Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie 220v putere 90w-120w

costyy86

Postări Recomandate

Păi nu e ușor ce vrei , că dacă ar fi fost , se inventa un singur tip de sursă și se adapta . Sigur , orice sursă permite modificări , în anumite limite . Ar trebui întâi stabilite acele limite și pe urmă ales , eventual, schema .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costyy86

8

• UDAR

7

• Marian

6

• XAN77

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bun, pentru inceput atunci as avea nevoie de o sursa cu tensiune de iesire 12v si curent de aproximativ 8A, pentru alimentare motor,sau, o sursa cu tensiune de iesire 24V si curent de 3-4A pentru alimentare statie de lipit....oricare din cele 2.

Link spre comentariu

Ar fi interesant ce putere se poate scoate din sursa cehului. Aveam și eu de gînd s-o fac dar am optat pe UC384x în final.

Pentru puterea aia poți totuși rămîne la flyback, chiar dacă e posibil să-ți dea ceva bătăi de cap, dar cu oameni ca Udar și Marian sigur o scoți la capăt și doar așa rămîi și cu ceva învățăminte.

De exemplu mergi pe sursa flyback proiectată ca redresor auto de către Marian, are topic la montaje proiectate sau ce nume mai are rubrica aia că văd că se tot schimbă, aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=14&t=153374. Este cu UC3845. Un avantaj e că UC este destul de rezistent, nu necesită alimentare auxiliară și sunt ceva topicuri cu surse cu UC, este imposibil să nu o duci la capăt.

Link spre comentariu

@costyy86 in principiu daca produsul tensiune*curent este similar atunci adaptarile ar trebui sa poata fi facute fara modificarea placii, adica daca puterea ceruta este cam tot aia atunci modificazrile vor fi doar la valori componente, atata vreme cat cerintele satisfac acest criteriu ar trebui sa fie ok. Ca sa lasam flexibilitate mai mare putem concepe o sursa de 150W spre exemplu, sau chiar 200W ca pana si un EI33 n-ar trebui sa aiba probleme cu puterea asta la forward, respectiv o semipunte. Evident ca nu cred ca poti emite pretentii de genul tensiune reglabila sau presetabila de la nivele absurd de mici, cum ar fi 0V, 1V, etc... Renunta sa mai cauti o schema potrivita cerintelor tale, nu cred ca gasesti ceva fix cumvrei tu si nici nu vei fi invatat nimic in acest mod, scopul acestui subiect este unul didactic, de concepere pas cu pas a unei scheme noi, sunt dispus sa te ajut atat cat pot si este necesar, sunt convins ca si UDAR la fel, deci daca esti de acord cu asta atunci o sa iti prezint cateva detalii.

Link spre comentariu

@costyy86 in principiu daca produsul tensiune*curent este similar atunci adaptarile ar trebui sa poata fi facute fara modificarea placii, adica daca puterea ceruta este cam tot aia atunci modificazrile vor fi doar la valori componente, atata vreme cat cerintele satisfac acest criteriu ar trebui sa fie ok..

Exact asta vreau, poate eu nu m-am exprimat bine.
Link spre comentariu

Ok pai hai sa stabilim ceva parametrii. Configuratia sa fie semipunte, la dimensionari mergem pe 150W in primar, ceea ce presupune ceva mai mult de 100W putere utila la iesire. Datorita aplicatiei ( alimentare motor ) se impune prezenta unei limitari de tip SCC, asta se poate face in mai multe feluri, fie controller cu 2 AO unul pentru tensiune si unul pentru curent, fie un controller cu pin de std ( blocare a iesirilor la un anumit prag ), varianta a 2-a ar facilita limitarea puls cu puls, una mult mai performanta, acelasi tip de limitare a fost implementata din cate stiu de @giongiu dar la driver-ul cu flotanta de dupa controller, ideea este aceeasi, trenul de impulsuri se blocheaza la atingerea unui prag, sau se mai poate apela la un integrat cu sistemul de control in curent dar cu 2 iesiri, genul UC3846, este poate printre cele mai optime solutii dar si pretul integratului este unul pe masura. Sa detaliez putin:

-TL494 un integrat arhicunoscut si destul de usor de folosit, ieftin si de multe ori foarte util. Avem la dispozitie 2 operationale cu ambele intrari ale fiecaruia disponibile, putem implementa la unul stabilizarea de tensiune si la celalalt limitarea activa de curent, dezavantajul ar fi necesitatea unei compensari si pe AO de curent dar teoretic n-ar trebui sa fie la fel de dificil de calculat precum cea de la tensiune, depinde si cum se face monitorizarea curentului. La o adica si aici cred ca ar putea fi implementata o limitare de tip puls cu puls, pinul 4 blocheaza complet iesirile la peste 3V acolo, un comparator rapid care sa basculeze de fiecare data cand curentul atinge un anumit nivel, si care sa puna pinul 4 la referinta, ar indeplini conditiile, n-am verificat timpul de raspuns dar cred ca este destul de ok devreme ce majoritatea surselor ATX cu acest integrat implementeaza protectia chiar la acest pin.

-SG3525, un alt integrat destul de cunoscut, aici pe forum mai cu seama datorita surselor ridicatoare pentru amplifuri auto. Ofera doar un operational deasemeni cu ambele intrari pe pini, acesta ar putea fi folosit in vederea stabilizarii tensiunii, mai dispune acest integrat si de pinul 10 respectiv un shutdown care blocheaza iesirile la aplicarea unei tensiuni pozitive de peste 1,2V la acel pin, in cazul acestui integrat se poate implementa limitarea puls cu puls la acest pin cu conditia ca pinul 8 sa fie lasat liber ( Css ), am realizat cu succes asta la sursa ridicatoare pentru ampliful auto ce-l am la vanzare, ideea a fost a lui Smilex si functioneaza ok, monitorizarea de curent trebuie atent implementata si trebuie un comparator care sa basculeze la detectarea unui prag preselectat. Restul detaliilor legate de acest integrat se cunosct deci nu insist.

-UC3846N este versiunea cu 2 iesiri a mai bine cunoscutului UC3842/3/4/5, este evident special pentru controlul in curen, deci limitarea curentului este ceva mai simpla, si poate cel mai sigura, se ofera si intrarile unui AO in vederea stabilizarii tensiunii, se mai ofera chiar si un pin de STD care amorseaza din cate vad un tiristor intern al integratului, adica o protectie de tip stop foarte usor de implementat, si multe altele. Pretul insa este pe masura la acest integrat, undeva spre 20 de lei...

Toate variantele vor impune prezenta unui driver cu flotanta pentru comanda mosfetilor, IR2110 ar trebui sa fie suficient. Alegerea iti apartine si de ea depinde continuarea proiectului, ca partea de control este cea mai importanta, restul sunt banalitati.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări