Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare ampermetru sursa reglabila


Tranzistor_001

Postări Recomandate

Am o sursa reglabila, este cea de pe electronics lab 30v, 3A pe care am folosit-o cu succes ceva vreme, acum m-am hotarat sa o dotez cu un voltmetru si un ampermetru digital. Traful in afara de secundarul de forta de 24v mai are unul de 1A si 13vca din care eu obtin 12vcc folosind un stabilizator l7812 din care apoi alimentez un ventilator, voltmetrul si ampermetrul. Problema apare la ampermetru care indica gresit din cauza ca are masa comuna cu masa de la iesirea reglabila a sursei, mai exact indica cateva sute de mA mai putin, ce as putea face?? As putea face o alta redresare si stabilizare a aceluiasi secundar din care sa alimentez ampermetrul?? Sau e gresit daca as face asta? O alta metoda care ma complica putin este sa fac rost de o alta sursa care sa alimenteze doar ampermetrul (un incarcator de telefon ceva mic)Ce sfat imi dati? Multumesc

Link spre comentariu

si eu am construit un asemenea redresor si am folosit un traf intermediar preluat de la aparate chinezesti iesite din uz,pentru a alimenta un ampermetru,voltmetru electronic.

Link spre comentariu

Eu nu prea mai am loc pentru un traf mai mic, nu inteleg de ce se comporta astfel ampermetrul, am uitat sa mentionez ca prin shunt-ul ampermetrului trece minusul sursei

Link spre comentariu

Se pare ca si cu plusul tot asa face, merge corect doar daca nu are masa comuna cu sursa.As incerca asa sa mai fac o redresare si o stabilizare tot din secundarul de 13vac si sa alimentez ampermetrul ca sa nu mai aiba masa comuna dar se poate asa ceva? 2 redresari ale aceluiasi secundar?

Link spre comentariu

Daca circuitul ampermetrului digital este conceput pentru monitorizarea traseului de masa atunci n-ai ce sa cauti sa pui prin el plusul, cam asa sunt configurate majoritatea ampermetrelor digitale, tensiunea de pe shunt este astfel mult mai usor de folosit fie direct de uC fie de un AO care sa o amplifice. Shunt pe plus presupune un circuit al AO ceva mai complex si o alimentare de obicei simetrica complet izolata galvanic de orice altceva din sursa... am la proiectul meu de sursa simetrica ajustabila de laborator o solutie pentru shunt pe plus, puteti vedea detalii acolo.In cazul de fata, regulatorul foloseste shunt pe traseul de masa, ampermetrul tot pe masa, 2 shunturi inseriate nu mi se pare prea eficient... dar ignorand asta, din cate inteleg alimentarea ampermetrului se face corect, adica dintr-o infasurare separata ( banuiesc ca nu are punct comun pe traf cu cealalta ), daca este asa atunci este corect, ventilatorul ar putea polua putin alimentarea ( de fapt o cam face ) dar daca voltampermetrul are filtrare ok pe alimentare n-ar trebui sa ai probleme. Indicatia incorecta tine de calibrarea dispozitivului care probabil este defectuoasa, vezi daca ai potentiometru de reglaj la circuitul care amplifica tensiunea de pe shunt, daca nu ai atunci ar trebui ceva ajustari/corectari la acesta, depinde insa ce fel de dispozitiv este, daca nu te descurci atunci pune niste poze.

Link spre comentariu

Este vorba de un ampermetru de china, nu cred ca am voie sa pun link cu produsul, din instructiuni reiese ca se monteaza pe minus.Intr-adevar voltmetrul, ampermetrul si ventilatorul le alimentez dintr-un secundar care nu are punct comun cu secundarul de forta 24vac si 5A, este o iesire separata care am redreast-o si filtrat-o si am adaugat un stabilizator de 12v, in ordine ca voltmetrul meu sa functioneze am legat masa acestuia cu masa de la iesirea sursei care este de fapt si masa alimentarii ampermetrului, de aici si problema.Ampermetrul din pacate nu are semireglabil de calibrare, doar voltmetrul are, o sa incerc diseara cu un alt ampermetru ca am de unde sa imprumut unul ala fel sa vad daca nu cumva asta e defect

Link spre comentariu

Lamureste-ma te rog, este vorba despre un Volt-Ampermetru, adica si voltmetrul si ampermetrul pe aceeasi placa sau este vorba despre 2 placi separate, una pentru volti si alta pentru amperi? ca din postarile tale acest detaliu este neclar.Acuma, ti-am zis, daca alimentarea este asa cum zici atunci este corect, masa circuitului de ampermetru este evident cea de la alimentarea sa, este absolut necesar sa o conectezi la masa de iesire a regulatorului ca doar cu asta inseriezi acel ampermetru, deci crede-ma, nu ai probleme cu masele, este corect ce ai facut. Indicatia denota o calibrare defectuoasa sau eventual tolerante mari ale componentelor care afecteaza mult precizia, poate un offset prea mare al AO folosit... multe pot fi cauzele, provenienta justifica eventuale inadvertente. Pune ceva poze cat mai clare cu dispozitivul.

Link spre comentariu

Sunt separate, voltmetrul si ampermetrul, momentan sunt la servici, atasez diseara o poza clara

Este simplu de realizat, au am folosit astfel de aparate pentru afisarea parametrilor surselor de alimentare.Eu nu am avut ampermetru si am folosit doua votmetre, unul pentru afisarea tensiunii de iesire iar altul pentru afisarea tensiunii pe rezistenta folosita pentru masurarea si limitarea a curentului sursei. In cazul in care ai un ampermetru, acesta se introduce pe traseul de masa dar dupa punctul de alimentare al componentelor sursei si inainte de punctual de referinta de masa . Plusul se leaga la "+ nestabilizat".Daca postezi o schema a sursei putem discuta mai concret.
Link spre comentariu

Ok, cunosc schema. Am un astfel de alimentator construit din timpul facultatii.Difera numai partea de redresare. Cele doua aparate de masura se leaga astfel:- pentru ambele + se leaga la borna + a lui C1- pentru ambele - se leaga la borna - a lui C1- borna de masura a votmetrului se leaga la 3 ( emitor Q4)- borna de masura a ampermetrului se leaga la : conexiunea R7 cu R17 si emitor Q1 iar pentru aceasta se intrerupe traseul intre R1 si R7 avand grija sa zgriati cablajul astfel incat sa ramana conectate R1 cu R17 si emitor Q1 pe de o parte si R1 cu borna - a C1 si etc etc etc.Trebuie taiat pe diagonala putin. Ampermetrul va indica suma curentului de iesire cu valoarea curentului prin Q1 dar eroarea va fi foarte mica.O alta solutie este : se demonteaza shuntul din ampermetru si se inlocuieste cu un potentiometru de 100ohmi . Dupa aceasta se conecteaza in montaj pentru a masura tensiunea pe R7 regland potentiometru pentru a calibra valoarea masurata.

Link spre comentariu

Cum sa-i spui omului sa faca modificari pe cablajul sursei pentru un ampermetru slab calibrat? legaturile facute de el au fost corecte, a alimentat dintr-o sursa separata, izolata galvanic de alimentatorul de putere, e varianta optima. @Tranzistor_001 poza pusa de tine nu este una reala cu ce ai tu ci de pe la un magazin, as prefera sa pui ceva poze din mai multe unghiuri cu ce ai tu, daca aparatul este acelasi atunci pare ca shuntul este pe plus si nu pe minus, dar nu ma pot lamuri pana nu vad ceva poze clare definitorii, eu imi pastrez ideea ca aparatul ala e decalibrat, si asta se poate testa destul de simplu, intai insa trebuie sa lamurim treaba cu traseul de masurat, deci pozele vor lamuri.

Link spre comentariu

Imi cer scuze, nu am apucat sa fac aseara poze, ampermetrul meu este exact cel din poza atasata, am apucat insa sa testez un altul identic dar ma lovesc de aceeasi problema, l-am alimentat dintr-un incarcator mic de telefon la 5vcc si totul indica bine dar doar cu alimentarea separata.Atasez 2 poze cu schema de conectare, eu zic ca asa au fost facute, am testat acum o saptamana si cu plusul prin shunt dar tot imi indica mai putin, din cate vad in schema data de ei exceptand faptul ca e desenata pentru shunt extern, daca alimentez din aceeasi sursa din care fac masurarea nu trebuie sa mai leg masa de alimentare, altfel trebuie sa folosesc o sursa externa

post-5284-139829796871_thumb.jpg

post-5284-139829796878_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am discutat despre montarea celor doua aparate in cadrul schemei de alimentator prezentate si am spus cum trebuie modificata schema alimentatorului pentru a masura curentul de iesire fara a afecta parametrii sursei.Am folosit acel tip de votmetru/ampermetru indicator care se gaseste pe piata in cateva variante.Stiu foarte bine ce spun, votmetrele se gasesc pe piata in doua variante constructive: cu 2 sau cu trei conexiuni. Cel cu 2 conexiuni se alimenteaza din tensiunea masurata si masoara intre 3 si 30 V iar cel cu 3 conexiuni se alimenteaza cu 3 pana la 30V si are intrare separate de masura , minusul este punct comun de alimentare si masura, tensiunea masurata este intre 0 si 100V. Deasemenea sunt doua variante dimensionale dar din cate stiu varianta mini nu are autoscalare. Tot pe acelasi sistem exista si variant de AMPERMETRU care are la intrare montat un shunt, adica ce ai prezentat in poza. Tocmai despre acel shunt discutam in variant 2 de conectare in sensul de a inlocui acel shunt cu rezistenta R7 si de a recalibra aparatul. Atentie! Si pentru ampermetru si pentru votmetru borna de intrare MINUS este comuna cu minus alimentare. GARANTAT.Nu ai nevoie de alimentare separata, ambele se pot alimenta la bornele lui C1.Voltmetrul este cu 3 fire? Daca pentru voltmetru ai varianta cu doar 2 fire, iti pot trimite care sunt modificarile pentru a trece la 3 fire ca sa-l poti folosi in domeniul 0 -100 V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări