Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare ampermetru sursa reglabila

Tranzistor_001

Postări Recomandate

Voltmetrul este cu 3 fire si l-am conectat corect, alimentare 12vcc si borna a treia cea care masoara pana la 100v la iesirea sursei, masele le-am legat corect, problema este ce se intampla cu ampermetrul? Repet daca il alimentez extern atunci indica perfect (mai putin cu 1mA fata de aparatul meu de masura, oricum e neglijabila aceasta diferenta de 1mA la un curent de 3,5A cat am scos in teste)

Link spre comentariu

Voltmetrul este cu 3 fire si l-am conectat corect, alimentare 12vcc si borna a treia cea care masoara pana la 100v la iesirea sursei, masele le-am legat corect, problema este ce se intampla cu ampermetrul? Repet daca il alimentez extern atunci indica perfect (mai putin cu 1mA fata de aparatul meu de masura, oricum e neglijabila aceasta diferenta de 1mA la un curent de 3,5A cat am scos in teste)

Concret, cum ai legat ampermetrul cand nu functiona corect?
Link spre comentariu

In serie cu masa si alimentarea lui in paralel cu alimentarea voltmetrului si a ventilatorului respectiv 12vcc

Am recitit mesajul initial, verifica daca pentru ampermetru ai legat doar 3 fire. Trebuiesc conectate doar : 1 -alimentare + , 2 -GND masura 3 - intrare currentDaca conectezi si GND alimentare in alt loc decat GND masura, chiar daca sunt tot la masa conectate, apart curenti vagabonzi care altereaza valoarea masurata. Trebuie avut grija unde inseriezi acest ampermetru, eu am propus ca el sa fie inseriat intre minusul lui C1 si R7 dar trebuie avut grija ca U3 ia referinta de curent de pe R7. Adica R17 si R7 sa fie conectate .

post-24720-139829796919_thumb.jpg

Link spre comentariu

S-ar putea sa ai dreptate, eu am legat si gnd alimentare ampermetru, o sa probez diseara si fara sa vad daca se rezolva problema, ampermetrul e inseriat de la borna minus a condensatorului C7

Link spre comentariu

S-ar putea sa ai dreptate, eu am legat si gnd alimentare ampermetru, o sa probez diseara si fara sa vad daca se rezolva problema, ampermetrul e inseriat de la borna minus a condensatorului C7

Ampermetru trebuie inseriat in locul unde am marcat x. Nu este rau nici daca este inserat cu R7 dar in acest caz trebuie recalibrata limitarea de curent. Daca il inseriezi la iesire atunci vei afecta caracteristicile stabilizatorului ( rezistenta de iesire si factorul de stabilizare). Va masura corect dar pacat de stabilizator pentru ca punctele de referinta pentru amplificatorul de eroare si pt limitarea de curent nu mai sunt corecte. Referinta de tensiune trebuie sa fie luata de la iesirea sursei pentru o buna stabilizare.Am construit mai multe surse dupa o schema asemanatoare care s-a publicat in ELEKTOR prin anii 80 si pot spune ca este o sursa foarte buna. In varianta din ELEKTOR sursa permitea si lucru cu referinta externa( 4 fire) . Ultima varianta pe care inca o folosesc am dotat-o prin anul 2000 cu potentiometre multitura de precizie si valoarea de iesire o stabileam citind butonul . Anul trecut am adaugat exact ce vrei tu acum sa adaugi la sursa ta si merge Ok atat numai ca cred ca era mai bine daca alegeam modelul mini pentru afisoare.
Link spre comentariu

Fulgerik ai avut dreptate, fara masa alimentarii ampermetrului totul functioneaza bine, se pare ca din cauza asta erau ceva pierderi de curent, multumesc pentru ajutor

Link spre comentariu

Cu placere.Ai grija unde conectezi/inseriezi ampermetru, cel mai bine este sa scoti un piciorus al R7 si sa-l inseriezi acolo si sursa va lucra la parametrii proiectati. Daca-l inseriezi cu iesirea nu este bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări