Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu EL34 - Conceptie Lazaroiu

Vizitator viobio

Postări Recomandate

In afara avantajului major al reactiei negative, ma inebuneste scientologia asta a termenilor folositi, abrevierilor, etc. Ce atata QWERTY...etc, ca ma ametiti de cap; trebuie sa iau un carnetel si sa ma tot uit ce inseamna! Toata lumea a observat ca eu nu folosesc abrevieri, tocmai ca discursul sa fie fluient si sa inteleaga toata lumea, "on line", nu sa ne tot uitam in carnetel.In facultate am invatat ca reactiile erau, tensiune-tensiune, tensiune-curent, curent-curent si curent-tensiune, dupa cum marimea de la iesire este aplicata elementului de comparatie. Acum, ca nu stiu cine a aplicat una sau alta din topologii si si-a dat numele, zau ca nu ma intereseaza, pentru ca ele sunt standardizate prin insasi esenta lor.Mai toate reactiile pe care le folosim aici creeaza un avans de faza la frecvente inalte, iar cele care au un condensator in paralel cu rezistorul de reactie, creeaza un avans suplimentar de faza, favorizand amplitudinea frecventelor inalte si mai mult. La reactia lui Lazaroiu nu prea am inteles tabelul de corespondente ale unghiurilor de faza; sa ne explice semnificatiile ca eu nu inteleg (sunt mai greu de cap!).PS: Mai lasati-o cu englezismele, ca ane putem exprima si-n romaneste. Ce era daca spuneai "reactie negativa cu avas de faza"; se mai accepta si "feedback" in loc de "reactie" in romaneste, ca a cam penetrat chiar din anii comunismului.PS1: E fabulos raspunsul la frecvente inalte in diagrama Bode! Ceva nu e real acolo!

Din pacate simularile nu pot fi considerate sigure, se strecoara inca erori inevitabile si uneori entuziasmul este nejustificat de acea am urmarit mai multe simulari verificate in situatii reale si cred ca inteleg unde pot exista limitari...@Sebi subscriu la aversiunea ta fata de utilizarea in exces a "englezismelor" fiindca pot fi daunatoare si derutante :da
Link spre comentariu

In afara avantajului major al reactiei negative, ma inebuneste scientologia asta a termenilor folositi, abrevierilor, etc. Ce atata QWERTY...etc, ca ma ametiti de cap; trebuie sa iau un carnetel si sa ma tot uit ce inseamna! Toata lumea a observat ca eu nu folosesc abrevieri, tocmai ca discursul sa fie fluient si sa inteleaga toata lumea, "on line", nu sa ne tot uitam in carnetel.In facultate am invatat ca reactiile erau, tensiune-tensiune, tensiune-curent, curent-curent si curent-tensiune, dupa cum marimea de la iesire este aplicata elementului de comparatie. Acum, ca nu stiu cine a aplicat una sau alta din topologii si si-a dat numele, zau ca nu ma intereseaza, pentru ca ele sunt standardizate prin insasi esenta lor.Mai toate reactiile pe care le folosim aici creeaza un avans de faza la frecvente inalte, iar cele care au un condensator in paralel cu rezistorul de reactie, creeaza un avans suplimentar de faza, favorizand amplitudinea frecventelor inalte si mai mult. La reactia lui Lazaroiu nu prea am inteles tabelul de corespondente ale unghiurilor de faza; sa ne explice semnificatiile ca eu nu inteleg (sunt mai greu de cap!).PS: Mai lasati-o cu englezismele, ca ane putem exprima si-n romaneste. Ce era daca spuneai "reactie negativa cu avas de faza"; se mai accepta si "feedback" in loc de "reactie" in romaneste, ca a cam penetrat chiar din anii comunismului.PS1: E fabulos raspunsul la frecvente inalte in diagrama Bode! Ceva nu e real acolo!

Din pacate simularile nu pot fi considerate sigure, se strecoara inca erori inevitabile si uneori entuziasmul este nejustificat de acea am urmarit mai multe simulari verificate in situatii reale si cred ca inteleg unde pot exista limitari...@Sebi subscriu la aversiunea ta fata de utilizarea in exces a "englezismelor" fiindca pot fi daunatoare si derutante :da
OK!Am inteles,promit ca nu mai fac! :jytuiyu
Link spre comentariu

Pe linga renuntarea la englezismele ce au corespondent in limba romana, se poate renunta si la termenii romanesti pseudotehnici.In loc de "fuga fazei" se poate spune "defazaj".

Link spre comentariu

...asa ptr. a intelege si nea Petre din Potoveliste...!!!!!! :nas: "Ce va sa insemne asta???

In metafora de mai sus m-am referit la cei habarnisti de engleza,prescurtari cu initiale,-printre care ma aflu si eu.Tocmai de aceea am scris in mesaj Katod Negativ Feed Back in loc de KNFB ptr. a intelege toti (chiar si nea Petre) sensul initialelor.Imi cer scuze daca FARA INTENTIE am jignit pe cineva.Azi voi posta configuratia la care m-am gandit
Link spre comentariu

in pacate simularile nu pot fi considerate sigure, se strecoara inca erori inevitabile si uneori entuziasmul este nejustificat de acea am urmarit mai multe simulari verificate in situatii reale si cred ca inteleg unde pot exista limitari...

In toate proiectele tale de anvergura-Clasa A2, GU50 trioda-pentoda ,atacEF80 cu girator s.a.-ai folosit simularile lui d-nu Lazaroiu poate doar numai ptr. verificare.Concluzia finala a fost urmatorul:"inca odata s-a dovedit practica verifica simularea".
Link spre comentariu

Pe linga renuntarea la englezismele ce au corespondent in limba romana, se poate renunta si la termenii romanesti pseudotehnici.

In loc de "fuga fazei" se poate spune "defazaj".

Cum să spun defazaj dacă la 1khz nu am defazaj şi la 20Hz sau 20.000Hz am o fugă a fazei în raport cu 1khz. În situaţia descrisă cred că se impune să discutăm de o fugă a fazei în raport cu 1Khz.

De regulă termenul defazaj este propiu atunci când defazajul este relativ constant pentru o bandă de frecvenţe dată(exemplu cazul defazorului defazaj 180°).

Când mă uit în diagrama bode văd clar o fugă fazei progresivă în raport cu frecvenţa.

Dacă vreau să discut de defazaj musai aleg o frecvenţă de referinţă şi pentru o frecvenţă dată din banda pot preciza defazajul în raport cu frecvenţa de referinţă.În audio frecvenţa de referinţă fiind de obicei 1khz.

Fuga fazei nu prezintă un defazaj constant aşa cum reiese din diagramele bode!,un defazaj variabil se cheamă fugă a fazei .Ca atare pseudotehnici rămân numai în capul tău mai adigh ,de fapt de când faci act de prezenţă pe acest forum nu ai prezentat ceva tehnic(din câte reţin).

post-18717-139829796832_thumb.jpg

Link spre comentariu

Don Lazaroiu, ce parere aveti de o reactie Quad cu o infasurare separata 10 chiar 15% (posibil cu panta mare EL34),si asa avand posibilitatea de a inchide o RN globala.De fapt , ma intereseaza care sant diferentele, (avantaje, dezavantaje)intre cele doua tipuri de Katod Negativ Feed Back

Iata configuratia la care m-am gandit:post-54361-139829796884_thumb.jpg
Link spre comentariu

În cazul tău vrând nevrând ai şi ceva componentă "UL" (variaţii dinamice ig2 prinse pe înfăşurarea de 10%-15%).

Am prezentat cu ani în urmă pe acest forum KNFB (reacţia negativă locală în catod tub final), de asemeni am prezentat împreună cu oscilogramele aferente şi un etaj final în cfg SE-UL ieşită din tipare.Am prezentat reacţii negative cumulate CHADE ,KNFB...NFB toate cu efect într-o singură configuraţie SE(efect însoţit de oscilograme cu/fără respectivele reacţii negative).

...................................................................................................................................................................

În schimb văd că acum aici se contestă expresia/termenul fugă a fazei fiind definită ca "termen-pseudotehnic" de agiamii , să privim o imagine(extrem de simplă ,trece sus) care poate ne sugerează mai clar/bine ce înseamnă defazaj şi desigur ce înseamnă fugă a fazei.

post-18717-139829796894_thumb.jpg

Link spre comentariu

...

Cum să spun defazaj dacă la 1khz nu am defazaj şi la 20Hz sau 20.000Hz am o fugă a fazei în raport cu 1khz. În situaţia descrisă cred că se impune să discutăm de o fugă a fazei în raport cu 1Khz.

...

Personal, nu ma deranjeaza "fuga fazei", in loc de "defazaj", pentru ca e acelasi lucru, autorul voind sa relateze ca se petrece in mod continuu acest defazaj. Insa, trebuie clarificat faptul ca, defazajul in cazul diagramei Bode se refera la diferenta de faza dintre semnalul de iesire si cel de intrare, nu dintre semnalele din banda de frecvente si semnalul de 1KHz.

Intradevar, defazajul zero este undeva intre 400Hz si 1KHz, pentru ca in ultima instanta, un amplificator are un comportament ca un filtru trece banda, in cel mai fericit caz ca, un filtru trece jos cand cuplajul este galvanic de la intrare pana la iesire.

Link spre comentariu

Domnule când spun fugă a fazei înseamnă aşa:

1.diferenţa de faza dintre intrare şi ieşire nu rămâne fixă(constantă).

2.diferenţa de fază dintre intrare şi ieşire se modifică continuu.

Aşa cum se vede clar şi aici download/file.php?id=61231&mode=view

Acum dacă ar există o diferenţă de fază intrare/ieşire care să rămână constantă(diferenţa un număr de grade dat=constant) pentru o bandă dată se cheamă că am avea un defazaj fix în banda dată mai pe româneşte am avea în faţă un defazor.

Când spun fugă înseamnă că diferenţa de fază nu se menţine constantă intrare/ieşire în banda dată ,practic vedem cum diferenţa de fază intrare/ieşire variază faza fuge domne download/file.php?id=61231&mode=view (diferenţa de fază intrare/ieşire are valori diferite în raport frecvenţele din banda dată).

Link spre comentariu

V-as intreba ceva?-acceptati ca exista temenul ;"fuga de frecventa",daca da; de ce nu putem accepta si termenul ; "fuga de faza" ??? Sa presupunem ca ne construim un defazor pentru un etaj PP ca sa nu mai spun spliter ca iar apar discutii, aproape perfect si ca semnalele sunt defazate exact cu 180 grade,dar oare sunt ele defazate absolut la 180 grade pe intrega banda audio acceptata adica 20Hz-20Khz ???...,daca nu si sigur nu ,atunci cum putem numi aceasta inconstanta in defazaje,nu cumva "fuga de faza" ??? Nu mai doresc sa fac trimiteri la documente sau termeni in alta limba pentru ca am promis asta,asa ca ramane sa discutam numai in limba romana.Referitor la testul @valderama,vedeti mai jos imaginile dintr-o simpla simulare,acum definiti dv.cum doriti,defazaje sau fuga de faza.

Link spre comentariu

Mai frate, nu ma intereseaza cum ii spuneti diferentei de faza, daca-i fixa sau variabila, DEX spune clar ca se cheama defazaj, asa cum se vede si aici, http://dexonline.ro/definitie/defazaj. Ca daca analizam defazajele si mai constatam variatia lor, atunci zi-le dom'le, pentru consecventa, "fuga de defazaj", sau, ma rog, cum vrei. Asta asa ca tot se despica firul in 16, sau mai mult!

Eu nu m-am legat de chestiune, decat ca exista o ambiguitate privind constatarea ce se face avand ca referinta 1KHz, lucru lamurit dupa observatia mea.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Pina se pune la punct defazajul si fuga de faza,sper sa termin ampul lui Alexandru.Azi am montat un canal,astept critici. :jytuiyuIn catozii finalelor am montat un semireglabil de 100 ohmi ,in paralel cu o rezistenta de 100 ohmi ,deci 50 ohmi,pentru a regla curentul prin tuburi.

Link spre comentariu

Stai ma nene ...astia schimba definitiile in DEX la 2-3 ani in functie de moda si adoptia englicismelor :bataie in limba nostra.Bun ce inseamna fuga fazei dupa Mila :rade: defazaj functie de frecventa! Daca nu am dreptare ...mea culpa...sunt ing. mecanic cu pistol de lipit.

Link spre comentariu

De regulă pentru frecvenţa de 1khz intrare/ieşire constatăm o diferenţă de fază 180°-inversor sau 0°-neiversor dacă alegem un ecart 10hz -100hZ sau 10Khz-100khz se pastrază diferenţa de fază iniţială(180°-inversor sau 0°-neinversor 1khz) ? ,cum se manifesta faza în ecartul 10hz -100hZ sau 10Khz-100khz în raport cu semnalul din intrare sau referinţa 1khz.bode amplificator inversor

post-18717-139829797331_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări