Image

Posted Image

Păreri? :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

3

• zal

2

• morocanosul

2

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Continui să mă uimeşti cu realizările tale. Bravo ptr ideie. :aplauze Ce părere pot să am? Totul depinde dacă această miniatură o vei folosi şi practic sau are rol de prezentare sau de colecţie.

Link spre comentariu

Provine de la o cameră video, şi era... ăla unde băgai ochiul să vezi ce filmezi. Nu ştiu cum se cheamă.

"Vizor electronic", spre deosebire de "vizorul optic" care creaza imaginea cu lentile si eventual cu oglinzi.Mai nou, se face cu un LCD cu dimensiuni mici.Felicitari, sunt invidios!
Link spre comentariu

I-am pus comutatorul pentru baza de timp, cu 10 valori, de la 2s pînă la 4ms.

De asemenea, comutatorul de trigger, în dreapta sus.

În imagine, am pus degetul la intrare, şi afişează brum de 50Hz. Atenuatorul încă nu e montat.

Posted Image

Link spre comentariu

Prin `82 a adus cineva la reparat un TV portabil cu ecran mic(nu chiar asa ca al Dvs.) si avea ca accesoriu o lupa care se monta pe ecran si marea imaginea de cca 4-5 ori.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Prin `82 a adus cineva la reparat un TV portabil cu ecran mic(nu chiar asa ca al Dvs.) si avea ca accesoriu o lupa care se monta pe ecran si marea imaginea de cca 4-5 ori.

Am lucrat multi ani la o firma din Bistrita.La, laboratorul de electronica era un osciloscop foarte mic care avea in dreptul ecranului tubului catodic o lupa care se putea si demonta.Ecranul tubului catodic avea dimensiunile de aproximativ 60mm x45mm. Oricum osciloscopul lui @Mikrosha este o bijuterie.Felicitari.Foarte fain. :aplauze

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări