Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare curent de ordinul nA

MaesTTro

Postări Recomandate

Cunoaste cineva modalitati de a masura intensitatii curentului de ordinul nA , mai exact modalitati indirecte. Nu posed ampermetru care sa masoare asa curent mic. Am incercat sa construiesc un dispozitiv , insa fara succese.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MaesTTro

5

• cristian_draghiescu

3

• cristian1961

1

Descrieţi circuitul în cauză şi specificaţi curentul pecare doriţi să-l măsuraţi (şi care are acest ordin demărime).Nu aţi precizat nimic nici despre natura sa; dacă estecontinuu sau are frecvenţa industrială, sau este deAF/IF (eventual forma sa de undă), etc.Având la dispoziţie toate aceste detalii, poate că văputem ajuta; dar dacă problema ridicată este pusă lamodul general, atunci slabe şanse de realizare practicăîn regim de amator a unui nanoampermetru.Ca fapt divers, preţul unui asemenea aparat digital(de firmă, având forma şi dimensiunile unui multimetruobişnuit) poate uşor depăşi 600-700 $.

Link spre comentariu

Descrieţi circuitul în cauză şi specificaţi curentul pecare doriţi să-l măsuraţi (şi care are acest ordin demărime).Nu aţi precizat nimic nici despre natura sa; dacă estecontinuu sau are frecvenţa industrială, sau este deAF/IF (eventual forma sa de undă), etc.Având la dispoziţie toate aceste detalii, poate că văputem ajuta; dar dacă problema ridicată este pusă lamodul general, atunci slabe şanse de realizare practicăîn regim de amator a unui nanoampermetru.Ca fapt divers, preţul unui asemenea aparat digital(de firmă, având forma şi dimensiunile unui multimetruobişnuit) poate uşor depăşi 600-700 $.

Deci este vorba de experimentul Franck-Hertz, trebuie sa masor curentul anodic , acesta are valoarea cuprinsa intre (0 nA - 50nA) . Este curent electric continuu
Link spre comentariu

Cunoaste cineva modalitati de a masura intensitatii curentului de ordinul nA , mai exact modalitati indirecte.

Acel curent s-ar fi putut determina indirect măsurândcăderea de tensiune pe un rezistor având o valoarecunoscută şi o toleranţă cât mai mică (se aplica pur şisimplu legea lui Ohm pentru o porţiune de circuit).Dar în cazul dvs. (fiind vorba de o rezistenţă nu numaineliniară, dar practic şi necunoscută) această metodăsimplă nu mai este de nici-un ajutor.În toată documentaţia pe care am găsit-o pe net (şipentru care am avut timp de studiu) nu am găsit niciun fel de detalii legate de tubul utilizat (şi aici mă referla tip, caracteristici/parametri de catalog, grafice).Deci, părerea mea (deşi aş dori să mă înşel) este cătrebuie fie să achiziţionaţi un nanoampermetru, fie săapelaţi la un laborator bine dotat, specializat în lucrăride cercetare/proiectare în domeniul fizică/microelectronică.
Link spre comentariu

Unde anume să-l montaţi ?O valoare de ordinul megaohmilor are acelaşi ordinde mărime cu rezistenţa internă a voltmetrului, deciprecizia măsurătorii va fi profund afectată.V-ar trebui un voltmetru a cărui rezistenţă internăsă fie (cel puţin) cu un ordin de mărime mai sus,pentru o măsurare cât de cât corectă.Unde veţi găsi asemenea aparat ?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

50nAx1Mohm=50mV , o tensiune masurabila lejer cu un instrument din piata. daca instrumentul esre 10Mohm impedanta eroarea este in jur de 10%. daca deranjaza faceti corectia necesara 1Mohm II 10Mohm=10/11=0,909Mohm deci pentru un curent de 50nAx0,909=45,45mV aratati pe instrument. Sau puneti o rezistenta mai mare de 1M ca in paralel cu cei 10 ai instrumentului sa dea fix 1Mohm.

Mai greu un pic este in cazul in care montajul nu permite intercalarea unui rezistor de 1Mohm .in cazul asta trebuie pus un amplificator de DC cu deriva redusa .

daca vreti pe o rezistenta de 1kohm atunci ampl de 1000 pt a obtine tot 50mV.

sunt unele cu ciopare care au 1ppm stalilitate .mai cunoscute sunt de la intersil sau maxim . se gasesc si in comert in romania . ca exemplu de cod ICL7653. mai rudimentar merge si cu batrinul BM108 cu reglaj de nul ,dar trebuie mereu facut zero.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

50nAx1Mohm=50mV , o tensiune masurabila lejer cu un instrument din piata. daca instrumentul esre 10Mohm impedanta eroarea este in jur de 10%. daca deranjaza faceti corectia necesara 1Mohm II 10Mohm=10/11=0,909Mohm deci pentru un curent de 50nAx0,909=45,45mV aratati pe instrument. Sau puneti o rezistenta mai mare de 1M ca in paralel cu cei 10 ai instrumentului sa dea fix 1Mohm.

Mai greu un pic este in cazul in care montajul nu permite intercalarea unui rezistor de 1Mohm .in cazul asta trebuie pus un amplificator de DC cu deriva redusa .

daca vreti pe o rezistenta de 1kohm atunci ampl de 1000 pt a obtine tot 50mV.

sunt unele cu ciopare care au 1ppm stalilitate .mai cunoscute sunt de la intersil sau maxim . se gasesc si in comert in romania . ca exemplu de cod ICL7653. mai rudimentar merge si cu batrinul BM108 cu reglaj de nul ,dar trebuie mereu facut zero.

Posibil ca sint multe metode de a masura asa curenti mici, am incercat cu AO , posibil ca datorita amplificatorului vechi + rusesc nu functiona... Am avut nevoie mai demult de a masura curenti de ordinul nA, s-a dus trenul, poate vara aaceasta sa mai incerc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări